Συρία: Η τουρκική λίρα τείνει να γίνει βασικό νόμισμα

Συρία: Η τουρκική λίρα τείνει να γίνει βασικό νόμισμα Facebook Twitter
φωτ.: Turkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasi
0

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος στη Συρία, το νόμισμα που χρησιμοποιούσε ο Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε να μη γίνεται πλέον αποδεκτό από το κοινό, καθιστώντας το άχρηστο, πράγμα που φέρνει την αχρηστευμένη στην Τουρκία λίρα, σε θέση σχεδόν οδηγού στη συριακή επικράτεια. 

Οι Σύροι, που είχαν αρχίσει να διαπραγματεύονται σε τουρκικές λίρες σε περιοχές που ελέγχονται από την Τουρκία στη βόρεια ουδέτερη ζώνη, όπως η Ιντλίμπ, όπου η Hayat Tahrir al Sham την κατέστησε υποχρεωτική, επεκτείνουν τώρα τη χρήση του τουρκικού νομίσματος από το Χαλέπι στη Δαμασκό. Στις 7 Δεκεμβρίου - την ημέρα πριν από την πτώση της Δαμασκού σε έναν συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία της Hayat Tahrir al-Sham - η ισοτιμία είχε πέσει στις 30.000 λίρες για το δολάριο, μειώνοντας στο μισό την αξία του τοπικού νομίσματος σε σύγκριση με μόλις μήνες πριν. Καθώς ένα δολάριο ισοδυναμεί με 15.000 συριακές λίρες, οι Σύροι άρχισαν να ανταλλάσσουν τα δολάρια τους με τουρκικές λίρες, καθώς ένα δολάριο διαπραγματεύεται στις 35 τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet, οικονομολόγοι τόνισαν ότι η αυξανόμενη χρήση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να είναι οικονομικά θετική για την Τουρκία.

Ο καθηγητής Σεφέρ Σενέρ από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι ενώ η χρήση της τουρκικής λίρας στη Συρία είναι προσωρινή, θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη. Πρόσθεσε ότι «η τουρκική λίρα είναι ένα από τα έγκυρα νομίσματα στη Συρία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε στον κόσμο». Ο Σενέρ τόνισε ότι η αυξανόμενη χρήση της τουρκικής λίρας στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσε να ενισχύσει την τουρκική οικονομία. Εξήγησε, «όσο ευρύτερα χρησιμοποιείται το νόμισμα μιας χώρας, τόσο ισχυρότερη γίνεται η οικονομία αυτής της χώρας». Η τουρκική λίρα έχει γίνει μέρος του εμπορίου μαζί με άλλα νομίσματα όπως το ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γουάν, σύμφωνα με τον Σενέρ.

Ένας Λιβανέζος οδηγός ταξί είπε στο Al Arabiya ότι αντάλλαξε μετρητά με ισοτιμία 9.000 συριακές λίρες ανά δολάριο πριν περάσει τα σύνορα. Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η ισοτιμία της μαύρης αγοράς και η επίσημη ισοτιμία είναι πλέον ίσες, ελλείψει ανταλλακτηρίων. «Σε κάθε άλλη χώρα το νόμισμα πέφτει όταν πέφτει το καθεστώς. Αλλά εδώ στη Συρία φαίνεται ότι ισχύει το αντίθετο», είπε ο κοσμηματοπώλης Raghid Mansur στο παζάρι της Δαμασκού. «Δεν υπάρχει σταθερό επιτόκιο ακόμα, αλλά η λίρα ανακτά σταδιακά την αξία της», πρόσθεσε ο 74χρονος.

Ο καθηγητής Κουσάι Ιμπραήμ, της σχολής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Δαμασκού, λέει ότι η άνοδος της λίρας συνδέεται με «πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες». Ανέφερε την «εισροή δολαρίων» από τις ζώνες που είχαν ελεγχθεί από την αντιπολίτευση και από «όλους τους ξένους δημοσιογράφους και οργανώσεις» που συρρέουν στη Συρία μετά την πτώση του αλ Άσαντ. Στο Bakdash, το περίφημο παγωτατζίδικο και ζαχαροπλαστείο της Δαμασκού, όπου υπήρχε μεγάλη ουρά κόσμου τη Δευτέρα, οι τιμές αναφέρονται σε λίρες Συρίας, τουρκικές λίρες και δολάρια ΗΠΑ.

Ο οικονομολόγος Αρντά Τουντζά σημείωσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας στη Συρία, η τουρκική λίρα είναι επί του παρόντος μια λογική επιλογή για το εμπόριο μικρής κλίμακας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι εάν η Συρία δημιουργήσει το δικό της νόμισμα, αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με τον Τουντζά, η σταθερότητα της τουρκικής λίρας θα ήταν κρίσιμη για τη συνέχιση του εμπορίου.

Τον Ιούνιο του 2024, ο αλ Άσαντ ψήφισε νόμο που απαγορεύει όλα τα νομίσματα εκτός από τη συριακή λίρα υπό το καθεστώς του. Η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μια ομάδα που περιλαμβάνει το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία (Jabhat al Nusra), κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση της τουρκικής λίρας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, αφού ανέλαβε τον έλεγχο της το 2020. Η HTS, η οποία φέρεται να υποστηρίζεται από την Τουρκία, ήταν επίσης μεταξύ των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Άσαντ. Ωστόσο, η HTS θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ