Το έκθεμα*

Facebook Twitter
0

Η φορμόλη μου προκαλεί βαρεμάρα. Πάμε κάπου αλλού;

Ακόμα ένας αυτόχειρας. Δες. Κρέμεται πάνω από το δίχτυ ασφαλείας του κράτους πρόνοιας. Γύρω-γύρω κλόουν. Τα μάτια τριακόσιων κλόουν παρακολουθούν το έκθεμα.

Ο πιο θαρραλέος κλόουν πλησιάζει. «Παιδιά ένας λιγότερος. Πάρτε το έκθεμα από εδώ έχει αρχίσει και μυρίζει. Η έκθεση τελείωσε. Next!»Οι κλόουν φεύγουν. Αρκετά με τα εκθέματα σήμερα. «Εντάξει, να ταΐσουμε την ψυχή με τέχνη αλλά πρέπει να ταΐσουμε και τα στόματα του λαού μας»λέει ο πιο παχουλός. Γυρίζουν στις δουλειές τους. Έχουν να ψηφίσουν τους νόμους του Κράτους Πρόνοιας. Κράτος και πρόνοια. Δυο λέξεις δίπλα-δίπλα. Τα ετερώνυμα έλκονται. Μετά κάνουν έρωτα. Ο έρωτας τους γεννάει ένα τέρας. Μας τρώει όλους. Πρώτα το παλιό κρέας. «Θέλουν και φάρμακα δωρεάν. Χαχαχαχα» γελάει ένας από αυτούς. «Να φεύγουν σιγά-σιγά. Αλλά έχουν στρογγυλοκαθίσει και θέλουν φάρμακα. Τι να συντηρήσεις πια; Πόσο θα αντέξεις; Μα δεν παραδειγματίζονται από τους αυτόχειρες; Αυτόχειρες. Οι αγαπημένοι μου!» λέει και κλείνει το φάκελο με το νομοσχέδιο που θα σώσει την χώρα.

Μετά είναι το καινούριο κρέας. «Ας πάνε τα βλαμμένα έξω. Και να μην ξαναγυρίσουν. Θα κάθομαι να πληρώνω ανέργους. Να φτιάξω το κράτος πρόνοιας με την ησυχία μου» λέει και φεύγει. Μια κουραστική μέρα στην δουλειά μόλις τελείωσε.

Επιστροφή στον αυτόχειρα. Βρήκε και αυτός να αυτοκτονήσει Αύγουστο που λείπουν όλοι. Δεν δημοσίευσε στον τύπο και το σημείωμα να δούμε τώρα τι θα κάνει το twitter. Τέλος πάντων. Δεν αυτοκτόνησε και στο Σύνταγμα να πούμε την άποψη μας. Θα διατηρούσαμε για λίγο το πτώμα του σαν τον καρχαρία του Damien Hirst.

Θα περνούσε για λίγο όλη η «καλή κοινωνία» πίνοντας μαρτίνι και φτύνοντας το κουκούτσι της ελιάς μέσα στην φορμόλη, για να δει το έκθεμα. Ανάμεσα τους και ο «κριτικός τέχνης» του δελτίου των 8.

«Πρέπει να γίνει κάτι με αυτά τα εκθέματα. Έχουν μαζευτεί πάρα πολλά. Το κράτος τι κάνει; Μήπως να έβρισκε ένα καινούριο χώρο για τα εκθέματα;»

Δίπλα στον «κριτικό τέχνης» θα βρίσκαμε τον «εκπρόσωπο του θεού στην γη». Ας τον ακούσουμε: «Είναι αμαρτία να γίνεσαι με αυτό τον τρόπο έκθεμα. Μόνο ο θεός μπορεί να σε κάνει έκθεμα. Τα έχουμε πει τόσες φορές αλλά μυαλό δεν βάζετε!».

Και φυσικά το νεανικό κοινό με τα «σταράκια» του. «Το έκθεμα αυτό με τρομάζει. Θα το δω για λίγο γιατί έχω να πάω κάπου αλλού μετά. Θέλω κάτι πιο φρέσκο. Πιο digital. Η φορμόλη μου προκαλεί βαρεμάρα».

Έτσι είναι. Η φορμόλη προκαλεί σε όλους μας βαρεμάρα. Ας πάμε κάπου αλλού. Κάπου που τα εκθέματα είναι ζωντανά και δεν χρειάζονται φορμόλη. Να φάμε, να γελάσουμε, να πιούμε, να χορέψουμε όπως κάνουν όλα τα ζωντανά εκθέματα τούτη την εποχή που τα συντηρεί η ελπίδα.

* Για τον 41χρονο άντρα που βρέθηκε κρεμασμένος στο Ηράκλειο της Κρήτης τα ξημερώματα του Σαββάτου για «οικονομικούς λόγους σύμφωνα με πληροφορίες»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ