«Δεν είμαστε επιστήμονες πολιτικοί είμαστε». Με αυτή την ατάκα σταμάτησα το ζάπινγκ χθες το μεσημέρι στο κανάλι της Βουλής. Μια υποεπιτροπή για την διαχείριση υδατικών πόρων, δεν θα ήταν πάνω από δέκα άτομα, συνεδρίαζε. «Και θα ερχόμαστε εδώ κάθε εβδομάδα αν πληρώνουν μια φορά το μήνα;» συνέχισε ο βουλευτής.
«Εμείς δεν είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου βουλευτές είμαστε. Πρώτα το θέμα θα πάει στους πενήντα της επιτροπής. Να τα βλέπουμε και εμείς τα θέματα αλλά τι να κάνουμε;» συνέχισε ο βουλευτής λες και οι κάμερες δεν έγραφαν.
Η πρόεδρος από το βάθρο της πήρε το λόγο και είπε μισογελώντας: «Εμείς μπορεί να σας καλέσουμε και δυο φορές το μήνα. Εσείς αν θέλετε ελάτε» και η αχόρταγη κάμερα έπεσε πάνω στο βουλευτή που κουνούσε το κεφάλι του.
Ύστερα πήρε το λόγο μια βουλευτής που προσπάθησε να εξηγήσει την ματαιότητα του πράγματος. Ότι ακόμα και αν η υποεπιτροπή πάει στον τόπο του οικολογικού εγκλήματος δεν θα γίνει κάτι. «Ειδοποιήσαμε ότι θα πάμε στον Ασωπό για έλεγχο επειδή είχαμε διάφορες καταγγελίες. Και ξέρετε τι είδαμε όταν πήγαμε στο σημείο; Είχαν ρίξει καθαρό νερό στο σημείο που ήταν τα λήμματα για να μας κοροϊδέψουν και φαινόταν ότι δεν είχε μόλυνση» (σ.σ πως γίνεται αυτό;)
Με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτήθηκα: Αφού θέλει να κάνει έλεγχο μια υποεπιτροπή για ρύπανση ενός ποταμού. Αφού έχει την πληροφορία. Πρέπει και να ειδοποιήσει; Ναι, και ένα μικρό παιδί το ξέρει πόσο μάλλον μια υποεπιτροπή της Βουλής: Ο ξαφνικός έλεγχος είναι ο καλύτερος.
Η κουβέντα συνεχίστηκε χαλαρά για ένα τέταρτο στο ίδιο κλίμα. Ο βουλευτής πάλι χτυπήθηκε για τα «επιστημονικά δεδομένα» όταν κάποια είπε ότι μπορεί να είναι πολιτικοί, αλλά αφού το θέμα είναι το περιβάλλον πρέπει να ενημερώνονται για τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Στο τέλος η πρόεδρος της υποεπιτροπής τους ευχαρίστησε όλους, για την πρώτη μέρα της συνεδρίας (σ.σ «Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται») και ευχήθηκε να ξαναβρεθούν όλοι μαζί στην επόμενη συνεδρία.
Στην συνεδρία που θα μπορούσε να ήσουν εσύ που διαβάζεις, εγώ, οι μανάδες μας, ένας τύπος που θα μαζεύαμε από τη στάση των αστικών λεωφορείων, ο οποιοσδήποτε. Γιατί;
Γιατί αυτή η υποεπιτροπή, όπως και διάφορες επιτροπές, για να μην σου πω υπουργεία έχουν γίνει με τέτοιο τρόπο σε αυτή την χώρα για να περνάει ευχάριστα η ώρα.
Γιατί όσο και να λέμε ότι «η κρίση άλλαξε τους πολιτικούς» τόσο διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικοί είναι ίδιοι.
Γιατί πρέπει να γκρεμιστεί από τα θεμέλια της η βλακεία ενός συστήματος, και να μπουν σε θέσεις άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για το αντικείμενο που θέλουν να ασχοληθούν.
Γιατί αυτή η υποεπιτροπή υποβαθμίζει την νοημοσύνη μας.
Γιατί το «όλα είναι σκατά» των μηδενιστών φοβάμαι ότι είναι η πραγματικότητα μας.
Και τώρα μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πεις στον εαυτό σου: «Μακάρι να ήμουν για μέρα υποεπιτροπή και θα σας έδειχνα εγώ». Παραλλάσσοντας το γνωστό «μακάρι να ήμουν για μια μέρα πρωθυπουργός και θα βλέπατε» που τόσο αρέσει σε μερικούς.
Είπαμε, μην λέμε και υπερβολές.
Εντωμεταξύ, καθώς θα συνεχίζουν να συνεδριάζουν οι υποεπιτροπές, οι επιτροπές και τα υπουργεία, η ρύπανση στον Ασωπό καλά θα κρατεί. Όμως, για να ξαναγυρίσουμε στην αρχή, ποιος νοιάζεται; Αφού οι άνθρωποι είναι πολιτικοί δεν είναι επιστήμονες...
Απαραίτητη σημείωση
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της υποεπιτροπής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων στις 14 Νοεμβρίου, όπου προβλήθηκε χθες από το κανάλι της Βουλής.
Υ. Γ
Και μετά πάω στο site της Βουλής και βλέπω τα εξής για την υποεπιτροπή:
«Αντικείμενο της υποεπιτροπής είναι η διαρκής παρακολούθηση, αξιολόγηση και αποτύπωση της κατάστασης των υδατικών πόρων της Χώρας, η διερεύνηση και εκτίμηση ζητημάτων που σχετίζονται με την επάρκειά τους και η υποβολή προτάσεων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.»
(περιμένω τις προτάσεις με αγωνία)
σχόλια