Iστορική απόφαση για τα ζώα: Ως νομικά πρόσωπα με βασικά δικαιώματα αναγνωρίστηκαν δύο χιμπατζήδες

Iστορική απόφαση για τα ζώα: Ως νομικά πρόσωπα με βασικά δικαιώματα αναγνωρίστηκαν δύο χιμπατζήδες Facebook Twitter
4

 

Δύο χιμπατζήδες αναγνωρίστηκαν ως νομικά πρόσωπα από την Ανώτατη δικαστή Barbara Jaffe του Μανχάταν. Ο Ηρακλής και ο Λίο, δύο πίθηκοι που χρησιμοποιούνταν ως βιοφαρμακευτικά πειράματα από το πανεπιστήμιο Stony Brook του Long Island χαρακτηρίστηκαν ως 'habeas corpus' από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα δικαιώματα των ζώων διότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση όσων ζώων βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Ως habeas corpus ορίζεται μια νομική αναφορά που περιλαμβάνει την αίτηση ελευθερίας από παράνομες φυλακίσεις και με τον όρο αυτό προστατεύονται τόσο οι χιμπατζήδες όσο και η πλειονότητα των ζώων που οφείλουν να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους ανθρώπους. Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η Barbara Jaffe κατέφυγε σε αυτή την νομική αναφορά.

Οι υποστηρικτές των οργανώσεων που προστατεύουν τα δικαιώματα των ζώων υποδέχθηκαν θερμά την απόφαση αυτή. Οι μεγάλοι πίθηκοι είναι εκ φύσεως πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους με μεγάλη αυτο-επίγνωση και πολύπλοκη συναισθηματική ζωή γεγονός που επιτρέπει την ελευθερία τους από κάθε είδους παράνομη φυλάκιση και άρα τους εξασφαλίζει τα βασικά δικαιώματα.

Η περίπτωση της αναγνώρισης των ζώων ως νομικά πρόσωπα δεν είναι η μοναδική που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Τον περασμένο χρόνο μια παρόμοια υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο της Αργεντινής. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε πως ένας ουρακοτάγκος που κρατούνταν φυλακισμένος για τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στο Μπουένος Άιρες θα πρέπει να διατηρήσει τα βασικά νομικά δικαιώματα του.

Παρόλα αυτά, η απόφαση της Jaffe είναι η πρώτη που σχετίζεται και αναδεικνύει σε πρωτεύοντα ρόλο τα δικαιώματα των ζώων σύμφωνα με το Nonhuman Rights Project (NhRP) το οποίο και συμπλήρωσε την αναφορά για το habeas corpus τον Μάρτιο σε μια προσπάθειά του να μετακινήσει τα πρωτεύοντα θηλαστικά σε καταφύγιο στη Φλόριντα.

Το πανεπιστήμιο, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε στην απόφαση του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης για τους δύο χιμπατζήδες και θα πρέπει να παρουσιάσει στις 6 Μαϊου οπότε και έχει οριστεί η ακρόαση επαρκείς λόγους για την κράτηση τους στο εργαστήριο ειδάλλως θα αποφασιστεί η απελευθέρωσή τους.

Το αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης θα προκαλούσε κύμα αντιδράσεων για τον Ηρακλή και το Λίο οι οποίοι κρατούνται στο πανεπιστήμιο Stony Brook για λόγους έρευνας αλλά κάτω από άγνωστες συνθήκες τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Dodo δεν είναι σαφές ακόμη και αν τους επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους.

Το NhRP ελπίζει στη γρήγορη μετακίνηση των χιμπατζήδων στο καταφύγιο Save the Chimps που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρομοιάζει με το κλίμα της Αφρικής και το οποίο φιλοξενεί πολλούς χιμπατζήδες στη Φλόριντα. Η απόφαση του δικαστηρίου, όπως ήδη αναφέρθηκε, πρόκειται να ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση κι άλλων υπό κράτηση ζώων που βρίσκονται σε εργαστήρια και χρησιμοποιούνται για ερευνητικούς σκοπούς.

Παρόμοιες υποθέσεις έχουν σχηματιστεί και για δύο ακόμη χιμπατζήδες- τον Τommy που ζει σε σπηλιά σε ένα μεταχειρισμένο τροχόσπιτο στο Gloversville στη Νέα Υόρκη και τον Kiko που κρατείται υπό ιδιωτική ιδιοκτησία στους Καταρράκτες του Νιαγάρα- με τις αποφάσεις για αυτές τις περιπτώσεις να παραμένουν ακόμη εκκρεμείς στο δικαστήριο Προσφυγών της Νέας Υόρκης.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Εντάξει, αλλά αύριο που θα έχετε καρκινούλη τα νέα φαρμακάκια ίσως δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί επαρκώς <3Δεν είναι όλα γούτσου γούτσου, κάθε επιλογή σεβαστή αλλά έχει και συνέπειες
"Οι μεγάλοι πίθηκοι είναι εκ φύσεως πιο έξυπνοι από τους ανθρώπους" Ε; Μπας και βρεθήκαμε στο Planet Of The Apes και δεν το πήραμε χαμπάρι; ---Παρόμοια ιστορία έχει συμβεί στην Αγγλία όπου τα δελφίνια αναγνωρίστηκαν σε μία ενδιάμεση κατηγορία ανάμεσα σε ζώα και ανθρώπους.
Πως να μην αντιδρασει?Τοσα κονδυλια για πειραματα κ ερευνες να πανε χαμενα?...Ποτε θα σταματησει αυτη η βαναυσοτητα προς καθε εμβιο ον(ανθρωπινο κ μη?),ποτε θα σταματησει ο ανθρωπος να επιβαλλεται σε ολα,ποτε θα σταματησει να νομιζει οτι του ανηκουν ολα???????