BofA: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ

BofA: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ Facebook Twitter
0

Τι θα γίνει αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση του Απριλίου στο ΔΝΤ, εξηγεί η Bank of America Merrill Lynch σε σημερινή της ανάλυση, την οποία δημοσιεύει το capital.gr.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, ενώ κάποιοι φοβούνται ότι η χώρα ίσως να μην καταφέρει να πληρώσει τα 458 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων της Ελλάδας στις 20 Απριλίου, όταν πρέπει να καταβληθούν 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ, «εμείς υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα μπορεί επισήμως να χρεοκοπήσει, μόνο τον Μάιο».

«Ασφαλώς, εάν δεν καταβληθεί μια δόση, θα μπορούσαν να προκληθούν αρνητικά σενάρια, εάν αυτό οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες καταθέσεων. Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει τον λαό ότι έχει λεφτά να πληρώσει το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου, εκτιμούμε χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια από τους δήμους και άλλους κρατικούς οργανισμούς», τονίζει η BofA.

Η τράπεζα επισημαίνει ότι η μη πληρωμή μιας δόσης στο ΔΝΤ δεν θα σημαίνει απαραιτήτως μιας άμεση χρεοκοπία, ενώ η Ελλάδα ίσως έχει μια σιωπηρή περίοδο χάριτος ενός μήνα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η αλληλουχία των γεγονότων θα έχει ως εξής:

  1. Προσωπικό του ΔΝΤ αποστέλλεται άμεσα, καλώντας το μέλος του να κάνει την πληρωμή αμέσως. Στο μέλος δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε χρήση των πόρων του Ταμείου, ούτε να υποβάλει κάποιο αίτημα για τη χρήση των πόρων του Ταμείου, πριν τακτοποιηθούν οι καθυστερούμενες οφειλές.
  2. Μετά από δύο εβδομάδες, η διοίκηση του ΔΝΤ στέλνει μια ανακοίνωση προς τον επικεφαλής του κράτους-μέλους, τονίζοντας τη σοβαρότητα του να μην τηρηθούν οι υποχρεώσεις, ζητώντας την πλήρη και ταχεία διευθέτηση του θέματος.
  3. Μετά από ένα μήνα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Όταν ενημερωθεί το εκτελεστικό συμβούλιο, τότε θα μπορούσε να εξελιχθεί μια άλλη κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων. Με βάση την Master Financial Assistance Facility Agreement μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, η κοινοποίηση της καθυστερημένης πληρωμής στο ΔΝΤ θα συνιστούσε μια περίπτωση αθέτησης πληρωμών για τα δάνεια του EFSF.

Όπως επισημαίνει η BofA, ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε το ρίσκο το EFSF να ακυρώσει το σύνολο ή μέρος του μηχανισμού διευκόλυνσης ή ακόμη και να ζητήσει το κύριο ποσό των δανείων του, να είναι άμεσα απαιτητό. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα υπήρχε ένα πιστωτικό γεγονός για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα του PSI.

Σημειώνεται ότι ακόμη και αν η Ελλάδα αποπληρώσει το δάνειο του ΔΝΤ των 458 εκατ. ευρώ στις 9 Απριλίου, πρέπει επίσης να πληρώσει 200 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου και 763 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να πληρώσει τόκους 274 εκατ. ευρώ για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τον Απρίλιο. Υποθέτοντας ότι πληρώνει 194 εκατ. ευρώ τόκο σε ιδιώτες κατόχους ομολόγων στις 17 Απριλίου, θα μείνει με μια οφειλή τόκων 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου. Τα ομόλογα που κρατούνται από την ΕΚΤ προβλέπουν μια περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή των τόκων, πρινκηρυχθεί χρεοκοπία. Αυτό συμβαίνει επίσης και για τα GGBs του PSI που κατέχονται από ιδιώτες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM