Η κόρη και το φάντασμα του μπαμπά

Facebook Twitter
0

Η κόρη και το φάντασμα του μπαμπά

Σήμερα στο σπίτι αυτό έχουν γιορτή. Έχουν στρωθεί τα άσπρα τραπεζομάντιλα. Πάνω στο τραπέζι προσεκτικά τοποθετημένες, οι γαστρονομικές βόμβες του νησιού. Ακούγεται η λύρα. Η τηλεόραση είναι κλειστή. Η κόρη μας είναι στη βουλή. Δεν έχει σημασία αν θα είναι δραχμή ή ευρώ. Αλέξης ή Αντώνης. Τα διλήμματα είναι για τους άλλους.

Ισχύει ότι περίπου για το θάνατο. Οι νίκες των άλλων είναι στατιστική, η δική μας ώρα για γλέντι. Γεμίζουν τα ποτήρια.

Έρχεται η κόρη. Φοράει κάτι αέρινο. Κάτω από το μάτια της, μια μικρή σακούλα ταλαιπωρίας. Φαίνεται ακόμα, αν και την έχει καλύψει όσο καλύτερα μπορούσε, με εκείνη την κρέμα που διαφημίζει η αιωνόβια παρουσιάστρια. Σκατά. Ακόμα φαίνεται. Ας πληρώσει και αυτό το τίμημα για την πρωτιά.

Την συγχαίρουν οι συγγενείς και οι φίλοι. Γελάει. Ξαναγεμίζουν τα ποτήρια. Της λένε «ο πατέρας σου θα ήταν περήφανος αν ζούσε». Κουνάει θλιμμένα το κεφάλι. Ύστερα πάλι «ο μπαμπάς σου θα σε βλέπει από ψηλά». Χαμογελάει αμήχανα. Και μετά από λίγο « πήρες το μικρόβιο της πολιτικής από τον μπαμπά σου». Σκύβει το κεφάλι. Θέλει να πάρει το πιρούνι και να τους καρφώσει στα μάτια. Περίπου. Τα άγρια ένστικτα της έχει καταφέρει να τα τιθασεύσει, μέσα στο χρόνο και ξέρει ότι ποτέ δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο. Αλλά δεν μπορεί να κοντρολάρει τις σκέψεις της. Ξέρει τι θέλουν να πουν όλοι αυτοί: «Βγήκες γιατί είχες το επώνυμο του μπαμπά σου».

Θα το αντέξει. Άλλοι αντέχουν χειρότερα για χάρη της νίκης.

Η ώρα περνάει. Σιγά, σιγά αρχίζουν να αραιώνει ο κόσμος. Φεύγουν και οι τελευταίοι. Μένει μόνη της γύρω από το τραπέζι της γιορτής. Γύρω από τα αποφάγια της λύσσας τους, για την πρωτιά της.

Δεν μαζεύει ούτε πιρούνι. Δεν θέλει άλλη τοξική επαφή με αυτούς. Ας το φορτωθεί η υπηρέτρια το πρωί. Για αυτό το λόγο άλλωστε πληρώνεται.

Μισή ώρα μετά βουρτσίζει τα δόντια της με λύσσα. Σχεδόν ματώνουν. Πέφτει στο κρεβάτι. Κλείνει τα μάτια της και τότε αρχίζει η μάχη με το νεκρό μπαμπά. «Εσύ, εσύ φταις» του ψιθυρίζει. Τσακώνονται για όλα. Για το ότι την έλεγε έξυπνη και με μέλλον, που μπορεί να ήταν. Για το ότι έπρεπε να ασχοληθεί με την πολιτική γιατί θα είχε επιτυχία, όπως και έγινε. Για το ότι της είπε «χώρισε αυτό τον βλάκα» που μάλλον είχε δίκιο, όπως και έκανε. Για το ότι το επώνυμο της ήταν το εισιτήριο της νίκης. Για το ότι φταίει αυτός και μόνο για την νίκη της. Και η μάχη δεν τελειώνει. Αν ήταν άντρας θα επαναλάμβανε τα λόγια του φιλοσόφου: «Ο θάνατος του πατέρα για το αγόρι, είναι ένα τόξο που μπορεί να το οδηγήσει μακριά». Όμως το μόνο που λέει στον κουρασμένο εαυτό της, είναι πόσο αγαπούσε τον μπαμπά. Την παίρνει ο ύπνος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ