Παραιτήθηκε την Παρασκευή από το κόμμα του ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ιλάν Ίσμπιλεν.
Πρόκειται για τον ένατο βουλευτή που παραιτείται από το κυβερνών κόμμα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης και του θρησκευτικού τάγματος του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γνωστός οπαδός του Γκιουλέν, ο Ίσμπιλεν ανακοίνωσε την παραίτησή του με συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Άγκυρα.
«Κανείς δεν έχει τη δύναμη να προσάψει στο κίνημα Γκιουλέν την κατηγορία του παράλληλου κράτους με σκοπό να συγκαλύψει τη διαφθορά και την ολιγαρχική δομή που έχει διαμορφωθεί» είπε ο Ίσμπιλεν και κατήγγειλε μάλιστα ότι έχει τοποθετηθεί μηχανισμός παρακολούθησης στο σπίτι του.
«Παράλληλο κράτος» είναι ένας από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γκιουλέν, με την έννοια του παρακράτους.
«Στη φάση αυτή νομίζω ότι δεν έχει κανένα νόημα να παραμείνω στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και δηλώνω στο λαό μας ότι παραιτούμαι και ζητώ από το Θεό να προστατεύσει τη χώρα μας για να βγει η χώρα από το χάος όπου βρίσκεται». Αυτά είπε ο βουλευτής και απαρίθμησε χαρακτηρισμούς όπως «αρχηγός συμμορίας, ψεύτικος προφήτης, όμηρο των ΗΠΑ, πιόνι εξωτερικών δυνάμεων κ.λπ. που έχει χρησιμοποιήσει τους τελευταίους δύο μήνες ο Ερντογάν για τον Γκιουλέν. Διερωτήθηκε μάλιστα «για ποιο λόγο τότε έχουν πάει να επισκεφθούν τον Γκιουλέν στις ΗΠΑ, υπουργοί όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και άλλοι;».
Ο βουλευτής είπε ότι «είχαν γίνει και στο παρελθόν έρευνες διαπλοκής για υπουργούς και βουλευτές, αλλά αυτοί πίστεψαν και παραδόθηκαν στη δικαιοσύνη και δεν βάλθηκαν να προσβάλουν το χότζα Γκιουλέν».
Τους τελευταίους δύο μήνες παραιτήθηκαν από το κυβερνών κόμμα εκτός από τον Ίσμπιλεν, οι βουλευτές Ιντρίς Μπαλ, Χακάν Σουκούρ (πρώην άσος του τουρκικού ποδοσφαίρου), ο Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ (πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), ο Χαλούκ Όζνταλγκα, ο Ερντάλ Καλκάν, ο Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν (πρώην υπουργός Εσωτερικών), ο Χαμί Γιλντιρίμ και ο Μουχαμέντ Τσετίν.
σχόλια