Τον πρώτο της υπερυπολογιστή αποκτά η Ελλάδα με τη φιλοδοξία σύντομα ο υπολογιστής αυτός να είναι στους 500 ισχυρότερους του κόσμου. Πρόκειται για εθνικό υπερυπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων για την υποστήριξη επιστημονικών εφαρμογών μεγάλης κλίμακας, στο οποίο προχωρά το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του συστήματος και η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του αναμένεται στο τέλος του 2014.
Αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό "οικοσύστημα" υπερυπολογιστών.
Η Υπολογιστική Χημεία, η Φυσική, η Βιολογία, η Βιοϊατρική, η Μετεωρολογία, η Σεισμολογία, η Υπολογιστική Μηχανή και οι Επιστήμες Υλικών είναι ενδεικτικά ορισμένες επιστημονικές ειδικότητες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση των σύγχρονων υπερυπολογιστικών υποδομών.
Το ελληνικό σύστημα, θα βασίζεται στην πλατφόρμα NeXtScale της ΙΒΜ, θα ενσωματώνει την τελευταία γενιά επεξεργαστών Intel Xeon E5 v2 τεχνολογίας Ivy Bridge και θα προσφέρει υπολογιστική ισχύ που αγγίζει τα 180TFlops (τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο).
Επιπλέον, θα προσφέρει αποθηκευτικό χώρο υψηλών επιδόσεων, μεγέθους περίπου 1 Petabyte (τετράκις εκατομμύρια bytes).
Το σύστημα θα διαθέτει επίσης λογισμικό για την ανάπτυξη εφαρμογών όπως μεταγλωττιστές, επιστημονικές βιβλιοθήκες και δημοφιλείς "σουίτες" επιστημονικών εφαρμογών.
σχόλια