Ο Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι τίτλοι κατηχητικού του ίντερνετ

Facebook Twitter
0

ποπ σταρ

«Έστω κι αυτή την ύστατη στιγμή οφείλουν όλοι να αντιληφθούν το αυτονόητο. Πάνω από τα όποια συμφέροντά μας βρίσκεται το γενικό συμφέρον του τόπου και το κοινό καλό και πάνω από όλους μας βρίσκεται η Ελλάδα». Αυτή η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, έχει γεμίσει τα ελληνικά sites τις τελευταίες ώρες, με τίτλους όπως «ενδιαφέρουσα δήλωση για τις πολιτικές εξελίξεις» και «δραματική έκκληση». Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Αναρωτιούνται μερικοί, για ποιο λόγο η Εκκλησία, συνεχίζει να περπατάει καμαρωτή-καμαρωτή μέσα στην κρίση. Μα όταν οι δηλώσεις του καφενείου που κάνει, παρουσιάζονται ως «ενδιαφέρουσες», «σημαντικές», «αξιοσημείωτες» και ότι άλλο χαρακτηρισμό θες βάλε, τότε τι ακριβώς περιμένεις να κάνει;

Έχει γίνει φανερό, δεκαετίες τώρα, ότι η Εκκλησία αντί να περιοριστεί στο φιλανθρωπικό της έργο, θέλει να γίνει και ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης της χώρας. Γνώμες για όλα. Από άμβωνες και τηλεοράσεις. Συντηρεί την εικόνα της, μέσα στο χρόνο, σαν έξυπνος ποπ σταρ, που βγάζει μέτριους δίσκους, αλλά οι πωλήσεις του ανεβαίνουν, επειδή τροφοδοτεί τα media με κανένα σκανδαλάκι που και που.

Βέβαια η Εκκλησία δεν είναι «ποπ σταρ», έτσι περιορίζει τα σκάνδαλα στο εσωτερικό της. Η εικόνα που βγάζει μπροστά, είναι το δήθεν ενδιαφέρον της για το καλό του τόπου. Από πίσω «τρέχουν» το Βατοπέδι, η περιουσία της, η χαμηλή φορολόγηση, το «όχι» στον διαχωρισμό από το Κράτος και τόσα άλλα. Από μπροστά «ανησυχία και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις».

Δεν περνάει λοιπόν εβδομάδα, που να μην έχουμε μια δήλωση από κάποιον παπά. Κάτι αόριστο, ακίνδυνο, να μας παίξουν λίγο τα κανάλια γιατί «είμαι και εγώ εδώ, πολίτη μην με ξεχνάς» και η ζωή συνεχίζεται.

Και βέβαια το μάθημα από τον ποπ σταρ το έχουμε μάθει: Να προσαρμόζεσαι ανάλογα με την εποχή σου. Τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις σαν «υπάρχει το πετραχήλι, υπάρχει και το καριοφίλι», τώρα είμαστε πιο ταπεινοί. Τώρα θέλουμε το καλό της πατρίδας, πάνω από όλα.

Από κοντά τρέχουν και τα media. Βγαίνουν στο ελληνικό ίντερνετ του 2012, με «ιερούς τίτλους» σαν μαθητές του κατηχητικού. Λες και ο παπάς θα τους ρίξει βουρδουλιές αν δεν πουν το ηθικό δίδαγμα, στο τέλος της ώρας.

Ηθικό δίδαγμα λοιπόν: Δώσε το επίθετο «σημαντικό» σε αυτούς που το αξίζουν. Και αυτοί είναι ελάχιστοι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ