Το TEDxAthens για την Αθήνα, στη Lifo

Facebook Twitter
0

Το TEDxAthens και η Lifo εγκαινιάζουν μια σειρά άρθρων, που το κύριο μέρος τους θα αφορά ‘απροσδόκητες συναντήσεις’. Εθελοντές και ομιλητές του TEDxAthens επισκέπτονται γωνιές ή πρόσωπα της Αθήνας,  που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το έκαναν ποτέ, αν δεν συμμετείχαν σε αυτή τη συλλογική δράση.

Φέτος το TEDxAthens ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που αφορά την Αθήνα, το  Human Grid. Καταγράφει τις εθελοντικές δράσεις της πόλης και τις συλλογικές πρωτοβουλίες, αυτές που στηρίζονται στη συμμετοχή απλών πολιτών.  Η δημόσια αυτή σφαίρα, που ήταν σε πάντοτε υποτονική στην Ελλάδα, έχει αποκτήσει δυναμική το τελευταίο χρόνο, εξαιτίας κυρίως της κρίσης.

Το κύμα είναι ακόμα ‘χαμηλό’, γιατί ξεκίνησε από  ένα επίπεδο  που είναι απο τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Νοιώθουμε όμως την ενίσχυσή του παντού... Στο κέντρο της Αθήνας με τις τεράστιες ανάγκες για ενίσχυση αστέγων, ναρκομανών, μια περιοχή όπου ολόκληρες γειτονιές κινούνται ανάμεσα στο γρίζο και στο ‘σκοτάδι’.

Η εθελοντική δράση πάντως ελκύει  πολίτες με σπουδές και κάποια ασφαλή απασχόληση, αλλά  και πολίτες που παράλληλα αγωνίζονται για τη καθημερινή τους δουλειά. Οι συλλογικές δράσεις φυτρώνουν στα προάστια με ευκατάστατους κατοίκους, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας με φτωχές γειτονιές ή ‘ξεχασμένες’ ζώνες. Δεν έχει σημασία αν άλλοι μιλούν για κινήματα ενεργών πολιτών και άλλοι για εθελοντισμό. Είναι ορατός ένας κοινός παρονομαστής, που αφορά το κοινό καλό, που προέρχεται από ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε αυτή τη σειρά θα βρούμε την ευκαιρία να πούμε μερικά λόγια παραπάνω  για το TED και το TEDxAthens. Διεθνώς εξελίσσεται ένα πολύ ζωντανό debate, για το αν είναι για το ‘φαίνεσθαι’ ή την ουσία.  Κάποιοι λένε ότι παίρνει ένα μέρος της δουλειάς του Harvard και ορισμένοι άλλοι αντιλέγουν με νόημα, ότι φλερτάρει με τη θεματολογία της ‘Οπρα. Η φετινή εκδήλωση του TEDxAthens γίνεται στις 23,24 Νοεμβρίου και η ζήτηση εισητηρίων ήταν –και φέτος- 4πλάσια αυτών που είναι διαθέσιμα.

To TEDxAthens ‘από μέσα’

Οργανώνει τη κεντρική του εκδήλωση για τέταρτη χρονιά.  Η δουλειά βασίζεται σε μια ομάδα εθελοντών, που φέτος έχουν ξεπεράσει τους 60 (πέρυσι ήταν περί τους  40).

Το κεντρικό μήνυμα του TED ‘ideas worth spreading’ (‘ιδέες που αξίζει να διαδοθούν’).  Η δύναμή του, εκτός από τις δύο παγκόσμιες εκδηλώσεις σε ΗΠΑ και Βρεττανία, είναι οι πάμπολες τοπικές εκδηλώσεις με το προσδιοριστικό TEDx.‘Φυτρώνουν’ σαν τα μανιτάρια σε πάμπολλες πόλεις του κόσμου, αλλά και οι θεματικές (TEDxYouth, TEDxEducation κλπ).

Το TEDxAthens από πέρυσι, είχε κάνει μια κίνηση που υιοθετήθηκε από το παγκόσμιο TED ως πρωτοποριακή: αντί να ασχολείται μόνο με ιδέες , πέρασε στη πράξη και προώθησε ένα εγχείρημα για την καταγραφή των καλύτερων μη κερδοσκοπικών ελληνικών πρωτοβουλιών στο τομέα της Μάθησης.  Το κοινό μπορούσε να ψηφίσει για να ξεχωρίσει τις 10 που θεωρούσε πιο ενδιαφέρουσες και οι παρευρισκόμενοι στην περυσινή κεντρική εκδήλωση (3-12-2011) επέλεξαν μια εξ αυτών που πήρε ένα βραβείο 10.000 ευρώ.

Φέτος το TEDxAthens προχώρησε πολλά βήματα πιο μπροστά και ξεκίνησε το Human Grid.  Πέρασε πλέον οριστικά από τις ιδέες στη πράξη και μάλιστα στη σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας του 2012.  Έτσι στη φετινή εκδήλωση, όσοι έχουν εισητήριο ή  εκείνοι που θέλουν να το δουν από το Internet, θα παρακολουθήσουν τις κλασσικές 18λεπτες ομιλίες, τόσο κορυφαίων στελεχών της Google, του Facebook κλπ, αλλά και προσώπων που είναι στη πρώτη γραμμή του ακτιβισμού και του εθελοντισμού (πχ του αμερικανού ακτιβιστή από τα χρόνια του Βιετνάμ  Paul Loeb).

Πολυχρωμία, πολυμορφία, όχι μόνο πολλυσυλλεκτικότητα , αυτή είναι η ‘συνταγή’ του TED, μόνο που το TEDxAthens έχει προσθέσει και ‘ελληνικό χρώμα’, όπως αναμφισβήτητα είναι το Human Grid. Ήδη αυτή η πρωτοβουλία έχει γίνει αντιληπτή –πού αλλού; - στην Ισπανία και την Ιταλία...

Η πολυχρω μία του TEDxAthens υποστηρίζεται και από το προφίλ των εθελοντών του: μερικοί έχουν αποφοιτήσει σε κάποια από τα γνωστά διεθνή πανεπιστήμια,  αλλά δουλεύουν στην ίδια ομάδα με εθελοντές  που ζουν στη ζώνη της ανεργίας και της συνθήκες της δυτικής Αττικής ή του κέντρου της Αθήνας.  Μητέρες που συντηρούν μονογονεακές οικογένειες  συμβάλουν εθελοντικά από το σπίτι τους, σε ομάδες που συμμετέχουν 19χρονοι φοιτητές. 

Η συνταγή ενός διεθνούς TED με ελληνικές πινελιές, έχει συμβάλει ώστε το TEDxAthens να θεωρείται, με βάση στοιχεία,  ως ένα από τα πιο δυναμικά στο κόσμο.  Μια ‘επίδοση’ που οφείλεται ασφαλώς  στην αδρεναλίνη που διαθέτει η Αθήνα και όχι μόνο στις φιλοδοξίες των 60  εθελοντών.  Ακόμα και αν το βρίσκετε ‘αμερικανιά’ ή πολύ φορτωμένο, μην βάλετε στοίχημα:  η στατιστική και η εμπειρία λέει ότι θα βρείτε 4-5 από τις φετινές ομιλίες (συνολικά θα είναι πάνω από 32), που θα φωτίζουν κάποιο θέμα που σας ενδιαφέρει.  Είτε είναι τα Google Maps, είτε πορίσματα της εφαρμοσμένης στην Ελλάδα ψυχοθεραπείας, είτε ακτιβιστικές δράσεις στο κέντρο της Αθήνας  για τη παροχή ιατρικής βοήθειας σε απόρους.

Στ. Χαϊκάλης

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ