Αν Όλα τα Παιδιά του Κόσμου...

Αν Όλα τα Παιδιά του Κόσμου... Facebook Twitter
0

Η ταινία με τίτλο Lilya 4 ever του Lucas Moodysson, είναι σοκαριστική! Διηγείται την ιστορία μιας δεκαεξάχρονης Ρωσίδας, της Lilya, η οποία μπλέκεται τραγικά σε ενα απάνθρωπο κύκλωμα sexual trafficking! Αξιοπρεπής και υπέροχη, η κοπέλα υπομένει και μοιραία επιλέγει.

Ενα γαϊτανάκι εξαθλίωσης, αρχής γενομένης από τη στιγμή που την εγκαταλείπει η μητέρα της, παρασυρμένη από την υπέρμετρη λαγνεία της και τις ζοφερές της ανασφάλειες, για να ζήσει ακόμα εναν έρωτα! Φευ...

 

Tibet_SteveMcCurry

 

 Η Lilya, μου μοιάζει με τη μοίρα των παιδιών που δεν έχουν άλλη επιλογή και οι θεματικές φωτογραφίες του Steve McCurry, με παιδιά απ' όλον το κόσμο, επαυξάνουν!

 

Tibet_SteveMcCurry

 

India_SteveMcCurry

 

 

Afghanistan_SteveMcCurry

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Unicef, περίπου 500 εκ. έως 1,5 δισ. παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο! Αξιοσημείωτο είναι, ότι περίπου 275 εκ. παιδιά καθ' έτος, βιώνουν τη βία μέσα στα σπίτια τους!

Και ενώ η οικογένεια οφείλει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, το σπίτι πολλές φορές γίνεται ο τόπος, όπου ενα παιδί δοκιμάζει για πρώτη φορά τη βία, γιατί οι μεγάλοι δεν είναι ικανοί να του διδάξουν διαφορετικά την πειθαρχία. Μάλλον, οι μεγάλοι είναι ανίκανοι να του διδάξουν διαφορετικά την πειθαρχία (επαναλαμβάνομαι όπως και οι μεγάλοι). Στοιχεία από 37 χώρες, υποστηρίζουν ότι 2 στα 3 παιδιά ηλικίας 2-14 ετών, έχει εμπειρία σωματικής τιμωρίας και ψυχολογικής επιθετικής συμπεριφοράς!

Πέραν των "ώριμων" γονέων και οι "πνευματικά άρτιοι" εκπαιδευτικοί οδηγοί και κηδεμόνες φαίνεται να κακομεταχειρίζονται τους μαθητές, καθώς μια παγκόσμια έρευνα για την υγεία των μαθητών εμφανίζει ένα 20% - 65% των παιδιών σχολικής ηλικίας να υφίσταται λεκτική ή σωματική τιμωρία στο σχολείο!

 

 

India_SteveMcCurry

 

Burma_SteveMcCurry

 

India_SteveMcCurry

 

Αν όλα τα παιδιά της γης
'πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά
και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε
πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

Αν όλα τα παιδιά της γης
φωνάζαν τους μεγάλους
κι αφήναν τα γραφεία τους
και μπαίναν στο χορό
ο κύκλος θα γινότανε
ακόμα πιο μεγάλος
και δυο φορές τη Γη μας
θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.

 

"Αν Όλα τα Παιδιά του Κόσμου" Γ. Ρίτσος

 

Tibet_SteveMcCurry

 

SteveMcCurry

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ