Σκέψεις περί Ατομικότητος και Συλλογικότητος, του Θωμά Κοροβίνη

Facebook Twitter
0

του Θωμά Κοροβίνη από το http://www.lasttapes.gr/

«Η ζωή του καθενός είναι μια καθαρά προσωπική υπόθεση, ιδίως η βίωση των κορυφαίων της γεγονότων. Όπως οι σημαδιακοί έρωτες, ας πούμε, ή τα αξεπέραστα πένθη. Ο ίδιος μας ο θάνατος κατ’ ουσίαν είναι ένα ατομικό γεγονός. Σε μάς που φεύγουμε αφορά, σε κανέναν άλλον κι ας βρίσκονται πάντοτε κάποιοι να μας κλάψουν».

Τέτοιες σκέψεις κάνω καμιά φορά, που τις ενισχύει η ανεπούλωτα λαβωμένη μνήμη από το άχθος προσωπικών και συλλογικών διαψεύσεων, διπρόσωπων συμπεριφορών, συντροφικών ραπισμάτων, προδοσιών εσχάτου βαθμού από άκρως φίλια πρόσωπα, διακηρύξεων αυτοαναιρούμενων «προφητών», ενδοτικών τρισάθλιων «μπροστάρηδων», στυλοβατών σήμερα του σάπιου συστήματος, στο οποίο «έδωσαν κώλο» για πέντε δεκάρες παραπάνω, αληταράδων που τους πίστεψε βαθιά η αγαθομούνα εφηβεία μας.

Αλλά έπειτα έρχομαι στα συγκαλά μου και τα παίρνω πίσω. Όταν, για παράδειγμα, θυμάμαι πως η Θάτσερ, εκείνη η αδίστακτη μέγαιρα, τον καιρό που πολεμούσε να διαλύσει τα συνδικάτα των ανθρακωρύχων, έστησε ένα πρόγραμμα που στηριζόταν στην εξής κυνική ρήση: «Δεν υπάρχουν συλλογικότητες, υπάρχουν άτομα».


Άρα, τότε, ζήτω οι συλλογικότητες. Για να μην πληρώνουμε εσαεί τα γαμισιάτικα της κάθε στραβογάμητης Θάτσερ. Διχάζομαι ή μάλλον κατέληξα ότι μάς πρέπει να τιμούμε εξ ίσου την ατομικότητα με την συλλογικότητα. Ακολουθώντας τους ζευγαρωτούς αφορισμούς του Κάφκα, που με εντυπωσίασαν και έχω αποστηθίσει από νέος. «Ανάμεσα σε σένα και τον κόσμο, να προτιμάς τον κόσμο», από τη μια. Κι απ’ την άλλη: «Όλα επιτρέπονται, ο αυτοξεχασμός, όμως, όχι». «Είκοσι Αγιά Σοφιές δεν κάνουν ένα γύφτο» λέει χαριτολογώντας πικρά ο λατρεμένος Ρασούλης. Μα τού τη βγαίνει εύστοχα η ελληνική παροιμία : «Όπου φτύσουν πολλοί, γίνεται γκιόλι (λίμνη)».

Βρίσκομαι στη μέση. Πιστεύω πως ό,τι σπουδαιότερο έχει να κάνει ο άνθρωπος είναι αποτέλεσμα σοβαρής και επίπονης προσωπικής δημιουργίας. Από το γράψιμο ενός δίστιχου μέχρι το μεγάλωμα ενός παιδιού ή ενός δέντρου. Είμαι, όμως, ανθρωποκεντρικός. «Πάρε την λέξη μου, δώσ’ μου το χέρι σου», λέει ο Εμπειρίκος. Πώς να κάτσω με σταυρωμένα χέρια, όταν γύρω μου τελούνται ανθρωποθυσίες; Θα την παλέψουμε παρέα. Αλλά και θα κράζουμε. Είναι κι αυτό ένα όπλο επιβίωσης σε κοινωνίες, όπου, καθώς απέδειξε η συλλογική πείρα, ο ένας κοροϊδεύει τον άλλο. Πλην εξαιρέσεων, που ελαχιστοποιούνται.

Τι να κάνω αφού βρέθηκα να ζω την εποχή της παραχάραξης των θετικά ουτοπικών ιδεολογιών (όταν οι σοσιαλφανείς που τις ευαγγελίζονται αποδεικνύονται δεξιότεροι του Μητσοτάκιου εμέσματος) και της καρναβαλοποίησης των άλλοτε επαναστατικών συμβόλων (αφού το καρφιτσάκι με τη μορφή του Τσε και του άστρου του φιγουράρει στο ανενδοίαστο πέτο ακόμη και των μεγαλοεφοπλιστών); Πάντως μία είναι η σημαντικότερη ατομικότητα, ο «εμαυτός». Γι’ αυτό παραπονιέται ο Εγγονόπουλος: «Πουθενά δε μπόρεσα να συναντήσω τον εαυτό μου». Όμως μία είναι και η σημαντικότερη συλλογικότητα, η αναπόφευκτη. Αυτή που έχει οργανώσει ο Άδης.


Γι’ αυτό, όταν κάποιος περνάει στην άλλη όχθη, λέμε: «Πήγε με τους πολλούς».

Αρχείο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ