Περισσότερες από 20 χώρες δεν έχουν σήμερα ένοπλες δυνάμεις, μία εκ των οποίων είναι και το Βατικανό, σύμφωνα με το "World Fact book" της CIA.
Δεν αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η παρακάτω λίστα συμπεριλαμβάνει 7 από τα 10 μικρότερα ανεξάρτητα κράτη του κόσμου, όπως είναι το Τουβαλού, το Ναουρού και το Σαν Μαρίνο. «Ιστορικά τα κράτη αυτά δεν έχουν γίνει ποτέ στόχος εισβολής», εξηγεί ο Peter Stearns, ο καθηγητής που επεξεργάστηκε και εξέδωσε το βιβλίο "Demilitarization in the Contemporary World".
Ορισμένες από αυτές που διοικητικά άνηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τα Νησιά Μάρσαλ και το Παλάου, δεν θέσπισαν ποτέ στρατό μετά την ανεξαρτησία τους, αφήνοντας τις ΗΠΑ υπεύθυνες και για τη δική τους άμυνα.
Υπάρχει όμως και ένα σύνολο χωρών στη λίστα που κάποτε διατηρούσε στρατό και τον κατήργησε. Τέσσερις από αυτές βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία σύμφωνα με τον Stearns «είναι περιοχή που δεν βάλλεται συχνά από πολέμους», υπό την έννοια εξωτερικών εισβολών (παρόλο που στην περιοχή έχουν λάβει χώρα αρκετοί εμφύλιοι πόλεμοι και στρατιωτικές δικτατορίες).
Οι υπόλοιπες χώρες έχουν η κάθε μία τη δική της ιστορία. Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα κατήργησε το στρατό της το 1948, μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της José Figueres Ferrer, ο οποίος, σύμφωνα με το Council on Hemispheric Affairs, πήρε με στρατιωτικά μέσα την εξουσία και πιθανότατα κατήργησε το στρατό «για να αποφύγει πιθανή μελλοντική στρατιωτική εξέγερση εναντίον του». Οι ένολες δυνάμεις της Γρενάδας και του Παναμά καταργήθηκαν και οι δύο μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών το 1983 και το 1989 αντίστοιχα.
Τι θεωρείται στρατός; Για παράδειγμα, η Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη θέση, δίπλα σε δρόμους – κλειδιά για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και εξαιτίας των συνοριακών διαφορών που εδώ και χρόνια έχει με τη γειτονική της Νικαράγουα. Ο δημοσιογράφος Robert Beckhusen υποστηρίζει πως η 70μελής "Special Intervention Unit" της χώρας μία ομάδα καταδρομέων η οποία εκπαιδεύεται στο να αναγνωρίζει διακινητές ναρκωτικών καθώς και στη διάσωση ομήρων, δρώντας σαν αντιτρομοκρατική μονάδα είναι στρατιωτική δύναμη σε όλα εκτός από το όνομα. Μετά τη μετακίνηση 7.000 μελών των Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κόστα Ρίκα για να βοηθήσουν στην προσπάθεια καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών, ο Βολιβιανός Πρόεδρος Evo Morales δήλωσε ότι η χώρα διαθέτει στρατεύματα, αυτά των ΗΠΑ.
Ο Stearns,σημειώνει «Εάν έχεις δεσμευτεί στην αποφυγή της εξωστρεφούς βίας, έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα».
Παράλληλα είναι και ένα βήμα που επηρεάζει την οικονομία. Σύμφωνα με την CIA, τα έξοδα για στρατιωτικούς σκοπούς αντιστοιχούν περίπου 2,42% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), δηλαδή περίπου 2 τρισεκατομμύρια, για το 2012.
Η λίστα είναι η εξής:
1. Ανδόρα
2. Κόστα Ρίκα
3. Ντομίνικα
4. Γρενάδα
5. Αϊτή
6. Ισλανδία
7. Κιριμπάτι
8. Λιχτενστάιν
9. Νησιά Μάρσαλ
10. Μαυρίκιος
11. Μικρονησία
12. Μονακό
13. Ναουρού
14. Παλάου
15. Παναμάς
16. Αγία Λουκία (St. Lucia)
17. Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
18. Σαμόα
19. Σαν Μαρίνο
20. Νησιά Σολομώντα
21. Τουβαλού
22. Βανουάτου
23. Βατικανό ( με δεδομένο πως δεν θεωρείται στρατός η παπική Ελβετική Φρουρά)