Δύο χιμπατζήδες αναγνωρίστηκαν ως νομικά πρόσωπα από την Ανώτατη δικαστή Barbara Jaffe του Μανχάταν. Ο Ηρακλής και ο Λίο, δύο πίθηκοι που χρησιμοποιούνταν ως βιοφαρμακευτικά πειράματα από το πανεπιστήμιο Stony Brook του Long Island χαρακτηρίστηκαν ως 'habeas corpus' από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα.
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα δικαιώματα των ζώων διότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση όσων ζώων βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ως habeas corpus ορίζεται μια νομική αναφορά που περιλαμβάνει την αίτηση ελευθερίας από παράνομες φυλακίσεις και με τον όρο αυτό προστατεύονται τόσο οι χιμπατζήδες όσο και η πλειονότητα των ζώων που οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Barbara Jaffe κατέφυγε σε αυτή την νομική αναφορά.
Οι υποστηρικτές των οργανώσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων υποδέχθηκαν θερμά την απόφαση αυτή. Οι μεγάλοι πίθηκοι είναι εκ φύσεως πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους με μεγάλη αυτο-επίγνωση και πολύπλοκη συναισθηματική ζωή γεγονός που επιτρέπει την ελευθερία τους από κάθε είδους παράνομη φυλάκιση και άρα τους εξασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα.
Η περίπτωση της αναγνώρισης των ζώων ως νομικά πρόσωπα δεν είναι η μοναδική που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Τον περασμένο χρόνο μια παρόμοια υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο της Αργεντινής. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε πως ένας ουρακοτάγκος που κρατούνταν φυλακισμένος για τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στο Μπουένος Άιρες θα πρέπει να διατηρήσει τα βασικά νομικά δικαιώματα του.
Παρόλα αυτά, η απόφαση της Jaffe είναι η πρώτη που σχετίζεται και αναδεικνύει σε πρωτεύοντα ρόλο τα δικαιώματα των ζώων σύμφωνα με το Nonhuman Rights Project (NhRP) το οποίο και συμπλήρωσε την αναφορά για το habeas corpus τον Μάρτιο σε μια προσπάθειά του να μετακινήσει τα πρωτεύοντα θηλαστικά σε καταφύγιο στη Φλόριντα.
Το πανεπιστήμιο, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε στην απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για τους δύο χιμπατζήδες και θα πρέπει να παρουσιάσει στις 6 Μαϊου οπότε και έχει οριστεί η ακρόαση επαρκείς λόγους για την κράτηση τους στο εργαστήριο ειδάλλως θα αποφασιστεί η απελευθέρωσή τους.
Το αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων για τον Ηρακλή και το Λίο οι οποίοι κρατούνται στο πανεπιστήμιο Stony Brook για λόγους έρευνας αλλά κάτω από άγνωστες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Dodo δεν είναι σαφές ακόμη και αν τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.
Το NhRP ελπίζει στη γρήγορη μετακίνηση των χιμπατζήδων στο καταφύγιο Save the Chimps που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρομοιάζει με το κλίμα της Αφρικής και το οποίο φιλοξενεί πολλούς χιμπατζήδες στη Φλόριντα. Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση κι άλλων υπό κράτηση ζώων που βρίσκονται σε εργαστήρια και χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς.
Παρόμοιες υποθέσεις έχουν σχηματιστεί και για δύο ακόμη χιμπατζήδες- τον Τommy που ζει σε σπηλιά σε ένα μεταχειρισμένο τροχόσπιτο στο Gloversville στη Νέα Υόρκη και τον Kiko που κρατείται υπό ιδιωτική ιδιοκτησία στους Καταρράκτες του Νιαγάρα- με τις αποφάσεις για αυτές τις περιπτώσεις να παραμένουν ακόμη εκκρεμείς στο δικαστήριο Προσφυγών της Νέας Υόρκης.
σχόλια