Έντονη είναι η κριτική που ασκείται στην Ελλάδα μετά την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο πρόσφυγες από τη Συρία ενώ αγνοούνται άλλοι 10. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία έγιναν αντικείμενο κριτικής από τον επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς ο οποίος έκανε λόγο για «αποτυχημένη προσπάθεια μαζικής απέλασης».
Τον επίτροπο δεν φαίνεται να πείθουν οι εξηγήσεις του Λιμενικού και οι διαβεβαιώσεις ότι είναι αναληθείς οι κατηγορίες οι οποίες αποδίδονται σε στελέχη του αλλά και οι μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την τραγωδία. Ούτε όμως και τη Διεθνή Αμνηστία που καλεί τις ελληνικές αρχές «να φέρουν στο φως τις συνθήκες υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους».
Επικαλείται, μάλιστα, μαρτυρίες διασωθέντων που δόθηκαν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι οποίες όπως επισημαίνει, μοιάζουν με ανάλογες μαρτυρίες που είχε συλλέξει στο παρελθόν αναφορικά με τις επιχειρήσεις απώθησης. Οι μαρτυρίες αυτές, επισημαίνει, μαρτυρούν «τη σκανδαλώδη έλλειψη σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή την οποία δείχνουν συνοριοφύλακες».
Διεθνείς οργανώσεις και ΟΗΕ: Βρείτε τους υπεύθυνους
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Διεθνής Αμνηστία, «άνθρωποι που περιέγραψαν στην Ύπατη Αρμοστεία την επιστροφή τους στην Τουρκία, δήλωσαν στην οργάνωση ότι τα φουσκωτά τους σκάφη εμβολίστηκαν, τρυπήθηκαν με μαχαίρι ή κόντεψαν να ανατραπούν, όταν ρυμουλκήθηκαν ή κυκλώθηκαν από σκάφη του λιμενικού. Δήλωσαν ότι καταστράφηκαν οι μηχανές των σκαφών τους και αφαιρέθηκαν τα κουπιά τους, και εν συνεχεία εγκαταλείφθηκαν στη μέση της θάλασσας».
Να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας ζητά και ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του: «Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό, και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση», δήλωσε ο Λόρενς Ζολς, Περιφερειακός Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.
Βαρβιτσιώτης: Μας πολεμούν και θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα
Ο υπουργός Ναυτιλίας όμως κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ισχυρίζεται ότι όλοι αυτοί θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
«Ο Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί», είπε ο υπουργός και συνέχισε:
«Δεν μπορούν όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο χαζής εκμετάλλευσης, δεν πιστεύω ότι κανείς θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και όλοι οι μετανάστες να απολαμβάνουν άσυλου στη χώρα».
Για τις συνθήκες του ναυαγίου είπε:
«Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος. Άλλοι διασώθηκαν αλλά άλλοι χάθηκαν. Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, φαίνεται και από τα στίγματα . Σε μια θάλασσα με 6 μποφόρ και 25 ανθρώπους πάνω σε ένα μικρό αλιευτικό που δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα, τα πράγματα πολλές φορές είναι δύσκολα», ανέφερε.
«Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία απώλεια, έχουμε σώσει 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Όμως τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το ναυάγιο, περιέγραψαν και πρόσφυγες που επέζησαν και μετά από αυτή την δραματική περιπέτεια έφτασαν στον Πειραιά.
Κατήγγειλαν ότι το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, ρυμουλκείτο απο το Λιμενικό προς την Τουρκία και ότι για την ανατροπή του ευθύνονται οι λιμενικοί.
Ο ένας από τους δύο άνδρες που δηλώνουν ότι έχασαν τις οικογένειές τους καταγγέλλει ότι προσπαθούσαν να ανέβουν στη βάρκα του λιμενικού και τους χτυπούσαν να πέσουν πάλι στο νερό. Ο δεύτερος είπε ότι οι λιμενικοί τους πέταξαν επίτηδες στην θάλασσα και τους έβριζαν.
Η συγκλονιστική και αποκαλυπτική μαρτυρία: «Μας κλωτσούσαν και μας φώναζαν “Φακ γιου μαλάκα»
Ένας από τους πρόσφυγες σοκάρει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη, όπως υποστηρίζει, η τραγωδία:
«Έμειναν περίπου 100 μέτρα για να φτάσουμε στις ελληνικές ακτές, όταν ήρθαν οι λιμενικοί. Δέσανε το σκάφος μας στο δικό τους και μας πήγαν προς το Αιγαίο. Στη διάρκεια της μεταφοράς κόπηκε το σχοινί που ήταν δεμένα τα σκάφη. Τους φωνάξαμε: «σιγά, σιγά, μην τρέχεις, πέφτουμε». Σταμάτησαν και μας έδεσαν ξανά και ανέπτυξαν και πάλι ταχύτητα. Τρέχανε πολύ. Με την ταχύτητα που είχαμε, άρχισε να πέφτει κόσμος στη θάλασσα. Οι λιμενικοί που μας συνόδευαν πάνω στο σκάφος μας, μας πυροβολούσαν και μας φώναζαν: «τα κεφάλια κάτω, μην κουνηθείτε, μαλάκα, μαλάκα, θα σας σκοτώσουμε». Δεν κατέβηκε κανένας να σώσει αυτούς που ήταν στη θάλασσα. Είχαν πάρει κάμερα και τραβούσαν όσα γίνονταν. Κάποια στιγμή αναποδογύρισε το σκάφος μας. Ηταν δεμένο κολλητά με το σκάφος του Λιμενικού, χτύπησαν τα δύο σκάφη, δημιουργήθηκε ρήγμα και μπήκε νερό. Βρεθήκαμε στη θάλασσα. Οι λιμενικοί έσβησαν τον δυνατό προβολέα του δικού τους σκάφους για να μην τους βλέπουν οι Τούρκοι ή όποιος άλλος.
Για να σωθούμε, προσπαθούσαμε να ανέβουμε στο σκάφος του Λιμενικού. Οι λιμενικοί, μας κλοτσάγανε για να πέσουμε και πάλι στη θάλασσα. Βλέπαμε μπροστά μας μες τη θάλασσα τα παιδιά μας να πνίγονται και να κουνάνε πάνω-κάτω τα χέρια για να σωθούν, και δεν μπορούσε να τα βοηθήσει κανείς. Ενας Σύρος προσπάθησε μ’ένα κοντάρι να σώσει ένα παιδί που πνιγόταν. Ο λιμενικός τον κλότσησε για να τον εμποδίσει.
Οι γυναίκες που πνίγονταν φώναζαν βοήθεια και οι λιμενικοί τους φώναζαν «φακ γιου, φακ γιου», και δεν έκαναν τίποτα. Μια γυναίκα τη βοηθήσαμε να ανεβεί στο σκάφος, την έπιασαν από τα μαλλιά και την πέταξαν στην άλλη άκρη, το ίδιο και το μωρό που είχε μαζί. Η κόρη ενός δεν είχε μάθει ακόμα να λέει μαμά και μπαμπά. Φώναζε, δεν την έσωσε κανένας.
Έβλεπα τη γυναίκα και το παιδί του φίλου μου στη θάλασσα ότι πνίγονται. Έβγαλα τα ρούχα μου και ζητούσα σωσίβιο για να πέσω να τους σώσω. «Φακ γιου» μου έλεγαν. «Σκοτώστε με κι εμένα, σκοτώστε με» τους έλεγα. Άλλοι ήθελαν να πέσουν στη θάλασσα να πεθάνουν με τους δικούς τους. Τους εμποδίσαμε. Ο ένας που φαινόταν αρχηγός μας έλεγε πως άμα πούμε τίποτα, θα μας σκοτώσουν όλους.
Από όποια χώρα κι αν είσαι, όποια θρησκεία κι αν έχεις, δεν επιτρέπεται να συμβαίνουν αυτά. Στη χώρα μου δεν θα άφηνα να συμβεί σε κανέναν κάτι τέτοιο. Και ζώα να ήμασταν, θα μας είχαν βοηθήσει. Είμαστε άνθρωποι. Το πρώτο που ζητάμε τώρα είναι να βρεθούν τα σώματα των δικών μας….Δεν θα πάμε πουθενά, αν δεν βρεθούν τα σώματα των δικών μας».
Βαρβιτσιώτης: «Οι μετανάστες μας ευχαρίστησαν»
Στην ιστοσελίδα του «Βήματος» δημοσιεύεται αυτός ο χάρτης που δείχνει το στίγμα στο οποίο το Λιμενικό υποστηρίζει ότι έγινε η διάσωση. Αναφέρεται στην είδηση: «Χάρτης ο οποίος δείχνει τόσο τη θέση εντοπισμού του σκάφους με τους μετανάστες όσο και τη θέση βύθισής του. Σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό Σώμα, η ρυμούλκηση της βάρκας, στην οποία επέβαιναν οι μετανάστες, έγινε με κατεύθυνση προς το Φαρμακονήσι. Το λιμενικό λέει ότι η απόσταση από το σημείο εντοπισμού έως το σημείο βύθισης (με βάση αυτό που βλέπουν στο ραντάρ) είναι 500 μέτρα δυτικά προς το Φαρμακονήσι»
Παρατίθενται επίσης και ορισμένοι διάλογοι:
Μάρτυρας Α
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ti γνωρίζετε για το περιστατικό?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ξεκινήσαμε από την Τουρκία με το ξύλινο σκάφος. Κάπου στη διαδρομή το σκάφος χάλασε και μείναμε ακυβέρνητοι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού πήρε ο Τούρκος διακινητής τον άντρα μου στο κινητό του και του ζήτησε να του δώσει τον καπετάνιο να μιλήσουν. Εγώ μέσα στο σκάφος ήμουν μέσα στην καμπίνα με το παιδί μου. Οταν ξεκινούσαμε από την Τουρκία μας είπε ο Τούρκος διακινητής να μπούμε οι γυναίκες και τα παιδιά μέσα στην καμπίνα της βάρκας. Οταν χάλασε η βάρκα μας ήρθε το σκάφος του Λιμενικού μας πέταξε σχοινί και μας ρυμούλκησε. Κάπου στη διαδρομή είχαν μπει κάποια νερά μέσα στο σκάφος. Φώναξα στον άντρα μου ήρθε και πήρε εμένα και το παιδί μου έξω. Οι άλλοι άνδρες δεν ήρθαν να πάρουν τις γυναίκες και τα παιδιά τους από μέσα. Δύο άτομα έπεσαν στη θάλασσα δεν ξέρω γιατί. Πήγαν όλοι από τη μία πλευρά της βάρκας να δούνε και λίγο μετά η βάρκα αναποδογύρισε. Οταν έπεσαν οι δύο στη θάλασσα οι άντρες του λιμενικού μας φώναζαν να κάτσουμε κάτω, να μείνουμε στη θέση μας. Οσοι μπορούσαμε να κολυμπήσουμε πήγαμε κοντά στο σκάφος και μας τράβηξαν πάνω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν πολύ κακός. Φυσούσε και είχε κόμματα και κουνιόταν η βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η κατάσταση της βάρκας σας?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ• Μέτρια κατάσταση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Δεν ξέρω κολύμπι και δεν είχα σωσίβιο. Μόνο ο άντρας μου φορούσε.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πιστεύεις ότι θα είχε συμβεί αν το σκάφος του Λιμενικού δεν είχε έρθει να σας βρει?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πιστεύω θα είχαμε πεθάνει όλοι μας. Ισως να τουμπάριζε και μόνη της η βάρκα λόγω του καιρού.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την διάσωση σας ποια η γνώμη σας για το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού και των Λιμενικών αρχών στη Λέρο
Α' Ηταν πολύ καλή. Μας έδωσαν στεγνά ρούχα, μας έδωσαν νερό κατ φαγητό και αμέσως μας πήγαν στο νοσοκομείο. Εκεί μείναμε με τον άντρα μου και το μωρό μας για προληπτικούς λόγους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ οχι.
Μάρτυρας Β
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζετε για το περιστατικό?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πριν ξεκινήσουμε ο [---------] μπήκε στη βάρκα μαζί με έναν Τούρκο ο οποίος του έδειχνε πως να οδηγάει τη βάρκα. Προφανώς δεν είχε ξαναοδηγήσει. Μετά γύρισαν, βγήκε ο Τούρκος και μπήκαμε εμείς μέσα στο σκάφος. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής χάλασε η μηχανή της βάρκας μας και μείναμε ακυβέρνητοι στη θάλασσα. Οταν μείναμε ακυβέρνητοι ο οδηγός της βάρκας πήρε κάπου τηλέφωνο μάλλον για βοήθεια. Λίγο μετά ήρθε το σκάφος του Λιμενικού και το πλήρωμα μας φώναζε να μείνουμε ήρεμοι και στις θέσεις μας. Εδεσαν το σκάφος με ένα σχοινί στην πλώρη και άρχισαν να μας ρυμουλκούν πίσω τους. Λίγο μετά έσπασε το ρέλι της βάρκας μας που είχε δεθεί το σχοινί. Το πλήρωμα σταμάτησε το σκάφος αμέσως και μας πέταξε το σχοινί να το δέσουμε. Εμείς το δέσαμε και συνεχίσαμε τη ρυμούλκηση. Κατά τη ρυμούλκηση τα κύματα ήταν μεγάλα και έμπαινε νερό μέσα στη βάρκα. Λίγο μετά έπεσαν δύο άτομα από μας στη θάλασσα. Εμείς μαζευτήκαμε να δούμε τι έγινε απότομα όλοι στη μία πλευρά της βάρκας. Το, πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού μας φώναζε να μείνουμε στην θέση μας αλλά
εμείς δεν το κάναμε. Οπως μετακινηθήκαμε απότομα η βάρκα αναποδογύρισε και; πέσαμε στη; θάλασσα. Το πλήρωμα του σκάφους μας μάζεψε όσους είμαστε στην επιφάνεια ^.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν χαλιά. Είχε πολλά κύματα και δεν μας είχαν δώσει σωσίβιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η κατάσταση της βάρκας στην οποία είχατε επιβιβαστεί? ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η βάρκα ήταν σχετικά καλή αλλά η μηχανή δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Χάλασε στη διαδρομή και μείναμε ακυβέρνητοι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις? Εχεις μπει σε βάρκα ξανά?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Είχα κολυμπήσει σε ποτάμι που έχουμε στο Αφγανιστάν. Δεν έχουμε θάλασσα εκεί και δεν έχω ξαναμπεί σε βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά τη διάσωση σου ποια η γνώμη σου για την συμπεριφορά και τις συνθήκες κράτησης σου?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ; Δεν έχω κανένα παράπονο. Στο νησί μας συμπεριφέρθηκαν καλά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: οχι.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ Γ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζεται για το περιστατικό?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ:Ξεκινήσαμε από την Τουρκία με τη βάρκα. Η βάρκα χάλασε. Κάτι έμαθε η μηχανή της. Μετά από λίγο ήρθε το Σκάφος του Λιμενικού και έδεσε τη βάρκα μας με το δικό τους στο μπροστά μέρος και άρχισε να μας τραβάει. Μετά το ρέλι που είχε δεθεί το σχοινί έσπασε. Πανικοβληθήκαμε και αυτοί μας φώναζαν να ηρεμήσουμε. Μας πέταξαν ξανά το σχοινί και το δέσαμε ξανά στη δικιά μας. Τους είπαμε ότι έχουμε παιδιά και δεν θέλουμε να πεθάνουμε. Αρχισαν να μας τραβάνε ξανά, είχε κόμματα όμως και άρχισε το νερό να μπαίνει στη βάρκα μας. Ξαφνικά δύο άτομα από τη βάρκα μας έπεσαν στη θάλασσα, Στο πίσω μέρος της βάρκας κάπου στη μηχανή είχαν μπει νερά. Εμείς μετακινηθήκαμε όλοι απότομα από την άλλη μεριά.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες ήταν η καιρικές συνθήκες στην περιοχή?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν καλός όταν ξεκινήσαμε από την Τουρκία. Πιο μετά και περίπου στις δώδεκα χάλασε και άρχισε να κουνάει η βάρκα μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια ήταν η κατάσταση της βάρκας στην οποία είχατε επιβιβαστεί?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μέτρια κατάσταση, ούτε παλιά ούτε καινούρια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Κολύμβηση ξέρεις?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ δεν ξέρω κολύμβηση δεν έχω ξαναμπεί σε βάρκα και δεν είχα σωσίβιο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι τα ονόματα των ανθρώπων που έχεις χάσει? ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Τα στοιχεία αυτών που έχασα είναι τα εξής η μαμά μου ετών 35, η αδερφή μου ετών 13, ο αδερφός μου ετών 11 και ο αδερφός μου ετών 9.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ Δ
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι γνωρίζεται για το περιστατικό?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ξεκινήσαμε από Τουρκία και κατά τη διάρκεια της διαδρομής η μηχανή του σκάφους μας χάλασε. Λίγο μετά ήρθε το σκάφος του Λιμενικού το οποίο μας έδεσε ένα σχοινί και άρχισε να μας τραβάει. Το σχοινί το έδεσαν στην πλώρη της βάρκας μας και μας τραβούσαν πίσω τους. Λίγο μετά το σχοινί που μας είχαν δέσει έσπασε και αυτοί το ξαναέδεσαν. Πιο μετά το σκάφος το δικό μας άρχισε να βάζει νερά από μία τρύπα. Στη συνέχεια η βάρκα μας αναποδογύρισε και πέσαμε στο νερό. Αμέσως ξεκίνησαν να μας μαζεύουν μέχρι να βγούμε; όλοι αυτοί, που είχαμε πέσει στη θάλασσα έξω.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Την τρύπα την είδατε εσείς?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ Οχι.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ηταν αξιόπιστο το σκάφος? .
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Η βάρκα ήταν παλιά και η μηχανή δεν ήταν καλή, αφού χάλασε και μείναμε ακυβέρνητοι. Επεσαν δύο άτομα στη θάλασσα, δύο άντρες. Μετά μαζευτήκαμε όλοι στη μία πλευρά του σκάφους οπότε πήρε κλίση, ανετράπη και πέσαμε στη θάλασσα. Αμεσα ήρθε το πλήρωμα του Λιμενικού και μας μάζεψε όλους όσους είχαμε πέσει στη θάλασσα. Μετά από δύο λεπτά βούλιαξε η βάρκα μας. ΕΡΩΤΗΣΗ: Οταν μετακινηθήκατε όλοι στη μία πλευρά σας είπαν από το πλήρωμα να φύγετε από εκεί και να μείνετε στη θέση σας?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μας το είπαν ναι, αλλά εμείς δεν ακούσαμε γιατί θέλαμε να δούμε τι συνέβη.
ΕΡΩΤΗΣΗ; Ποιες οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή του συμβάντος? Είχε η βάρκα σωσίβια?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Ο καιρός ήταν άσχημος, είχε μεγάλα κύματα, και φυσούσε πολύ. Η βάρκα δεν είχε σωσίβια.
ΕΡΩΤΗΣΗ: γνωρίζεις κολύμβηση? Εχεις ξαναμπεί σε βάρκα?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι δεν γνωρίζω κολύμπι ούτε έχω μπει ξανά σε βάρκα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: θυμάστε πόσα άτομα ήταν μέσα στην καμπίνα της βάρκας σας? ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Νομίζω έντεκα γυναίκες και παιδιά.
ΕΡΩΤΗΣΗ Σας είχαν δώσει οι Τούρκοι διακινητές εντολές να μείνετε στο κάτω μέρος του σκάφους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι
ΕΡΩΤΗΣΗ Αν δεν ερχόταν το σκάφος του Λιμενικού θα είχατε διασωθεί? ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι θα είχαμε πεθάνει.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Οταν μείνατε ακυβέρνητοι καλέσατε κάποιον για βοήθεια στην Τουρκία Ποιον και τι συνέβη?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Οχι δεν καλέσαμε κανέναν για βοήθεια, ούτε είχε κοντά κάποιο Τούρκικο σκάφος.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μετά την διάσωση σας ποια ήταν η συμπεριφορά του πληρώματος του σκάφους του Λιμενικού και του προσωπικού του Λιμεναρχείου? ΑΠΟΚΡΙΣΗ:Είμαστε ευχαριστημένοι με τη βοήθεια στη Λέρο.
ΜΑΡΤΥΡΑΣ Ε
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είχε τη διακυβέρνηση της βάρκας από όταν ξεκινήσατε από Τουρκία μέχρι να φτάσετε στην Ελλάδα?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Την βάρκα από την αρχή οδηγούσε το πρόσωπα που μου υποδεικνύετε στην φωτογραφία με στοιχεία [=======]. Ηταν μόνος του. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μιλούσε στο τηλέφωνο. Δεν ξέρω με ποιον ή σε ποια γλώσσα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είχε σωσίβια η βάρκα?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μας είχαν πει οι Τούρκοι πριν ξεκινήσουμε ότι θα μας έδιναν ατομικά σωσίβια όταν θα μπαίναμε στη βάρκα αλλά δεν μας έδωσαν ποτέ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχαν αναμμένοι οι φανοί ναυσιπλοΐας?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Μόνο τον κόκκινο και πράσινο.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια η κατάσταση της βάρκας και της μηχανής στην οποία είχατε επιβιβαστεί?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Δεν ήταν ούτε παλιά ούτε καινούρια αλλά πριν φτάσουμε στην Ελλάδα έσβησε η μηχανή.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Το μέγεθος της βάρκας ήταν αρκετό για είκοσι οκτώ άτομα? ΑΠΟΚΡΙΣΗ; Ήταν εντάξει δεν ήμασταν στριμωγμένα.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσα πληρώσατε στους τούρκους διακινητές?
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: Πλήρωσα για τη διαδρομή από Τουρκία στην Ελλάδα 6.500 ευρώ για μένα την γυναίκα μου και το παιδί μου στους Τούρκους Διακινητές. Η γυναίκα μου και το παιδί μου χάθηκαν στην βύθιση του ξύλινου αλιευτικού στο οποίο επιβαίναμε.
«Το υπουργείο λέει ψέματα»
Οι διάλογοι όμως αυτοί που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδονται από ανθρώπους κοντά στους πρόσφυγες. «Δεν συνέβη ποτέ αυτό, οι πρόσφυγες δεν έδωσαν ποτέ καταθέσεις, δεν γνωρίζουν κάν αγγλικά, ο άνθρωπος βρίσκεται δίπλα μου. Όποιος θέλει να ρωτήσει τους πρόσφυγες τι ακριβώς συνέβη ας έρθει αύριο στην συνέντευξη τύπου στις 12.00 στο Σύνταγμα» δήλωσε στο Κόκκινο ο συνοδός ενός εκ των διασωθέντων προσφύγων απαντώντας στις πρωινές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας.
Η "έμπνευση" των social media ως διαμαρτυρία γιά ό,τι συνέβη στο Φαρμακονήσι
Τα όσα τραγικά συνέβησαν στο Φαρμακονήσι "ενεπνευσαν" τα social media που αναποδογύρισαν συμβολικά το σήμα της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.