ΚΙΝΗΣΗ

Οι μοναξιές της Εκάλης

Facebook Twitter
0

Το ντοκιμαντέρ «Μικροπόλεις», τα δεκατέσσερα ημίωρα επεισόδια για την Αθήνα, είναι μια από τις τηλεοπτικές εκπλήξεις της φετινής χρονιάς. Διάφορες περιοχές της Αθήνας, παρουσιάζονται με ένα εντελώς μοναδικό τρόπο, για τα δεδομένα της ελληνικής τηλεόρασης. Στην τελευταία όμως εκπομπή της περασμένης Τρίτης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Εκάλη, οι συντελεστές ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Η εκπομπή επέλεξε να δείξει ανθρώπους που ζουν μόνοι τους ή περνούν τον περισσότερο χρόνο τους μόνοι στα σπίτια του ακριβού αθηναϊκού προαστίου. Χτύπησε διάνα. Κατάφερε να μεταφέρει στην μικρή οθόνη, μια άγνωστη πλευρά του πλούτου, αυτή που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ή αγνοούμε ηθελημένα την ύπαρξη της.

Όλοι σχεδόν με έντονη εξομολογητική διάθεση, χωρίς να ακούγεται η φωνή του δημοσιογράφου που κάνει τις ερωτήσεις (σ.σ βασικό χαρακτηριστικό της εκπομπής), με το φως της κάμερας να μοιάζει ψυχρό και ανακριτικό μίλησαν για τις ζωές τους. Από τον άντρα που έμενε με μοναδική παρέα τα σκυλιά του(«Τα σκυλιά δεν σου ζητάνε τίποτα. Μόνο σου δίνουν»), μέχρι την γυναίκα που έλεγε ότι είναι ευτυχισμένη επειδή κάθε πρωί ο σκύλος την γλείφει στο πρόσωπο («Δεν είναι καμία συγκλονιστική ζωή, αλλά είμαι ευτυχισμένη») όλοι έμοιαζαν να αδειάζουν με ευκολία την ψυχική τους οδύνη, λες και κάποιος τους είχε πατήσει το κουμπί, και αυτοί αδιαφορούσαν για την εικόνα τους.

Καθώς οι εξομολογήσεις προχωρούσαν, σιγά-σιγά ο πλούτος τους, έμοιαζε με πάγο, που έπρεπε να λιώσει για να φανεί η δική τους ανθρώπινη πλευρά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνουν σκυλιά, αφού δεν τα θέλουν. Για να τα πάει βόλτα η Φιλιππινέζα;», «Κάθε βράδυ μηχανικά κλειδώνω όλες τις πόρτες του σπιτιού. Μερικές φορές και την κρεβατοκάμαρα. Δεν θα ήθελα να βρεθούν από πάνω μου, όπως έχει συμβεί σε άλλους», «Είμαι τόσα χρόνια εδώ, και κανείς δεν με έχει καλέσει σε κανένα πάρτι», «Οι άνθρωποι έρχονται στην Εκάλη για να χαθούν».

Άνθρωποι, που πιθανόν να μην γνωρίζονταν μεταξύ τους (εύστοχος ο τίτλος για το επεισόδιο «Το τείχος»), γινόντουσαν μέλη ενός τηλεοπτικού group therapy, που ήθελε να πει τα πάντα. Αυτά που δεν θα ήθελε να μάθει κανείς. Ακόμα και όταν μια γυναικά, μέλος του Ekali club, τίναξε πίσω με υπεροψία τα μαλλιά της, λέγοντας «μου αρέσει που δεν έχει πρόσβαση ο καθένας», επέστρεψε μετά από λίγα λεπτά δριμύτερη με την ατάκα «Και τι έγινε αν με σκοτώσουν; Θα πουν πέθανε ένας άνθρωπος που αγαπoύσε το περιβάλλον».

Ούτε όταν εμφανίστηκαν δωδεκάχρονα παιδιά μπροστά στο φακό, δεν κατάφεραν να διώξουν την αμηχανία των θεατών που παρακολουθούσαν την εκπομπή. Μέσα σε ένα τεράστιο κήπο κάποιας έπαυλης, δυο παιδιά σχεδόν φυλακισμένα («Μόνο πάρκο πηγαίνουμε. Δεν μας αφήνουν στο δρόμο. Στην Εκάλη κάνουμε πολλές δραστηριότητες. Κέντρο πηγαίνουμε για ψώνια, μόνο τις γιορτές») έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα, θυμίζοντας τους ήρωες του «Κυνόδοντα».

Οι «Μικροπόλεις» δεν διάλεξαν την πεπατημένη. Θα ήταν πανεύκολο, ειδικά την σημερινή εποχή, να παρουσιάσουν ένα αντιπαθητικό πορτραίτο της πλούσιας κοινωνίας. Επέλεξαν την δύσκολη διαδρομή, όπου στο τέλος της φωτίστηκε η ματαιότητα των πάντων, μέσα σε ένα τελευταίο πλάνο όπου τα σκυλιά, σύντροφοι και την ίδια στιγμή φύλακες, γάβγιζαν ασταμάτητα.

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ