Spiegel: Η Ελλάδα δεν είναι πια ο παράδεισος των συνταξιούχων

Spiegel: Η Ελλάδα δεν είναι πια ο παράδεισος των συνταξιούχων Facebook Twitter
1

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο φαίνεται να αλλάζει την οπτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης, όπως το Spiegel, απέναντι στην Ελλάδα.  Είχαν προηγηθεί διάφορα άρθρα τις προηγούμενες ημέρες που έδιναν χώρο στο ελληνικό αίτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου ενώ σήμερα που ο Έλληνας πρωθυπουργός  βρίσκεται στο Βερολίνο, το περιοδικό χαρακτηρίζει μύθο τον παράδεισο του Έλληνα συνταξιούχου.

Το Spiegel αναφέρει ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα έμοιαζε με παράδεισο μέχρι το 2009, όμως τώρα έχει χτυπηθεί από τη λιτότητα και τις περικοπές. Σημειώνει ότι το 2009 η μέση σύνταξη ήταν στο 95% του μέσου εισοδήματος ενώ το 2013 έπεσε στο 64%.

Τονίζει επίσης ότι σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία σήμερα οι Έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο  958.77 ευρώ ενώ οι Γερμανοί € 734 στα ανατολικά  και € 896 στη Δυτική Γερμανία.  Επισημαίνει ωστόσο ότι οι υπολογισμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν διάφορες παραμέτρους.  Ακόμη το περιοδικό επισημαίνει επιπλέον, ότι η τιμή της μέσης σύνταξης δεν λέει τίποτα,αφού η σύνταξη στην Ελλάδα μπορεί πράγματι να είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο από τη γερμανική, όμως η χώρα βρίσκεται σε κρίση και σε φτώχεια και τα φτωχότερα νοικοκυριά έχουν χάσει  σχεδόν το 86 τοις εκατό του εισοδήματος στον απόηχο της κρίσης.

Το Spiegel τονίζει επίσης ότι μπορεί η Ελλάδα να έχει ακόμη υψηλότερο ποσοστό αναπλήρωσης από το γερμανικό 42 τοις εκατό, όμως η Γερμανία δεν θα έπρεπε να είναι το πρότυπο, αφού κι εκείνη έχει ποσοστό κάτω από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.  

Αναφέρεται ακόμη στην πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να περιορίσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κανοντάς τες λιγότερο ελκυστικές με μείωση των συνάξεων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Οτι έχει γίνει το "ελα να δεις" με το ασφαλιστικό μας το έχουμε καταλάβει μάλλον. Πιθανότατα πολλές συντάξεις είναι υψηλότερες απο οσο πρέπει ή αντίστοιχα κάποιες είναι πιο χαμηλές. Η σύγκριση όμως με Γερμανία ή γενικότερα με ευρωπαϊκές χώρες που όλες οι δομές είναι πολύ πιο οργανωμένες είναι σε ενα βαθμό άδικη. Το κόστος ζωής είναι πιο υψηλό στην Ελλάδα και στον τομέα Υγείας που σαφώς χρησιμοποιούν πολύ οι υπερήλικες ή εν πασει περιπτώσει τραβανε πολύ μεγάλη ταλαιπωρία προκειμένου χρησιμοποιήσουν όλες τις δωρεάν παροχές.Αφήστε που με αυτή την συνταξη οι παππούδες και οι γιαγιάδες - σε περίοδο μνημονίου - έχουν σώσει πολλές οικογένειες!