Αύγουστος στην Παπούα

Facebook Twitter
0

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση φυλών (tribes) του κόσμου, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ Hagen, στο ομώνυμο βουνό στην Παπούα - Νέα Γουινέα. Μια χώρα της Ωκεανίας, νοτιοδυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και μια απο τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες του Κόσμου. Πάνω απο 700 διαφορετικές φυλές, κατοικούν στην Παπούα - Νέα Γουινέα, προσδίδοντας της χρώμα και κουλτούρα που σπάνια συναντά κανείς!

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival

 

Σε μια περιοχή σαν κι αυτή, όπου λευκός άνδρας πρωτοπάτησε το πόδι του το 1930, οι παραδόσεις είναι ακόμα εξαιρετικά ισχυρές και η τιμή των φυλών υπερισχύει του εκμοντερνισμένου τρόπου σκέψης και ζωής! 

Το Φεστιβάλ, είναι πνευματικό παιδί Αυστραλών αποίκων οι οποίοι θέλησαν, το 1964, να προσδώσουν μια ουκουμενικότητα στις Φυλές. Έκτοτε, το sing sing αποτελεί ενα απο τα πιο όμορφα, τα πιο φανταχτερά πολιτιστικά γεγονότα στον Κόσμο! 

Πάνω από εβδομήντα φυλές, συγκεντρώνονται με σκοπό να γιορτάσουν και να αναδείξουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Η κάθε φυλή, βάφεται, χτενίζεται, ντύνεται και στολίζεται σύμφωνα με τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Βάθος χρόνων και σκέψεων, αποτυπώνεται σε ιδιόμορφες, ιδιόρρυθμες πινελιές! Η προσωπικότητά τους γίνεται εμφανής στη σημειολογία της κάθε εμφάνισης! Λεπτομέρειες με ιστορία!

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_The Pikininis

 

 Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_blue dots means water

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_what a look

 

Τα μέλη της φυλής των Asaro, καλύπτουν το σώμα τους με λάσπη, ώστε να γίνουν λευκοί. Το άσπρο χρώμα συμβολίζει τον θάνατο, σε αντίθεση με τη "μαύρη" κοινή αντίληψη αυτού.  Η χειροποίητη μάσκα που φοράνε ζυγίζει 5 κιλά και μετα βίας αναπνέουν. Το περπάτημα τους μοιάζει με αργή κινηματογραφική κίνηση..slow motion! Τοποθετούν στα νύχια τους sticks απο bamboo, για να κάνουν θόρυβο και να διώχνουν μακρυά τον εχθρό. 

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_Asaro mud men

 

Οι άνθρωποι που ανήκουν στη φυλή των Chimbu, ξορκίζουν, γιορτάζοντας, τον θάνατο, καθώς μεταμφιέζονται σε σκελετούς! Μια μεταμφίεση, που κρατάει απο θεατρικά tribal έργα και έχει αναφορές σε πραγματικούς πολεμιστές.

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_Chimbu woman

 

Η Φυλή των Suli, με τα καπέλα απο τα δικά τους μαλλιά πλεγμένα με χορτάρι! Φημολογείται ότι έχουν τις πιο όμορφες και πιο χαρούμενες γυναίκες από όλες τις υπόλοιπες φυλές! 

 

Eric_Lafforgue_Hagen_Festival_Suli men

 

Η φυλή των Hulis, των διασημότερων πολεμιστών της Παπούας, ξεχωρίζει απο τα καπέλα που φοράνε οι άνδρες της. Κι αυτά φτιαγμένα απο τα δικά τους μαλλιά, τα οποία ξυρίζουν και συλλέγουν απο τα 14 τους χρόνια! 

 

Eric Lafforgue_The Hulis men

 

Eric Lafforgue_The Hagen Festival

 

Eric Lafforgue_The Hagen Festival

Ο Eric Lafforgue έχει φωτογραφίσει με θαυμάσιο τρόπο αυτό το γεγονός της διαφορετικότητας και το υπόλοιπο υλικό του είναι εξίσου μαγευτικό και μυστικιστικό. Για συνέχεια μετακινηθείτε εδώ.

 

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ