Ένα καλοκαίρι σαν όλα τ’ άλλα;

Facebook Twitter
0

Δευτέρα πρωί, πρώτη μέρα του καλοκαιρινού ‘καμπ’. Περιμένω με τον Ζ. στη γωνία, να περάσει να τον πάρει το σχολικό. Μπάχαλο τα δρομολόγια την πρώτη μέρα. Περιμένουμε και περιμένουμε. Κάποια στιγμή, περνάει χαμογελαστή από μπροστά μου η μαμά του X., φίλου του Ζ., με τον οποίο θα πηγαίνουν μαζί στην ‘καλοκαιρινή δραστηριότητα’. «Τι έγινε», μου λέει, «ακόμη περιμένετε;». «Ναι»,  απαντάω «τον Χ. τον πήρε;». Μου το επιβεβαιώνει, λέγοντας «εδώ και 20 λεπτά». Απορώ. Τα σπίτια μας απέχουν δύο τετράγωνα. Πόση ώρα να κάνει να φθάσει το λεωφορείο από το ένα στο άλλο; Παίρνω τη συνοδό. «Δεν έχω πάρει κανέναν Χ.», μου λέει. «Δεν έχουμε καν φθάσει ακόμη στην περιοχή σας». Η μαμά δίπλα μου σε πανικό. «Έβαλα το παιδί μου σε λάθος λεωφορείο!» Η επόμενη ώρα περνάει σε μια τρέλα. Πού είναι το παιδί, ποιος το έχει, πού θα το βρούμε, είναι μόνο 6 χρονών και δεν ξέρει ούτε το τηλέφωνο του σπιτιού του. Κι αν έχει συμβεί κάτι πολύ κακό; Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως ξέχασα για λίγο τα αποτελέσματα των εκλογών.

Προσπάθησα να μην γράψω πολιτικοποιημένα. Δε μπορώ όμως πια να σφυρίζω αδιάφορα, δε μου βγαίνει. Το αποτέλεσμα των εκλογών δε με άφησε άφωνη. Είχα ακούσει αρκετά τον προηγούμενο καιρό για να το φοβάμαι, να το περιμένω. Με έπιασε όμως μια θλίψη, που με ξάφνιασε. Νομίζω πως κατά βάθος, είχα πιστέψει πως οι εκλογές είχαν φέρει το παιχνίδι στα χέρια μας. Στα χέρια των πολιτών. Πως, όπως στις προηγούμενες εκλογές, θα δείχναμε σε όλους ότι δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, γιατί σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία οι πολιτικοί ελέγχονται, επιβραβεύονται ή τιμωρούνται ανάλογα και σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται ο ρόλος τους στην ιστορία. Μα που ζούσα;

Το πρόβλημά μου δεν είναι ότι ο Σύριζα δεν έγινε κυβέρνηση (όπως φαντάζομαι πολλοί θα σπεύσετε να σχολιάσετε). Το πρόβλημά μου είναι ότι το τοπίο δεν άλλαξε και –ακόμη χειρότερα- ένιωσαν ‘δικαιωμένοι’ εκείνοι που είχαν στα χέρια τους το παιχνίδι μέχρι σήμερα, εκείνοι που το έφεραν στο game over και τώρα ζητούν ‘επανεκκίνηση’. Το πρόβλημά μου είναι οι άνθρωποι της ηλικίας μου και οι μικρότεροι, οι οποίοι αναμασούν τις πεποιθήσεις των πατεράδων μας, οι μόνοι που -ίσως δικαιολογημένα- δεν αντιλαμβάνονται ότι τους έχει ξεπεράσει η ιστορία. Το πρόβλημά μου είμαι κι εγώ η ίδια. Γιατί παρασύρθηκα από μια ελπίδα. Μα τι σκεφτόμουν;

Δεν είναι βέβαια μόνο αυτό. Σε συζήτηση που είχα λίγο πριν τις εκλογές με ξένο δημοσιογράφο, του έλεγα πως, αφού ξεπέρασα το πρώτο σοκ για τα αποτελέσματα της Χρυσής Αυγής στις 6 Μαΐου, αντιλήφθηκα ότι πολλοί απ’ όσους την ψήφισαν δεν ασπάζονται τις πεποιθήσεις της και ότι, ξέσπασαν, ένιωσαν καλύτερα και τώρα ίσως δεν κάνουν την ίδια επιλογή. Δεν τους καταλαβαίνω, απλώς τους προσπάθησα να εξηγήσω το πώς νόμιζα ότι σκέφτονται. Μα πόσο αφελής είμαι;

Το παιδάκι βρέθηκε σχετικά σύντομα και όλα πήγαν καλά. Αφελής η μαμά που το έβαλε σε λάθος σχολικό χωρίς να ρωτήσει, ανόητη και η συνοδός που δεν επιβεβαίωσε το όνομα πριν πάρει το παιδί και φύγει. Όταν τελικά ηρεμήσαμε, άρχισα πάλι να σκέφτομαι τις εκλογές. Κι αν τελικά ρίξαμε την ψήφο μας σε λάθος λεωφορείο; Αν αυτό το 40% περίπου, δεν ρώτησε, δεν φρόντισε να μάθει πριν ψηφίσει, απλώς γιατί ήξερε ότι, παραδοσιακά, το σχολικό που σταματά μπροστά στο σπίτι σου πηγαίνει το παιδί σου στο σχολείο και το κόμμα που ψηφίζεις προωθεί το καλό της πατρίδας σου και το συμφέρον των πολιτών της; Τότε, τι γίνεται;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ