Αριθμός - ρεκόρ 96 γυναικών στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο

Αριθμός - ρεκόρ 96 γυναικών στο νέο τουρκικό κοινοβούλιο Facebook Twitter
Φωτογραφία από τους χθεσινούς πανηγυρισμούς στην Άγκυρα.
0

Το νέο κοινοβούλιο στην Τουρκία θα έχει 96 γυναίκες σε σύνολο 550 βουλευτών, ένας αριθμός ρεκόρ στη μουσουλμανική αυτή χώρα όπου η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, παραμένει ζητούμενο.

Σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε το Γαλλικό Πρακτορείο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, θα στείλει στα έδρανα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης 41 γυναίκες, μεταξύ των οποίων πολλές που φορούν μαντίλα.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό), το οποίο κέρδισε 132 έδρες, θα έχει 20 γυναίκες βουλευτές. Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP, δεξιό) θα έχει 4 μεταξύ των 80 βουλευτών του.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο σημείωσε μεγάλη νίκη κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, προκαλώντας πλήγμα στο κόμμα του Ερντογάν που για πρώτη φορά έχασε την αυτοδυναμία, θα στείλει από την πλευρά του 31 γυναίκες στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, από τους 80 βουλευτές που εκλέγει.

Το HDP αγωνίζεται για την ισότητα των δύο φύλων και έχει πολλές γυναίκες στελέχη. Μεταξύ των βουλευτών που εξέλεξε είναι και η Ντιλέκ Οτσαλάν, η ανιψιά του αρχηγού των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Σημειώνεται ότι το απερχόμενο κοινοβούλιο είχε 79 γυναίκες και μόνο μία στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις φεμινιστικές ενώσεις, η κατάσταση των γυναικών έχει επιδεινωθεί αφότου το κόμμα του προέδρου Ερντογάν ανέβηκε στην εξουσία στην Τουρκία, όπου η συζυγική βία και τα εγκλήματα «τιμής» στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε δεκάδες γυναίκες.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Τραμπ - Ζελένσκι στο Βατικανό: Πώς άλλαξε την στάση των ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τη συνάντηση «δυνητικά ιστορική», αν οδηγήσει στην πολυπόθητη ειρήνη, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την περιέγραψε ως «πολύ εποικοδομητική»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Για διαφθορά ή για το Kanal Istanbul οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν;

Διεθνή / Τουρκία: Για το Kanal Istanbul και όχι για διαφθορά οι δεκάδες συλλήψεις με διαταγή Ερντογάν

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 53 άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα 47, στο πλαίσιο έρευνας που αφορά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ