ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη, Μέρες του 2012 μ.Χ.

Facebook Twitter
0

Στην οδό Αιγύπτου ―πρώτη πάροδος δεξιά―
Τώρα υψώνεται το μέγαρο της Τράπεζας Συναλλαγών
Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως.

Ι

ανυπόφορη δυσωδία στην πόλη

ΙΙ

Και τα παιδάκια δεν μπορούνε πια να παίξουνε από τα τόσα τροχοφόρα που περνούνε. Άλλωστε τα παιδιά μεγάλωσαν, ο καιρός εκείνος πέρασε που ξέρατε. Τώρα πια δε γελούν, δεν ψιθυρίζουν μυστικά, δεν εμπιστεύονται.

ΙΙΙ

IV

φταίει το νερό της περιοχής

Όσα επιζήσαν, εννοείται, γιατί ήρθανε βαριές αρρώστιες από τότε. Πλημμύρες, καταποντισμοί, σεισμοί, θωρακισμένοι στρατιώτες. Θυμούνται τα λόγια του πατέρα: εσύ θα γνωρίσεις καλύτερες μέρες. Δεν έχει σημασία τελικά αν δεν τις γνώρισαν, λένε το μάθημα οι ίδιοι στα παιδιά τους ελπίζοντας πάντοτε πως κάποτε θα σταματήσει η αλυσίδα. Ίσως στα παιδιά των παιδιών τους ή στα παιδιά των παιδιών των παιδιών τους.

Οι συναλλαγματικές δεν τρώγονται

Εσχημάτισε συμμορίαν

η "αφρόκρεμα" της Θεσσαλονίκης

αρνήθηκαν τις κατηγορίες

βετζετέριαν

Προς το παρόν, στον παλιό δρόμο που λέγαμε, υψώνεται η Τράπεζα Συναλλαγών―εγώ συναλλάσσομαι, εσύ συναλλάσσεσαι αυτός συναλλάσσεται―Τουριστικά γραφεία και πρακτορεία μεταναστεύσεως―εμείς μεταναστεύουμε, εσείς μεταναστεύετε, αυτοί μεταναστεύουν.

VII

του άρεσε το θέατρο

Έρωτά μου τοκογλύφε γλείφε το κορμί μου γλείφε.

 
ὑμεῖς δέ, ἀδελφοί, οὐκ ἐστὲ ἐν σκότει, ἵνα ἡ ἡμέρα ὑμᾶς ὡς κλέπτης καταλάβῃ.  πάντες ὑμεῖς υἱοὶ φωτός ἐστε καὶ υἱοὶ ἡμέρας. οὐκ ἐσμὲν νυκτὸς οὐδὲ σκότους.
Προς Θεσσαλονικείς 5:4-5

δάνειο

VIII

Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει, έλεγε κι ο Ποιητής.Η Ελλάδα με τα ωραία νησιά, τα ωραία γραφεία, τις ωραίες εκκλησιές
 
Η Ελλάς των Ελλήνων.

IX

 

Το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Θεσσαλονίκη, Μέρες του 1969 μ.Χ»  διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στο Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού => εδώ, όπου μάλιστα μπορείς να ακούσεις τον ίδιο τον ποιητή να διαβάζει το ποίημα.  Τα τεκμήρια του 19ου αιώνος ανθολογήθηκαν από τη συλλογή της «Πλειάδος» => εδώ και τη συλλογή «Κοσμόπολις» => εδώ, ενώ του 20ου αιώνα από την ψηφιακή συλλογή e-φημερίς της Εθνικής βιβλιοθήκης => εδώ. Οι εικόνες της παλιάς Θεσσαλονίκης  προέρχονται από τα ψηφιακά αποθετήρια του φωτοαρχείου του Marburg  => εδώ  και του Δήμου Θεσσαλονίκης  => εδώ, αλλά αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά και στο εξαιρετικό "Θεσσαλονίκη, η πόλη των Βαλκανίων 1900-1930" του Εθνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου => εδώ.

 

Διάφορα
0

ΣΗΜΕΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ