Προσωπικά δεδομένα ηγετών που συμμετείχαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της G20 αποκαλύφθηκαν κατά λάθος, από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης, το οποίο μάλιστα δεν έκρινε απαραίτητο να ενημερώσει τους εν λόγω ηγέτες για τη δημοσίευση των στοιχείων, σημειώνει ο Guardian.
Η βρετανική εφημερίδα αποκαλύπτει πως ένας υπάλληλος του υπουργείου έστειλε τους αριθμούς διαβατηρίων, στοιχεία από τη βίζα που είχε βγάλει ο κάθε ηγέτης καθώς και άλλα προσωπικά τους δεδομένα, στους διοργανωτές του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Ασίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο Ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, είναι ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο στο Μπρισμπέιν τον περασμένο Νοέμβριο και τα στοιχεία των οποίων αποκαλύφθηκαν.
Ο διευθυντής του τμήματος έκδοσης βίζας του υπουργείου επικοινώνησε με τον Αυστραλό επίτροπο σε θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, προκειμένου να ενημερώσει για τη διαρροή των στοιχείων τις 7 Νοεμβρίου 2014 και να ζητήσει επειγόντως συμβουλές.
Σε ένα email που εστάλη στο γραφείο του επιτρόπου -το οποίο είδε ο Guardian με βάση τους αυστραλιανούς νόμους για την ελευθερία της πληροφορίας- η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αποδίδεται σε έναν υπάλληλο, ο οποία έστειλε από λάθος τα στοιχεία σε μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του Κυπέλλου Ασίας.
«Τα προσωπικά δεδομένα που παραβιάστηκαν είναι το όνομα, η ημερομηνία γέννησης, ο τίτλος, η εθνικότητα, ο αριθμός διαβατηρίου, ο αριθμός έκδοσης βίζας και η υποκατηγορία βίζας, για 31 διεθνείς ηγέτες (π.χ. πρωθυπουργούς, προέδρους και ισότιμους αξιωματούχους) οι οποίοι συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής της G20», έγραφε η αξιωματούχος. Επισημαίνει ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, και ότι ο υπάλληλος του υπουργείο δεν έλεγξε τον παραλήπτη που είχε εισαχθεί με το σύστημα αυτόματης συμπλήρωσης (autofill) του email.
Σύμφωνα με την ίδια, ήταν «απίθανο οι πληροφορίες να έχουν περιέλθει σε γνώση του κοινού», ενώ σημείωνε ότι ο παραλήπτης έσβησε το σχετικό email και «άδειασε τον κάδο ανακύκλωσης». Μάλιστα, στη συνέχεια πρότεινε να μην ενημερωθούν οι ηγέτες για το περιστατικό.
Δεν είναι σαφές αν τελικά ενημερώθηκαν, αναφέρει ο Guardian, και επισημαίνει ότι το γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον δεν ήταν διαθέσιμο να απαντήσει σε ερωτήσεις.
σχόλια