Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τα 7 δις της επόμενης δόσης, θέλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα

Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε τα 7 δις της επόμενης δόσης, θέλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
5

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει τη δόση των 7 δισεκατομμυρίων του προγράμματος για να πληρώσει τα χρέη της, αλλά στόχος της είναι να επανεξετάσει συνολικά το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δηλώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη  στους New York Times.

«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα. Στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου. Στόχος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους και να πάρει η οικονομία τα χρήματα που χρειάζεται», σημειώνει σε σχετική ερώτησηου για τον περιορισμένο χρόνο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Οι New Times Times επισημαίνουν στο άρθρο ότι για τους επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ, τέτοιες δηλώσεις μπορεί να σημαίνουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος των δημοσιονομικών προκλήσεων στην Ελλάδα. Αλλά ο κ Βαρουφάκης σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις υποχρεώσεις της με τη μείωση του στόχου για το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, το ποσό των μετρητών στα ταμεία της χώρας μετά τις δαπάνες και τις πληρωμές τόκων. Η Ελλάδα βασίζεται επίσης στους πιστωτές της για κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους, η οποία θα μπορούσε επίσης απελευθερώσει κεφάλαια.


Ο νέος υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και όχι να επιδιώξει την αντιπαράθεση με τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες, αλλά και τη Wall Street.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα η πρόταση του είναι, όπως λέει, να κρατηθεί στο 1%-1,5% τα επόμενα χρόνια και όχι να βρίσκεται στο 4,5% από το 2016 και μετά όπως θέλουν οι πιστωτές.

Αναφέρει επίσης ότι δεν θα υπάρξει ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, παρά, όπως επισημαίνει το άρθρο, τις δηλώσεις άλλου υπουργού για το αντίθετο. Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει πως η χώρα γίνεται ένας ελκυστικός προορισμός για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, χωρίς όμως να πουλήσει τα «ασημικά» της.


Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι περίμενε πως «τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησής μας, τα πράγματα θα ήταν ταραγμένα» ενώ λέει ότι «μόλις οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις που προέρχονται από αυτή την κυβέρνηση είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, αναμένουμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακάμψουν».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Δεν υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσουν. Ο Σουλτς λέει από δω κι από κει άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν χαμηλότερες συντάξεις από την Ελλάδα, εάν δεν μπορεί με το ΑΕΠ της να προσφέρει υψηλές συντάξεις δε θα γίνουμε εμείς θυσία, γιατί να μην βοηθήσουμε τις άλλες. Στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν τολμά ουδένας ν' ανοίξει νέες συζητήσεις για την Ελλάδα, εκεί και το ομόλογο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ η αριστερά δε μας υποστηρίζει. Ολλανδία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Γαλλία πουθενά, μήτε ένα κράτος-μέλος δε συμμερίζεται τις απόψεις/απαιτήσεις μας. Εάν διαγράψουμε τα χρέη της Ελλάδας τότε θα ξεκινήσει σειρά διαγραφών και η ΕΕ θα καταστεί αναξιόχρεη σου λένε. Μεταρρυθμίσεις δεν κάνει. Πορτογαλία, Ιρλανδία παρουσιάζουν αρκετά καλύτερο πρόσωπο, γινόμαστε "ειδική περίπτωση". Και είναι κι άλλα. Και μόνο το ό,τι άφησαν τον δικό τους Σαμαρά να πέσει τα λέει όλα τι τροπάρι θα εξακολουθήσουν. Από τους δικούς μας ειδικά ο Βαρουφάκης δεν πρόνειται ν' αλλάξει τροπάρι. Αρχίζει να φαίνεται δημοφήφισμα.
Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή.Ακατανόητα τα οικονομικά, πολλοί οι "ειδήμονες". η χώρα είναι ένα απέραντο πανεπιστήμιο, μια ακαδημία όπου ΟΛΟΙ έχουν και....A@$hole που λεει και ο τιτανομέγιστος Κάλλαχαν.Αναμένω με αγωνία τα εμβριθή σχόλια διαφόρων οικονομολόγων (του καφενείου) για τα παραπάνω.
Έχω την αίσθηση ότι *επιτέλους* έχουμε μια οικονομική πρόταση (δεν ξέρω πόσο εφικτή), που δεν (θα) μας κάνει αιώνιους δανειστές/ζήτουλες.. Με το ΓΑΠ/Σαμαρά ένιωθα ότι ήτανε YES-men σε όλα και άχρηστοι ("ας πάρουμε τη δόση τώρα, και βλέπουμε").. Άραγε τώρα που ο ΓΑΠ είναι εκτός Βουλής (και άρα βουλευτικής ασυλίας), θα του γίνει καμία δίωξη για την κατρακύλα που φάγαμε? Χωρίς να φταίει αποκλειστικά για την ασυδοσία των τελευταίων 10τιών, είναι αυτός που πάτησε τη "σκανδάλη"..