Έχει χρόνια που διάβασα ένα ποστ του Τηλέμαχου Χοροβίτη για την Janet Kapuya: Ήταν εξαιρετικά τρυφερό, γεμάτο παιδικές αναμνήσεις με τη φωνή της τραγουδίστριας που στα '80ς τραγουδούσε άλλοτε ποπ χιτάκια κι άλλοτε λάτιν.
Το ποστ λεγόταν: Τι απέγινε η Ζανέτ Καπούγια;
Να μερικά απόσπασματα
"Ζανέτ, ποια; Τί μας λέει τώρα αυτός;" θα αναρωτηθούν ενοχλημένοι οι σημερινοί εικοσάρηδες και γρήγορα γρήγορα θα προχωρήσουν στο επόμενο site. Και όμως, επιλήσμονες και ασεβείς νεανίες, υπήρχε μια εποχή που αυτή η τραγουδίστρια με το εξωτικό όνομα θεωρούνταν το ανερχόμενο αστέρι της ελληνικής ποπ σκηνής, κάτι σαν τη Χρύσπα ή την Τάμτα της σήμερον. Η Ζανέτ Καπούγια με τις καυτές εμφανίσεις της και την έντονη θηλυκότητα της, πλάσαρε την εικόνα της φλογερής και παθιασμένης Λατινοαμερικάνας.
Η χυμώδης Ζανέτ με καταγωγή από τη μακρινή Ουρουγουάη, είχε κυκλοφορήσει στις αρχές των '90ς το ποπ με λάτιν στοιχεία δίσκο της "Έλα Τώρα" σε μουσική Χάρη Χαλκίτη (μπαμπά της Βικτώριας). Ο δίσκος περιείχε τις αλησμόνητες επιτυχίες: "Σαν Βραζιλιάνα είμαι θέρμη, έλα τώρα, με ταξιδεύεις σε άλλη γη, έλα τώρα" και το "Μη μ' εκνευρίζεις, μη με τρελαίνεις για ξεκαθάρισε τι θέλεις τι ζητάς Όσο μαζί μου ακόμα μένεις θέλω στα μάτια όπως εγώ να με κοιτάς."
ακούστε την στο Κάνε Μου Έρωτα
Και όμως [δεκαετίες μετά] η Ζανέτ Καπούγια στοίχειωνε ακόμη τις μουσικές μου αναμνήσεις. Δεν την είχα ξεχάσει! Κανένας όμως πια δεν τη θυμόταν. Όποτε άνοιγα διστακτικά κουβέντα γι αυτή (απ'εξω, απέξω, για να μη με πάρουν χαμπάρι), διαπίστωνα απόλυτη άγνοια. Είχα πια απογοητευτεί. Το είχα πάρει πια απόφαση πως η sexy Ζανέτ θα έμενε μια θολή ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας! Ωσπου ένα βράδυ, πριν λίγα χρόνια, ενώ βρισκόμουν στο Μοναστηράκι , την προσοχή μου τράβηξε μια αφίσα. Και ναι, το όνομα που σημάδεψε τις μουσικές παιδικές αναμνήσεις ήταν εκεί: "H Πρεσβεία της Αργεντινής σας προσκαλεί σε βραδιά Τάνγκο με τη Ζανέτ Καπούγια και το συγκρότημα της".
Ενθουσιασμένος που επιτέλους ανακάλυπτα τα ίχνη της ύστερα από τόσα χρόνια αλλά και έκπληκτος με την αναπάντεχη τροπή που είχε πάρει η καριέρα της, άρχισα να ψάχνω μανιωδώς στο internet για περισσότερες πληροφορίες! (Το internet πάντα έπαιζε ένα ρόλο "Ερυθρού Σταυρού" για τα εξαφανισμένα minor celebrities της παιδικής μου ηλικίας)!
Η Ζανέτ Καπούγια, είχε δικό της site! Eκεί ανακάλυψα προς μεγάλη μου έκπληξη μια άλλη Ζανέτ, τελείως διαφορετική από τη "θερμή Βραζιλιάνα" των παιδικών μου χρόνων! Συνεργασίες με τον Μίκη Θεοδωράκη, προγράμματα με μουσική Astor Piazzolla. Και δε μένει μόνο εκεί, αλλά διδάσκει σε σεμινάρια και ωδεία! Όπως γράφει η προσωπική της ιστοσελίδα: "Η ανάγκη της για να μεταδώσει την μεγάλη της εμπειρία και την βαθειά της εσωτερικότητα, αποτελεί μοναδική αφορμή για να εξωτερικεύσει και την ανάγκη της για διδασκαλία. Έχει συνεργαστεί κατά καιρούς με διάφορα ωδεία και διδάσκει φωνητική τοποθέτηση, ερμηνεία και κινησιολογία, καθώς και ζωγραφική".
----------------------------------
Τα παραπάνω έγραψε ο Τηλέμαχος Χοροβίτης πριν χρόνια στο ποστ του. Είναι μεγάλη μου χαρά που μίλησα με την ίδια, με αφορμή το αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο που η Καπούγια ετοίμασε και είχε παρουσιάσει τον Νοέμβριο του 2012 στην Αθήνα.
Ξαναβάζω τη συνέντευξη τώρα που η Καπούγια, λόγω του The Voice στο οποίο συμμετέχει η κόρη της, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα.
Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η βραδιά αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο;
Τη βραδιά αυτή θα απολαύσουμε ζωντανά τραγούδια απο την ομώνυμη ταινία αλλά και απο το Μεξικό της εποχής γενικότερα. Θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ιδιαίτερη αυτή γυναίκα,μέσα απο σπάνιο φωτογραφικό υλικό, τόσο των έργων της όσο και προσωπικών στιγμών της.
Πώς σας ήρθε η ιδέα, και τι σημαίνει για σας η Κάλο και η τέχνη της;
Έχω επηρεαστεί αρκετά θα έλεγα απο την καλλιτεχνική φυσιογνωμία της Frida και υπήρχε πάντα ο διακαής πόθος να κάνω μία βραδιά αποκλειστικά αφιερωμένη σε εκείνη: Σε μία καλλιτέχνιδα εκκεντρική και ιδιαίτερη, που κατάφερε άψογα να μετατρέψει τον πόνο της σε τέχνη και αυτός, θεωρώ, είναι ο λόγος που τα έργα της είναι ανεξίτηλα στο χρόνο - όχι λόγω τεχνοτροπίας αλλά λόγω των βιωμάτων που κατάφερε να αποτυπώσει πάνω στον καμβά. Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε απο τον Πολυχώρο Πολιτισμού "Διέλευσις", στο υπέροχο θεατράκι του οποίου θα λάβει χώρα και η βραδιά, στις 30 Νοεμβρίου.
Τελικά, τι σας αρέσει να τραγουδάτε περισσότερο;
Αυτή είναι μία δύσκολη ερώτηση Άρη! Η μεγάλη μου αγάπη είναι το Tango και χωρίς αμφιβολία μ'αρέσει να ερμηνεύω τραγούδια της πατρίδας μου της Ουρουγουάης αλλά βρίσκομαι στην Ελλάδα απο το 1978 και όπως είναι φυσικό, μετά απο τόσα χρόνια τα ελληνικά τραγούδια μιλάνε αλλιώς μέσα μου.
Πώς και αποφασίσατε να ζήσετε μόνιμα στην Αθήνα;
Δεν το αποφάσισα εγώ, οι Έλληνες αποφάσισαν να με κρατήσουν στην Αθήνα!
Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες και οι Λατίνοι έχουν πάνω-κάτω την ίδια ιδιοσυγκρασία, οπότε δεν άργησα να ταιριάξω κι εγω!
Και πώς σας φαίνεται σήμερα η πόλη;
Η Αθήνα καλώς η κακώς έχει αλλάξει... Όταν ήρθα το 1978 και τραγουδούσα στις μπουάτ της Πλάκας, η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική. Ο κόσμος πάλι δεν είχε χρήματα αλλά έβλεπες πολύ περισσότερα χαμόγελα από ό,τι τώρα.
Όμως και σήμερα, μέσα σε όλο το γκρίζο όμως που κυριαρχεί, υπάρχουν πλέον πολλές χρωματιστές πινελιές απο ανθρώπους της τέχνης που προσπαθούν να μας κάνουν να χαμογελάσουμε ξανά! Το τελευταίο διάστημα παρατηρώ πως έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να αναδειχθεί κάθε μορφής τέχνη, πηγαίνοντας έτσι κόντρα σε όσους θέλουν να δουν την Ελλάδα να λιμνάζει...
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μια παράσταση αφιερωμένη στον Ελληνικό Κινηματογράφο. Θα κάνουμε jazz διασκευές όλων των αγαπημένων παλιών τραγουδιών, σε ενορχηστρωσή του Sami Amiris. Απο δισκογραφικής πλευράς, δουλεύω τώρα πάνω σε ενα καινούριο project, το οποίο θα κυκλοφορήσει ελπίζω σύντομα.
Διαβάζω πως βραβευτήκατε από την UNESCO. Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτό;
Το τάνγκο ανήκει απο το 2009 στην αντιπροσωπευτική λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, οπότε ήταν μεγάλη τιμή για μένα να βραβευθώ ως πρέσβειρα του Tango στη Ευρώπη. Ήταν μία βραδιά-σταθμός στην μέχρι τώρα επαγγελματική μου πορεία.
έχει τραγουδήσει και Άκη Πάνου :)
σχόλια