"Mimi ni Kenya" ή αλλιως "Je suis Kenya"****

"Mimi ni Kenya" ή αλλιως "Je suis Kenya"**** Facebook Twitter
0

Πριν 3 μήνες η Γαλλία θρήνησε θύματα στα γραφεία του Charlie Hebbo. Πριν 3 μήνες βουιξε η υφήλιος απο καταιγισμό συμπαράστασης στα θύματα και τους συγγενείς. Πριν 3 μηνες εξαφανίστηκε ο Βαγγέλης. Πριν 3 μηνες όλοι φώναζαν μια φράση: " Je suis Charlie". Πριν 3 μηνες δημοσιογράφοι, πολιτικοί, πνευματικοί, φοιτητές, μαθητές, καθηγητές είπαν το αυτονόητο°προασπιση της ελευθερίας του λογου. Η δολοφονία του Βαγγέλη έφερε στο προσκήνιο το θέμα της σχολικής βίας και του ρατσισμού. Πριν απο 3 μέρες όμως, κάτι που τα ΜΜΕ εβαλαν στο τέλος των ειδήσεων, θρησκευτικα φανατισμενοι δολοφόνοι αφαίρεσαν 148 ψυχές στην Κένυα. Το ζήτημα αναφέρθηκε, μέσα σε 30-60 δεύτερα δόθηκε ενα "ρεπορτάζ" για την κατάσταση, ποιοι, πως, πότε και τέλος. Μέσα στο χρονικό διαστημα τριων μηνών θιχτηκαν τόσο στη χώρα μας ,όσο και στο εξωτερικο, ζητήματα που κλονίζουν τα δεδομένα. Ρατσισμός, bullying, θρησκευτικός φανατισμός.

Κίνδυνοι εξόδου που αυτοι προωθούν, που αυτοί φτιάχνουν, που αυτοι κερδίζουν. Εξόδου απο το σπίτι, από τη χώρα, από το διαστημα, από το ηλιακό συστημα. Το ένα γίνεται ένα εκατομμύριο.


Τα κανάλια παντα εκεί. Να βρουν βίντεο, να φουσκωσουν τα θέματα για τηλεθέαση, να φωνάξουν, να ανακρινουν τον οποιοδήποτε. Με μια λεξη, newsfeed. Πολλά καθημερινά ασήμαντα "νέα" (πχ.απόδραση Σταμάτη) μέχρι το πιο σημαντικο (δολοφονία Βαγγέλη, Γαλλία) δομούν την καθημερινότητα όπως παρουσιάζεται. Πρωτο θέμα, οικονομικά. Έκταση: 20 λεπτα περιπου. Ουσιαστικες αλλαγές, μια-δυο. Όταν ψηφίζονται μείζονα νομοσχέδια το θέμα καλύπτεται δίχως να το καταλάβει κανεις. Γιατί; Γιατί δημιουργούνται ειδήσεις απο το μηδέν. Τα πάνελ την ωρα της ψηφοφορίας κανουν υποθέσεις, ποιοι είμαστε, που πάμε, γιατί υπάρχουμε κι αλλες τέτοιου είδους αρλουμπες. Κίνδυνοι εξόδου που αυτοι προωθούν, που αυτοί φτιάχνουν, που αυτοι κερδίζουν. Εξόδου απο το σπίτι, από τη χώρα, από το διαστημα, από το ηλιακό συστημα. Το ένα γίνεται ένα εκατομμύριο.


Σε αυτή την ανθρωπότητα, της κερδοσκοπίας, θάβονται ζητήματα που μας αφορούν όλους! Ναι, η Κένυα μας αφορα! Φοιτητές στερήθηκαν το δεδομένο του παγκοσμιου πολιτισμού °την παιδεία τους,τη ζωη τους.Τριαντα δεύτερα, μηδέν συμπαράσταση, έστω εικονική, μηδέν αναφορές. Ναι,μας νοιάζει, γιατί όλοι μας είμαστε ελεύθεροι και έχουμε ως χρέος να ελευθερωνουμε. Διδασκομαστε Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Ξενοφώντα, Θουκυδίδη για να δουμε οτι οι αξίες υπηρχαν απο τοτε, που ειμασταν στα δέντρα. Χτίζουμε το τσιμέντο, έχουμε φτασει στον Άρη, αναπτυσσουμε συνεχώς θεωρίες που τεχνολογικά οδηγούν στην πρόοδο. Με την πνευματική,όμως, εξέλιξη τι γίνεται; Οι επικοινωνίες έχουν αλλάξει, τα απτά δεδομένα επίσης. Το μυαλό όμως παει πίσω, μένει σταθερό κι ορισμένες φορες. Γιατί να αποσιωπουνται γεγονότα; Τόσο πια τα συμφέροντα υπερνικησαν την ανθρωπιά; Τόσο ρινόκεροι έγιναν οι υπεύθυνοι σύνταξης; Προηγείται κάθε χαζό,ασήμαντο ζήτημα για να γίνεται τι; Τα σενάρια βασανίζουν αλλά γιατί να αποσιωπηθεί έτσι η ανερχόμενη δυναμη που λεγεται τζιχάντ; Όλοι μας έχουμε δει τι σημαίνει τζιχαντισμος (αποκεφαλισμοι ομήρων). Η διασφαλιση των πετρελαίων και των όπλων της ερήμου απο τα κεφαλαια ενεργοποιείται μονο με ενα μέσο, διεθνής κατακραυγή. Το αποτέλεσμα απλό° ρίχνουν ενα πύραυλο, μια ατομική βόμβα και όλα συνεχίζουν κανονικοτατα. Και φυσικά με τη συναίνεση του λαού.


Η αποσιώπηση γεγονότων, ενω η φανερή υποστήριξη άλλων είναι ίσως η μεγαλύτερη πληγή της ενημέρωσης. Η μαζα κατευθύνεται εύκολα, οι κυβερνήσεις ευκολότερα. Κανεις δεν ξέρει τι παιζει πίσω απο όλα τα δελτία φωτια. Το νου σας στην ανακύκλωση των θεματων. Είναι χειρότερη κι απο τη μόδα. Οι βομβαρδισμοί στην Κένυα συνεχίζονται, ο κόσμος πίνει ήσυχος κι ατάραχος τον πρωινό του καφέ. Η επικαιρότητα τρέχει ακόμα ίδια. Όλα κύκλους κάνουν. Αρχή του παραμυθιού, καλημέρα σας.


0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ