Αυτή είναι η πρώτη φοτοσοπαρισμένη φωτογραφία στην ιστορία

Αυτή είναι η πρώτη φοτοσοπαρισμένη φωτογραφία στην ιστορία Facebook Twitter
2

Μια ημίγυμνη γυναίκα, που κάνει ηλιοθεραπεία μπροστά από μια λιμνοθάλασσα με κρυστάλλινα νερά. Πρόκειται, όπως σημειώνει η Le Monde, για φωτογραφία-κλισέ που έχει αναπαραχθεί χιλιάδες φορές. Έχει τίτλο "Jennifer in Paradise", τραβήχτηκε το 1987 από τον John Knoll και δείχνει τη φίλη του - τώρα πλέον γυναίκα του – να μαυρίζει στα νησιά Μπόρα Μπόρα. Είναι όμως μια φωτογραφία που ξεχωρίζει, γιατί όπως σημειώνει η Guardian, χάραξε το ψηφιακό πεπρωμένο των φωτογραφιών.  

Εκείνη την εποχή, το ζευγάρι εργαζόταν για την εταιρεία του George Lucas Industrial Light & Magic για τα ειδικά εφέ στην ταινία Who Framed Roger Rabbit;. Με την επιστροφή του από τις διακοπές στην Πολυνησία ο John Knoll, θα προκαλέσει μια σημαντική επανάσταση στη φωτογραφία: την ανάπτυξη του λογισμικού επεξεργασίας φωτογραφιών που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο, του Photoshop. Χρειάστηκε ένας υπολογιστής Macintosh από το περίφημο "Machine Pixar», που επέτρεψε την τροποποίηση των φωτογραφιών και έναν προγραμματιστή εκπαιδευμένο. Το κόστος ήταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian .

Καθώς εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν ψηφιακές εικόνες ο  Knoll επέλεξε να σαρώσει τη φωτογραφία της συζύγου του στο νησί Toopua. Έτσι, η φωτογραφία αυτή έγινε η πρώτη φοτοσοπαρισμένη φωτογραφία στην ιστορία της τεχνολογίας.

«Κατά μία έννοια, η Jennifer ήταν (...) ο τελευταίος κάτοικος ενός κόσμου όπου οι κάμερες ποτέ δεν έλεγαν ψέματα» , γράφει η εφημερίδα Guardian.

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Τech & Science / Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Το μελάνωμα αποτελεί τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% όλων των νέων διαγνώσεων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι η πρώτη φωτογραφία επεξεργασμένη με λογισμικό σε υπολογιστή και όχι η πρώτη επεξεργασμένη. Οι φωτογραφίες λέγανε ψέματα από πολύ πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα ψάξτε τις επεξεργασμένες φωτογραφίες από την Ρωσία του Στάλιν. Όποιος εκτελούνταν από το πολίτ μπιρό εξαφανιζόταν και από τις επίσημες κομματικές φωτογραφίες. Απλά η διαδικασία ήταν πολύ δυσκολότερη και ήθελε ειδικευμένους τεχνικούς.
...ήθελε την λεγόμενη "μπόμπα" ,ενα μηχάνημα σαν μπόμπα όπου σαν μεγενθυντικός φακός μεγένθυνε το αρνητικό ώστε ο φωτογράφος με ένα πινελάκι ρετουσάριζε την φωτογραφία ...μιλάμε για δουλειά για τρελούς ,ακόμα αναρωτιέμαι πως διάολο το κατάφερναν....