Η έκθεση του ΙΟΒΕ δεν βλέπει προς το παρόν «success story»

Η έκθεση του ΙΟΒΕ δεν βλέπει προς το παρόν «success story» Facebook Twitter
1

Κάμψη της ανεργίας, για πρώτη φορά από το 2008, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί το 2014 σε 26%, από εκτίμηση για 27,3% το 2013, προβλέπει η τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία του ΙΟΒΕ.


Προβλέπεται επίσης αποπληθωρισμός και το 2014, κατά -0,3%, έναντι -0,9% πέρυσι, ενώ το 2014 χαρακτηρίζεται έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, υπό προϋποθέσεις όμως.


Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται όμως το ενδεχόμενο νέας μείωση του.
Η έκθεση του ΙΟΒΕ αναφέρει ότι ενώ «μετά ένα τόσο μακρύ διάστημα ύφεσης, θα ανέμενε κανείς ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία που κατόπιν της πίεσης που έχει συσσωρεύσει θα ήταν έτοιμες να εκτιναχθούν προς τα πάνω, αυτό δεν έχει παρατηρηθεί. Φαίνεται ότι έχει κυριαρχήσει στην οικονομία ένα κλίμα αναμονής, και ενίοτε μια κόπωση».


Σημειώνει επίσης ότι «η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται με υπερβολικά αργό ρυθμό και κυρίως συρρικνώνεται. Το επίπεδο των επενδύσεων είναι ακόμη αναιμικό, τουλάχιστον σε σχέση με το επιθυμητό, όπως και ο ρυθμός αύξησης των εξαγωγών».


Θετική αναφορά γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, σημειώνεται όμως ότι αυτό δεν αρκεί και πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. «Είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν το πλεόνασμα από μόνο του μπορεί να είναι επαρκές για τη δρομολόγηση μιας σχετικής μακροπρόθεσμης λύσης. Ειδικότερα ως προς το δημόσιο χρέος, που πλέον εκφράζεται κυρίως μέσω διμερών δανείων με τους εταίρους, η μελλοντική μείωση του σημαντικού βάρους του μπορεί και πρέπει να γίνει», αναφέρει η έκθεση.


«Συνολικά, ενώ έχει επιτευχθεί τεράστια προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται, η οικονομική πολιτική κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχει επιτύχει να επενδυθεί με την απαραίτητη αξιοπιστία, ούτε έχει πάντα επιδείξει αίσθηση «ιδιοκτησίας», σαφήνεια και αποτελεσματικότητα. Ως αποτέλεσμα, η ύφεση έχει υπάρξει πολύ μεγαλύτερη και η ανεργία πολύ υψηλότερη από τα επίπεδα προσαρμογής που θα ήταν απαραίτητα», σημειώνεται επίσης.


Ακόμη στην έκθεση επισημαίνεται ότι «παρά τις προσπάθειες και το ιδιαίτερα υψηλό κόστος, η ισορροπία που έχει επιτευχθεί είναι ακόμη εύθραυστη και δεν μπορεί να αποκλεισθεί περίπτωση υποτροπής».


Στη συνέχεια αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η έλευση επενδύσεων, που προς το παρόν χαρακτηρίζονται ως αναιμικές, για να μπορέσει η Ελληνική οικονομία «σταδιακά αλλά αποφασιστικά να εξέλθει από την ύφεση, κινούμενη σε θετική ανάπτυξη ακόμη και από το 2014».


Παρουσιάζονται, τέλος, οι απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις καθώς, φυσικά, το κύριο ζητούμενο είναι η αλλαγή των κανόνων στο σύνολο της οικονομίας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Οικονομία / Στουρνάρας: Λείπουν 200.000 χέρια στην αγορά εργασίας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε τη σημασία της μετανάστευσης για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου η γήρανση του πληθυσμού μειώνει τις διαθέσιμες εργατικές δυνάμεις
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σε κάθε σοβαρή επιχείρηση στην αρχή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης τίθεται ένας στόχος και κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του προγράμματος αξιολογείται η επιχείρηση αλλά και τα εκτελεστικά στελέχη με βάση το πόσο κοντά βρεθηκε στο στόχο.Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι και έχουμε αποτύχει σε κάθε στόχο του προγράμματος και το πρόγραμμα ήταν λάθος και η εφαρμογή του ήταν λάθος και τα στελέχη που το εφάρμοσαν ήταν ανίκανα.Τώρα πώς μπορεί κάποιος να βγάλει success story από αυτό κινείται στο χώρο του μεταφυσικού (η της κωμωδίας για όποιον αντέχει να γελάει ακόμα)