Αποχωρούν από το Αφγανιστάν τα μάχιμα στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Αποχωρούν από το Αφγανιστάν τα μάχιμα στρατεύματα του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
0

Το επίσημο τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν θα δώσουν σήμερα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, με μία συμβολική τελετή στην Καμπούλ, που θα σηματοδοτήσει τη λήξη της παρουσίας της δύναμης του ΝΑΤΟ, ISAF, στη χώρα. Την ISAF θα διαδεχθεί μία νέα δύναμη περίπου 13.500 στρατιωτών, κυρίως αμερικανών, που θα έχει υποστηρικτικό ρόλο.

H ISAF δημιουργήθηκε μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με στρατεύματα από έναν συνασπισμό 50 χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν. Το 2010, αποτελούνται από περίπου 140.000 στρατιώτες. Σύμφωνα με το Associated Press, περίπου 3.500 στρατιώτες συνολικά έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων οι 2.224 ήταν αμερικανοί.

Τα πρόσφατα περιστατικά βίας στη χώρα όμως αποδεικνύουν τη δυσκολία στην καταπολέμηση της δράσης των Ταλιμπάν. Τα θύματα μεταξύ των αμάχων αυξήθηκαν κατά 19% το 2014 και περισσότεροι από 3.180 θάνατοι είχαν καταγραφεί στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM