ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

H συνύπαρξη Αθηναίων και μεταναστών.

Facebook Twitter
0

MIKROPOLEIS

Η τηλεόραση αγαπάει τα άκρα. Με σαδιστική χαρά επιλέγει την χειρότερη ή την πιο συγκινητική πλευρά ενός θέματος. Όχι την αισιόδοξη. Το μισογεμάτο ποτήρι δεν πουλάει.Το θέμα των μεταναστών δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Τις λίγες τηλεοπτικές στιγμές που οι εθνικιστικές κορώνες σιγούσαν θα βλέπαμε την τραγική ιστορία ενός μετανάστη. Και όταν οι τηλεοπτικές κουβέντες για το ποιος θα σηκώσει την σημαία, αναγκαστικά με το πέρας των εθνικών εορτών έπρεπε να σταματήσουν, ερχόταν η στιγμή του «Αλβανού που έχει Έλληνες στην δούλεψη του και κέρδισε τον σεβασμό όλων, Τατιάνα μου».

Λες και οι μετανάστες δεν είναι ανθρώπινα όντα, αλλά εξωγήινοι απ τους οποίους κινδυνεύουμε όταν δεν έχουν διάθεση να προσαρμοστούν στις συνθήκες βαρύτητας της γης.

 Εξαιρέσεις ελάχιστες και μια απ αυτές είναι  η εκπομπή Μικροπόλεις. Σε κάθε εκπομπή παρουσιάζεται μια καινούρια περιοχή της Αθήνας, με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Είναι η πρώτη φορά που μεταφέρεται, όσο μπορεί αυτό να γίνει τηλεοπτικά, η αίσθηση των μόνιμων κατοίκων της κάθε αθηναϊκής γειτονιάς. Αφήνοντας τους φυσικούς ήχους της πόλης, τις κουβέντες των ανθρώπων, με την κάμερα σχεδόν ντροπαλά να καταγράφει εικόνες της καθημερινότητας του, σου δίνετε η εντύπωση ότι  αν υπήρχε η δυνατότητα να μυρίσουμε ή να αγγίξουμε κάτι απ αυτά που με μοναδική ευγένεια παρουσιάζει, θα το έκαναν για εμάς!

 

Αναφέρομαι ξανά σε αυτή την εκπομπή, γιατί νομίζω ότι αποτελεί δείγμα μιας καινούριας τηλεόρασης που δεν έχουμε δει ως τώρα.

Αφορμή για το καινούριο ποστ οι μετανάστες. Μέσα σε αυτό το μισάωρο, χρόνος λίγος αλλά και αρκετός, οι συντελεστές καταφέρνουν κάθε φορά να παρουσιάσουν μια ιστορία ενός μετανάστη που ζει στην γειτονιά.

Στην εκπομπή της Κυψέλης ένας Αθηναίος λέει: «πρέπει να σπάσουμε το τζάμι που μας χωρίζει απ τον διπλανό μας» για τον μετανάστη γείτονα του που βοήθησε να προσαρμοστεί στην αθηναϊκή πραγματικότητα, στην εκπομπή της Ομόνοιας παρουσιάζεται η ιστορία του υπαλλήλου του δήμου  Λάζαρου απ την Αλβανία , στην εκπομπή για το Κολωνάκι η αλλοδαπή θυρωρός μιας πολυκατοικίας μιλά για την προσαρμογή της στην πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας.

Στην τελευταία εκπομπή για την Ακαδημία Πλάτωνος, ένας νεαρός Αφρικανός δεν είχε που να κοιμηθεί και κοιμόταν μέσα στο πάρκο δίπλα στα αρχαία. Δούλευε κάπου το πρωί αλλά τα λεφτά δεν του έφταναν για να νοικιάσει σπίτι. Ο ιδιοκτήτης ενός καφενείου του ζήτησε να δουλέψει για το μαγαζί του και του έδωσε ένα χώρο για να μείνει. Μου έκανε εντύπωση, μια φράση του: «Πήγαινα κάθε μέρα στο καφενείο για να φορτίσω το κινητό και ντρεπόμουνα».

Η εκπομπή δεν προτείνει λύσεις για το μεταναστευτικό (για όσους #pestenamefate αυτό), αλλά δείχνει ιστορίες συνύπαρξης.

Ιστορίες που ίσως να μην πουλάνε όπως το δράμα ή η επιτυχία αλλά υπάρχουν ανάμεσα μας.

Καλό είναι να πέφτει το φως πάνω τους μέσα σε τόσο σκοτάδι μίσους απ όλες τις πλευρές.

Τρεις προβολές στη Lifo:

Εξάρχεια, Κολωνάκι και Κυψέλη

Y. Γ

Κάποιες  αλλαγές στο όνομα του blog και η αποκάλυψη του μικρού μου ονόματος . Είχα βαρεθεί το ψευδώνυμο. Η φωτογραφία στο προφίλ είναι απ το greeksky και το όνομα του blog μια φράση απ τους Αλήτες του Ντάρμα του Κέρουακ. Ελπίζω να σας αρέσουν:)

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ