Πραγματικά σκεφτόμαστε πριν ψηφίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης;

Πραγματικά σκεφτόμαστε πριν ψηφίσουμε για το μέλλον της Ευρώπης; Facebook Twitter
0

 

     Ενόψει ευρωεκλογών σημαντικό μέρος των πολιτών  σκέφτονται να κάνουν πράξη,  την αλλαγή της πολιτικής σελίδας στη χώρα μας, μέσω της ψήφου. Μία ψήφος που κινείται μέσα σε ένα αντιμνημονιακό πλαίσιο και δημιουργεί δύο τάσεις, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως η νέα πολιτική  ‘μόδα’, αν και στην πραγματικότητα βρίσκονται απέναντι ως προς την ιδεολογία: Χρυσή Αυγή και Σύριζα.

       Όσον αφορά το νεοναζιστικό κόμμα, γιατί περί αυτού πρόκειται με τις αποδείξεις να μην περιορίζονται μόνο σε νομοθετικά πλαίσια αλλά να γίνονται ευκόλως αντιληπτές από τη κοινή γνώμη, οι ψηφοφόροι του δεν είναι όπως διατεινόταν μέχρι πρόσφατα, αθώοι  αγανακτισμένοι πολίτες. Δεν αποτελούν υγιώς σκεπτόμενα και ορθολογικά άτομα που επιδιώκουν πολιτική αλλαγή. Δεν είναι αυτοί που θα γυρίσουν την πλάτη στον εθνικισμό στις επερχόμενες εκλογές, δηλώνοντας παραπλανημένοι και μετανιωμένοι. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αυτοί οι άνθρωποι έχουν ενστερνιστεί πλήρως τις θέσεις της Χρυσής Αυγής, συντηρούν τον ακραίο εθνικισμό και έχουν κηρύξει το ‘δίκαιο’-όπως πιστεύουν – αγώνα για την ανατροπή του σάπιου συστήματος και την επικράτηση του ανόθευτου ελληνικού αίματος. Αυτοί συστήνονται ως οι άριστοι Έλληνες που θα αναμορφώσουν το κράτος και τους πολίτες καθ’εικόνα και καθ’ομοίωση.  Όσο λοιπόν οι συνθήκες το επιτρέπουν, αυτοί κυκλοφορούν ανάμεσά μας διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το ποσοστό του κόμματος. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τα υψηλά ποσοστά βέβαια δεν αποτελούν επιτυχία των δικών τους ενεργειών, αλλά είναι η κατάληξη μίας συστηματικής, λαθεμένης αντιμετώπισης σε πολιτικό και δημοσιογραφικό επίπεδο. Παραμένει απορίας άξιο η μή ανακάλυψη της σωστής φόρμουλας αντιμετώπισής τους. Αυτούς τους ανθρώπους δεν τους περιθωριοποιείς, δεν τους αποκλείεις από το δημόσιο λόγο, δεν τους φθείρεις αν τους αποκαλείς μορφώματα ή αυγά φιδιού παρά μόνο ενισχύεις την ηρωποίησή τους. Για να τους αντιμετωπίσεις τους προκαλείς-προσκαλείς σε δημόσια αντιπαράθεση, τους εκθέτεις όταν παρουσιάζουν τις ιδέες τους, εντοπίζεις και διακωμωδείς την ημιμάθειά τους και τους αποστομώνεις με καθαρό-τεκμηριωμένο-δημοκρατικό λόγο. Στον αθλητισμό μία πολύ καλή ομάδα δεν νικά την υποδεέστερη στα χαρτιά, στα λόγια ή με τη βοήθεια της ‘νομοθεσίας’ που αντιπροσωπεύει ο διαιτητής. Την αντιμετωπίζει κατά μέτωπο στο γήπεδο, είναι σαφώς ποιοτικότερη, εντοπίζει τα λάθη του αντιπάλου και τον υπερνικά. Για το  διάστημα που επιτρέπει το σύστημα στους χρυσαυγίτες να κρύβονται και να εμφανίζονται όταν θεωρούν κατάλληλη την περίσταση, αυτοί με ωραιοποιημένους λόγους-εθνικιστικού πάντα περιεχομένου- θα παρουσιάζονται ως θύματα και διωκόμενοι από το σύστημα. Αν η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται τα ποσοστά τους  είναι σίγουρο πως θα αυξάνουν.

       Από την άλλη έχουμε το Σύριζα που προβάλλεται ως ο επερχόμενος νικητής των εκλογών και διάδοχος στο κυβερνητικό θώκο. Οι μελλοντικοί ψηφοφόροι του έχουν λάβει υπόψιν τους κάποια  δεδομένα που αφορούν το κόμμα και προτίθενται να το στηρίξουν, ίσως όμως αγνοούν κάποια άλλα. Απόψεις που ακούω ότι δεν με εμπνέει ο Σύριζα αλλά θα το ψηφίσω γιατί έχει το μεγαλύτερο ποσοστό και είναι πιο πιθανόν να ρίξει τη κυβέρνηση, στερούνται πολιτικής σκέψης και ωριμότητας. Πρώτα απ’όλα ακούγονται γνώμες πως ο Σύριζα δεν έχει κυβερνήσει και ας το δοκιμάσουμε. Αποδέχονται με άλλα λόγια πως η συγκυρία το επιτρέπει να πειραματιστούμε εφόσον δεν υπάρχει πίεση χρόνου και αν αποτύχει αυτή η πολιτική, θα δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Ανάξιο σχολιασμού. Θα επιστρέψω στην πρόταση: «Ο Σύριζα δεν έχει κυβερνήσει». Αυτό είναι γνωστό σε όλους, μα αν κοιτάξουμε πρόσωπα μέσα στο Σύριζα και ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν, θα δούμε άτομα που έχουν κυβερνήσει. Απορώ αν υπήρξαν επιτυχημένα στο έργο τους γιατί ο λαός δεν τους επανέφερε την εξουσία. Προφανώς δεν αναφέρομαι σε κυβερνητικά στελέχη μόνο, αλλά και σε συνδικαλιστές όπως για παράδειγμα τον κ.Φωτόπουλο. Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο Σύριζα είναι κάτι το νέο που θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή. Ακόμα πολύς λόγος γίνεται για τις συνιστώσες. Το επιτελείο του κόμματος ωστόσο υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα θέμα καθώς η πολιτική έχει χαραχτεί από κοινού και βρίσκει σύμφωνο το ευρύτερο φάσμα του Σύριζα. Ας φανταστούμε ένα debate του κυρίου Λαφαζάνη με του κ.Σταθάκη για το μέλλον της Ευρώπης, και την παρουσίαση των θέσεων τους. Όχι κύριοι οι δύο πολιτικοί δεν ανήκουν σε διαφορετικό κόμμα. Γιατί να υπάρχει σοβαρό θέμα που σε ένα τόσο μείζον πολιτικό ζήτημα έχουμε τη μέρα με τη νύχτα, αφού και οι δύο είναι υπό τη σκέπη του ιδίου κόμματος. Όλα καλά λοιπόν. Ας πάμε και στο πρόσωπο των ημερών την κυρία Δούρου. Πριν από λίγο καιρό δήλωσε σε συνέντευξή της στο BBC παρακαλώ, πως τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης. Η παγκοσμιοποίηση αγαπητοί αναγνώστες είναι κακή και θα το τεκμηριώσω. Έδωσε στη κ.Δούρου τη δυνατότητα να δώσει συνέντευξη σε ξένο τηλεοπτικό δίκτυο, να σπουδάσει στη Γαλλία όπως έδωσε τη δυνατότητα στον κ.Τσίπρα να διεκδικήσει με επισκέψεις στο εξωτερικό, μία καλύτερη αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους και μη, πολιτικούς εταίρους. Την Κυριακή ωστόσο έχουμε ευρωεκλογές για την υπεράσπιση και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που συνάδει εν μέρει, με μία μορφή παγκοσμιοποίησης. Τα μεγαλοστελέχη του Σύριζα είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και πρόσφατα υπέρ της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Τώρα λογικά σκέφτεστε ότι κάτι δεν σας  ‘κολλάει’, αλλά μιλήσαμε πριν για τις συνιστώσες. Επίσης αναφέρω ενδεικτικά τη νεολαία του Σύριζα με το θεάρεστο έργο στα πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και το σλόγκαν του κόμματος ‘ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ’, που όμως συμβαδίζει με το πνεύμα της παγκοσμιοποίησης και λογικά απορρίπτεται αυτομάτως. Φαίνεται όμως πως ο Σύριζα με τη θέληση του λαού θα είναι πρώτος και λογικά όλα τα παραπάνω δεν ενοχλούν τους ψηφοφόρους.

      Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως πριν ψηφίσουμε, ειδικά η νέα γενιά, ας αναρωτηθούμε τι σημαίνουν οι εκλογές και πως το αποτέλεσμα της κάλπης μας επηρεάζει. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως η ψήφος είναι το μόνο όπλο που έχουμε, γι’αυτό απαιτείται η ορθή διαχείρισή της μα πρωτύτερα, η ορθή και ολοκληρωμένη σκέψη. Εμείς εκλέγουμε τους πολιτικούς, εμείς καθορίζουμε το μέλλον μας, εμείς είμαστε σε τελική ανάλυση έρμαια των επιλογών μας.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ