Μία μεγάλη ιατρική ανακάλυψη η οποία θα σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές και αναμένεται να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα της επάρκειας αίματος, έκαναν Βρετανοί επιστήμονες.
Οι ειδικοί ανακάλυψαν μία τεχνική με την οποία μπορούν να δημιουργήσουν και μάλιστα να παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα τεχνητό αίμα. Οι πρώτες δοκιμές για μεταγγίσεις σε ανθρώπους θα γίνουν σε μόλις δύο χρόνια, το 2016.
Η μετάγγιση θα γίνει σε τρεις πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που προς το παρόν έχουν προσφερθεί να συμμετάσχουν στη δοκιμή και σε περίπτωση που όλα πάνε καλά θα ανοίξει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος για τη μαζική παραγωγή τεχνητού αίματος.
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επικεφαλής τού αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ ερευνητικού προγράμματος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Μαρκ Τέρνερ, θα σημάνει επίσης τον απεγκλωβισμό των ανά τον κόσμο συστημάτων υγείας από την αιμοδοσία τουλάχιστον μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.
Η επιτυχία των ερευνητών είναι σημαντικότατη και όπως υπογράμμισε στα βρετανικά μέσα ο Μαρκ Τέρνερ: «Καταφέραμε να κατασκευάσουμε ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία είναι κατάλληλα για μετάγγιση στον ανθρώπινο οργανισμό για πρώτη φορά. Πριν δεν υπήρχε κάτι τέτοιο».
Πως δημιουργείται το τεχνητό αίμα
1. Από δότες, που έχουν ομάδα αίματος 0 λαμβάνονται κύτταρα από το δέρμα ή το αίμα. Η ομάδα αυτή μπορεί να δώσει αίμα σε όλες τις υπόλοιπες.
2. Με ειδική διαδικασία τα κύτταρα αλλάζουν στάδιο και από ώριμα δερματικά ή αιμοποιητικά μετατρέπονται σε κύτταρα με ιδιότητες των βλαστοκυττάτων. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα (iPS)
3. Τα iPS κύτταρα τοποθετούνται για έναν μήνα σε ειδικό εργαστηριακό περιβάλλον και με κατάλληλα χημικά ωριμάζουν σε ερυθρά αιμοσφαίρια
4. Τα ώριμα πλέον ερυθρά αιμοσφαίρια τα οποία αποτελούν περίπου το 50% του συνόλου των κυττάρων του αίματος, μέσω φυγοκέντρισης διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα
5. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι έτοιμα για μετάγγιση σε ασθενείς.
Πηγή: ΑΠΕ