Η συνεχής λήψη φωτογραφιών αδυνατίζει τη μνήμη

Η συνεχής λήψη φωτογραφιών αδυνατίζει τη μνήμη Facebook Twitter
2

Για τις πιθανές βλαβερές συνέπειες στην μνήμη από τη συνεχή φωτογράφηση, μας προειδοποιεί μελέτη του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, που δημοσιεύτηκε στο Journal Psychological Science, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Μπορεί άνετα να θεωρηθεί ένα "first world problem" όμως, η εμμονή μας με την καταγραφή κάθε λεπτομέρειας των πιο αξιομνημόνευτών μας στιγμών, κρύβει τον κίνδυνο βλάβης στην ικανότητά μας να τις θυμόμαστε, σύμφωνα με την έρευνα.

Η λήψη φωτογραφιών αντί να βοηθά την προσοχή μας να επικεντρώνεται στο τι πραγματικά συμβαίνει, εμποδίζει την εδραίωση των αναμνήσεων στον εγκέφαλό μας. Η υπεύθυνη της έρευνας Dr Linda Henkel, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Fairfield, στο Κονέκτικατ, περιέγραψε το φαινόμενο ως "photo-taking impairment effect".

Ο Δρ Henkel και η ομάδα της διεξήγαγαν το πείραμα σε ένα μουσείο, ώστε να αποδειχθεί εάν η λήψη φωτογραφιών  μπορεί να εμποδίζει την ικανότητα των επισκεπτών να απομνημονεύουν τα εκθέματα που είδαν.

Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Μια με φωτογραφικές και μια χωρίς. Την επόμενη ημέρα το team διεξήγαγε test μνήμης στους συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν χρησιμοποιήσει φωτογραφικές ήταν λιγότερο ακριβείς στην αναγνώριση των αντικειμένων που τους ζητήθηκε να θυμηθούν, σε σύγκριση με εκείνους που απλά τα είχαν δει από κοντά.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια