Είναι τρομακτικό, δαπανηρό και σκανδαλογενές. Το αντιαεροπορικό σύστημα TOR-M1, ρωσικής κατασκευής, για την προμήθεια του οποίου κατηγορείται πως δωροδοκήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Από το todayfocus
Το σκάνδαλο δωροδοκίας που οδήγησε στην προφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου αφορά δύο περιπτώσεις προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ελλάδα, όταν αυτός ήταν υπουργός Άμυνας.
Όμως ούτε τα σκάνδαλα, ούτε η οικονομική κρίση δεν μπορούν να «φρενάρουν» την εξοπλιστική «κούρσα» της χώρας μας στις ισορροπίες του τρόμου, όπως καταδεικνύεται από τα νέα στοιχεία για τις στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, όπου η Ελλάδα καταλαμβάνει την 24η θέση διεθνώς στον πίνακα των εξοπλισμών.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2011 οι δαπάνες για εξοπλισμούς έφτασαν τα 1,7 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, με ελάχιστη διαφορά από το 2010, αφού η μείωση των στρατιωτικών δαπανών των δυτικών χωρών, εξ΄αιτίας της οικονομικής κρίσης, αντισταθμίστηκε από μεγάλες αυξήσεις στην Κίνα, τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, με αμυντικό προϋπολογισμό 711 δισ. δολαρίων πέρυσι.
Ακολουθεί η Κίνα η οποία δαπάνησε περίπου 143 δισ. δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της το 2011, με αύξηση κατά 170% σε σχέση με το 2002.
Η Ρωσία δαπάνησε περίπου 72 δισ. δολάρια για όπλα το περασμένο έτος, ξεπερνώντας τη Βρετανία (62,7 δισ. δολάρια) και τη Γαλλία (62,5 δισ. δολάρια), ενώ σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις με αύξηση 53% μέχρι το 2014.
Η Ινδία έχει αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά 66% από το 2002, καθώς η μακροχρόνια διαμάχη της με το Πακιστάν παραμένει σημαντικό ζήτημα, ενώ ανταγωνίζεται την Κίνα ως περιφερειακή δύναμη.
Η Ελλάδα το 1998 είχε αμυντικές δαπάνες ύψους 6,968 δισ. δολάρια, το 2010 7,162 δισ. και το 2011 7,502 δισ, ενώ οι πραγματικές δαπάνες για το 2011 υπερέβησαν τον προϋπολογισμό και έφτασαν τα 8,155 δισ., καταλαμβάνοντας την 24η θέση διεθνώς στον σχετικό πίνακα.
σχόλια