Η νέα επιστημονική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος είναι εξαιρετικά ανησυχητική, αλλά και αναμενόμενη. Όσο και αν κάποιοι επιμένουν να το διαψεύδουν ή να το αγνοούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο απειλητικό για τον πλανήτη.
Οι εμπειρογνώμονες που συνέταξαν την έκθεση υπογράμμισαν πως για να τηρηθεί το όριο των 2 βαθμών Κελσίου, οι παγκόσμιες εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά 40% ως 70% από το 2010 ως το 2050 και να εξαλειφθούν πλήρως μέχρι το 2100. Αν οι άνθρωποι δεν διακόψουν την συνεχή καταστροφή των δασών,τη χρήση ορυκτών καυσίμων και δεν βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση ο πλανήτης θα περιέλθει σε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Τα πρώτα σημάδια είναι ήδη ορατά όπως αναφέρει η 40σέλιδη έκθεση. Οι παγετώνες λιώνουν με δραματική ταχύτητα, τα κύματα καύσωνα είναι όλο και πιο ισχυρά και η στάθμη της θάλασσας αυξάνει με σταθερό ρυθμό.
"Έχουμε λίγο καιρό πριν εξαφανισθεί η δυνατότητα να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Ρατζέντρα Πατσάουρι, ο πρόεδρος της IPCC. Η διεθνής κοινότητα έχει θέσει σαν στόχο της να διατηρήσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 2 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με όσα εκτιμά ο Πατσάουρι, οι λύσεις είναι υπαρκτές και πολυάριθμες ενώ δεν θα επηρεάσουν τη συνεχή οικονομική και ανθρώπινη ανάπτυξη. "Το μόνο που έχουμε ανάγκη, είναι η βούληση να αλλάξουμε", προσθέτει.
Αν η κλιματική αλλαγή δεν τεθεί υπό έλεγχο, οι συνέπειες θα είναι όχι απλά εκτεταμένες, αλλά αμετάκλητες, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IPCC. Στο ίδιο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ο οποίος ανέφερε πως η επιστήμη μίλησε και οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να παραμείνουν αδρανείς, αλλά να δράσουν άμεσα και να συνεργαστούν.
Οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα αερίων έχουν φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800.000 ετών, σύμφωνα με την έκθεση, με αποτέλεσμα η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της ξηράς και των ωκεανών να έχει αυξηθεί από το 1880 ως το 2012 κατά 0,85 βαθμό Κελσίου, μια άνοδος θερμοκρασίας που μπορεί να μοιάζει μικρή αλλά είναι πρωτοφανής.
Όλη αυτή η εκτενής μελέτη θα χρησιμεύσει ως επιστημονική βάση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις με στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον πλανήτη που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε μια παγκόσμια συμφωνία στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.
σχόλια