“Στην Amazon οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν 19ο αιώνα”

“Στην Amazon οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν 19ο αιώνα” Facebook Twitter
8

 

“Στην Amazon οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν 19ο αιώνα” Facebook Twitter

 

Για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon μιλά με αφορμή την απεργία των εργαζομένων στο γερμανικό παράρτημα της εταιρίας, ο Jean-Baptiste Mallet, ο οποίος πέρασε την -απαγορευμένη για δημοσιογράφους- πόρτα των αποθηκών της εταιρίας, εμφανιζόμενος ως εργαζόμενος.



Ο δημοσιογράφος που μάλιστα αποτύπωσε τις εμπειρίες του και σε βιβλίο, μιλά με μελανά χρώματα για ό,τι κρύβεται πίσω από την οθόνη του p.c.. Όπως λέει στην εφημερίδα, οι συνθήκες εργασίας στην αποθήκη Montelimar τουλάχιστον, όπου εργάστηκε τα περασμένα Χριστούγεννα, ήταν πολύ “αρχαϊκές” για έναν κολοσσό της νέας τεχνολογίας.

 

“Στην Amazon οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν 19ο αιώνα” Facebook Twitter



“Συνθήκες εργασίας του 19ου αιώνα”



Η Amazon κάνει το 70% των πωλήσεων της την περίοδο των γιορτών και βεβαίως τότε είναι τα πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους στις αποθήκες. Ο δημοσιογράφος κάνει λόγο για μια πολύ συγκεκριμένη οργάνωση στα Logistics που δεν είναι απλά εφαρμογή του Ταιηλορισμού και φορντισμού. Περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες του Διαδικτύου και παρέχει εργαλεία ελέγχου μιας απολύτως πρωτοφανούς παραγωγικότητας.

 

“Μπορεί τα εργαλεία ελέγχου να είναι τα πιο σύγχρονα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας που κατέχει πολύ καλά η εταιρία, οι πρακτικές της όμως στις αποθήκες, είναι αντάξιες του 19ου αιώνα με όρους που επιβάλλονται στους εργαζόμενους, μίνιμουμ παραγωγικότητας και σωματικούς ελέγχους κάθε φορά που αυτοί περνάνε τις πόρτες”, σημειώνει.

“Τα παραδείγματα αφθονούν στο βιβλίο μου και όλα τείνουν στο ότι η Amazon, όσον αφορά το σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι μια εταιρεία που δεν είναι προοδευτική, αλλά τελείως αντιδραστική”, δηλώνει ο Jean-Baptiste Mallet.

Kάνει επίσης λόγο για υποδομές πληροφορικής οι οποίες, εκτός του ότι είναι πολύ αποτελεσματικές για την αποστολή των παραγγελιών, επιτρέπουν επίσης των έλεγχο όλων όσων συμβαίνουν στην αποθήκη.

“Στην πραγματικότητα, η Amazon είναι μεγάλες αποθήκες με μεταλλικά ράφια, σε λίγους υπολογιστές και ασύρματα τερματικά. Η πιο πολύπλοκη μηχανή είναι η ύπαρξη του ανθρώπου που χάρη στον υπολογιστή μπορεί να δημιουργήσει απίστευτο πλούτο”, λέει. 


“Στην Amazon οι συνθήκες εργασίας θυμίζουν 19ο αιώνα” Facebook Twitter

Σταχανοβισμός σε μια πολυεθνική”

 

Για τις συνθήκες εργασίας δηλώνει ακόμη: “Περίμενα τη σκληρή δουλειά,αλλά κάθε μέρα ζητούσαν την επόμενη να είμαστε καλύτεροι απ' ό,τι χθες.Υπάρχει μια ιδιαίτερη ιδεολογική πτυχή ότι πρέπει να δημιουργήσουμε το λεγόμενο "top performer" , την αναβίωση του σταχανοβισμού της ΕΣΣΔ, που σημαίνει να πηγαίνεις πέρα από αυτό που σου έχει ζητηθεί να κάνεις...Και είναι έκπληξη να βλέπεις μια πολυεθνική που έχει αρνηθεί ακόμη και τα πιο στοιχειώδη δικαιώματα στην εργασία, στη συνέχεια να προσπαθεί να αναπαράξει μια μορφή κολεκτιβισμού”.

“Πρέπει να υπάρξει και πολιτική απάντηση”

Παραμένει πάντως αισιόδοξος ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα να αλλάξουν τα πράγματα στη Γερμανία με την πίεση του συνδικαλισμού και με το απλό επιχείρημα του δικαίου. Πιστεύει επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πολιτική απάντηση για τη φοροδιαφυγή της Amazon (κάνει λόγο για 198 εκ. Ευρώ).

“Στο τελευταίο στάδιο και δεν είναι κάτι γελοίο, ο ίδιος ο καταναλωτής μπορεί να ζυγίσει τι κερδίζει και τι χάνει αγοράζοντας από την Amazon, τονίζει ο Jean-Baptiste Mallet στη “Le Monde”.

8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM