Παιχνίδι πολέμου και διπλωματίας η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία

Παιχνίδι πολέμου και διπλωματίας η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία Facebook Twitter
0
Παιχνίδι πολέμου και διπλωματίας η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία Facebook Twitter

Ολονύκτιες πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας εξελίχθηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δέχεται διεθνή κριτική για την απόφασή του να αναπτύξει 15.000 Ρώσους στρατιώτες στην Κριμαία, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τον μαραθώνιο τηλεφωνικών συνομιλιών, το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επιμένει στην αρχική τoυ απόφασή. Η Μόσχα θεωρεί ότι είναι δικαίωμα της να αναπτύξει στρατεύματα στην ουκρανική επικράτεια προκειμένου να προστατεύσει το ρωσόφωνο πληθυσμό αλλά και τα συμφέροντά της και δεν δείχνει διάθεση για διαπραγμάτευση.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφορικά με τη συνομιλία των δύο ανδρών τονίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανησυχεί και θεωρεί «ξεκάθαρη παραβίαση της ουκρανικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας» την ενδεχόμενη ρωσική επέμβαση στα ουκρανικά εδάφη.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση, αποσύροντας τις δυνάμεις της και να μην πραγματοποιήσει καμία άλλη επέμβαση στην Ουκρανία ενώ εξέφρασαν και την αγωνία τους για τον διεθνή αντίκτυπο που θα είχε στην παγκόσμια σταθερότητα η κίνηση αυτή.

Παιχνίδι πολέμου και διπλωματίας η ρωσική επέμβαση στην Κριμαία Facebook Twitter
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος από την χθεσινοβραδινή συνομιλία Ομπάμα - Πούτιν που λέγεται πως κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε σήμερα ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι ενώ ανακλήθηκε και ο Καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα. Η ανακοίνωση της καναδικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές σαφή παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Επιπλέον έκανε λόγο για παραβίαση από τη Ρωσία των υποχεώσεών της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Απειλές για τη ζωή της δέχεται, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε, η ελληνικής καταγωγής αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας, Όλγα Κοβιτίδη σε δηλώσεις της στο MEGA.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Διεθνή / Πέρι Κουρουμπλής: «Είναι αθώος», λέει ο αδελφός του για το διπλό φονικό πριν μισό αιώνα στη Μελβούρνη

Ο Πέρι Κουρουμπλής είναι ο Ελληνοαυστραλός που συνελήφθη στη Ρώμη για τους ειδεχθείς φόνους δύο γυναικών στην Αυστραλία πριν από 47 χρόνια - Τι δηλώνει ο αδερφός του
LIFO NEWSROOM