Μαζική απόσυρση καταθέσεων σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει με άρθρο του στη σελίδα γνώμης των New York Times, ο Νίκολας Γκέιτζ (Νίκος Γκατζογιάννης), ανταποκριτής της εφημερίδας για χρόνια στην Αθήνα, αλλά και συγγραφέας του πολύκροτου βιβλίου «Ελένη».
Ο Γκατζογιάννης αναφέρει ότι τα χρόνια που πηγαινοερχόταν στην Ελλάδα έβλεπε ότι οι κυβερνήσεις έστελναν τα χρέη στα ύψη και όποτε αποφάσιζαν να λάβουν μέτρα, το Κοινοβούλιο πολιορκούνταν από διαδηλωτές. Τότε οι μεταρρυθμίσεις αποδυναμώνονταν.
Σημειώνει επίσης ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα φαίνεται να έχει υποστεί μια βαθιά αλλαγή υπό την ηγεσία του Σαμαρά, καθώς ελήφθησαν μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας που μείωσαν την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων κατά 30%.
Τονίζει ότι αυτά τα μέτρα οδήγησαν σε άνοδο δύο κομμάτων, της νεοναζιστικής Χ.Α. και του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει ότι παρά την ενδυνάμωση αντιμνημονιακών δυνάμεων η κυβέρνηση υπό την πίεση των δανειστών δεν έκανε πίσω.
Ο Γκατζογιάννης σημειώνει επίσης ότι η πολιτική αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς με το πρωτογενές πλεόνασμα, την έλευση της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, κάτι που φάνηκε και από τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Όμως, όπως γράφει, «η άβυσσος έχει αρχίσει να διαγράφεται και πάλι καθώς η χώρα κινείται αμείλικτα προς μια άλλη κρίση τον επόμενο Φεβρουάριο, όταν το Κοινοβούλιο πρέπει να συγκεντρώσει 60 τοις εκατό πλειοψηφία για να εκλέξει νέο πρόεδρο για τη χώρα».
Εκεί, τονίζει, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακυβερνησίας, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι προηγείται με ηγέτη τον Τσίπρα («θαυμαστής του Μάο, του Τσε και του Τσάβες») δεν καταφέρνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να βγει αυτοδύναμος.
Την τελευταία φορά που υπήρξε ανάλογη κατάσταση, το 2012, πυροδοτήθηκε μια εκροή 23 δισεκατομμυρίων από καταθέσεις, γράφει ο Γκατζογιάννης προβλέποντας ότι αυτή τη φορά αυτή η εκροή θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερη. «Με την προοπτική ότι τις επόμενες εκλογές θα μπορούσε να τις κερδίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, οικονομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η απόσυρση των καταθέσεων είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη από του 2012», αναφέρει.
Σε αυτό το σενάριο, θα επέλθει τεχνική πτώχευση εκτιμά ο Γκατζογιάννης, ενώ η πρόσβαση σε δάνεια θα εξαφανιστεί. «Η παραπαίουσα οικονομία θα εισέρθει σε στασιμότητα, και η μόνη λύση για την Ελλάδα θα ήταν να επιστρέψει στη δραχμή, μια καταστροφική κίνηση για μια χώρα που εισάγει μεγάλο μέρος των προϊόντων που καταναλώνει».
Καταλήγει γράφοντας ότι αν τα μέλη του Κοινοβουλίου δεν φροντίσουν να προσπεράσουν το σκόπελο των εκλογών, τότε τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες τώρα θα είναι χλωμά σε σχέση με τα μελλοντικά.