Αν και η Ελλάδα βρίσκεται 14 θέσεις παραπάνω από πέρυσι, η 80η θέση στην κατάταξη του δείκτη αντίληψης διαφθοράς δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να πανηγυρίζουμε. Τον δείκτη καταρτίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια. Η οργάνωση, με έδρα το Βερολίνο, εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των χωρών σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζει ένα «σοβαρό πρόβλημα» φαινόμενων δωροδοκίας και δωροληψίας στον δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία από τις 177 χώρες δεν πέτυχε άριστη βαθμολογία.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 80η θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, 14 θέσεις πάνω από την περυσινή της κατάταξη. Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη που παρουσιάζει η Διεθνής Διαφάνεια. Μεταξύ των χωρών που έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη για το 2013 βρίσκεται η Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως και η Λιβύη και το Μάλι, δύο χώρες οι οποίες γνώρισαν ένοπλες συρράξεις τα τελευταία χρόνια.
Στις πρώτες 15 θέσεις, με 80 ως 89 βαθμούς, βρίσκεται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Στο τέλος της κατάταξης, δηλαδή μεταξύ 10 και 19, βρίσκονται το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, η Ισημερινή Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Υεμένη.