Πόσο κοστίζει ένα iPhone στη Βενεζουέλα;

Πόσο κοστίζει ένα iPhone στη Βενεζουέλα; Facebook Twitter
18

H συναλλαγματική δυσκολία στη Βενεζουέλα και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν επιπτώσεις και στη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι το "παράδοξο" της αγοράς στον τομέα των κινητών, αφού είναι ίσως η μόνη παγκοσμίως όπου σημειώθηκε πτώση των πωλήσεων.


Η εφημερίδα El Mundo ξεκινά το ενδιαφέρον ρεπορτάζ για την κατάσταση στη χώρα σε ό,τι αφορά την αγορά της νέας τεχνολογίας, με την 24χρονη Μαρία Veronica Fernandez η οποία επισκέφθηκε οκτώ καταστήματα στο Καράκας προκειμένου να μπορέσει να εγγραφεί στην λίστα αναμονής για ένα Samsung Galaxy Fame. Το προηγούμενο της, ένα πιό σύγχρονο Samsung Galaxy S4 της το άρπαξαν με την απειλή όπλου.


Η ίδια χαρακτηρίζει αυτή την αναζήτηση και την προσπάθεια ως "το ίδιο συναίσθημα αδυναμίας που νιώθει κάποιος που πρέπει να πάει σε τρία ή τέσσερα σούπερ μάρκετ για να βρεί χαρτί τουαλέτας ή λάδι ή αλεύρι». Τουλάχιστον-όπως λέει- αν της κλέψουν και το καινούργιο κινητό που είναι πιό φθηνό δεν θα την πειράξει τόσο πολύ.  


Η χώρα δυσκολεύεται να βρεί δολάρια καθώς η τιμή του πετρελαίου, βασικού προιόντος της, έχει πέσει χαμηλά και οι εξαγωγές μειώθηκαν στο μισό ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με 67%.


Οι εισαγωγές κινητών έχουν σχεδόν σταματήσει αφού πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και πωλητές αναγκάζονται να συνεργαστούν με την κρατική Telecom Venezuela που λόγω δολαρίου δεν εκτελεί παραγγελίες.


Ετσι οι κάτοχοι κινητών προτιμούν να επισκευάζουν τα τηλέφωνα τους από το να αγοράσουν ένα καινούργιο. Οι κλοπές στα κινητά, ιδίως στα νεώτερης γενιάς έχουν εκτοξευθεί ενώ οι τιμές στη μαύρη αγορά είναι στα ύψη.

Η 24χρονη κατέβαλε για το 3G τηλέφωνο της 17 χιλιάδες μπολίβαρ, δηλαδή περίπου 2.700 δολάρια, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε μισθό 2,3 μηνών, με τον κατώτατο μισθό.  

 Το iPhone 6 της Apple πουλιέται περίπου 300.000 μπολίβαρ που ισοδυναμούν με 47.600 δολάρια κατά την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία σε τοπικό e-commerce site της ελεύθερης αγοράς, περίπου 41 φορές πάνω από  τον κατώτατο μηνιαίο μισθό στη χώρα.

Η επίσημη ισοτιμία είναι 6,3 μπολιβάρ ανά δολάριο αλλά είναι εντελώς πλασματική. Αυτό οδηγεί στον καταναλωτικό παραλογισμό όχι μόνο στην περίπτωση του  iPhone, αλλά και ρούχων ή ενός Big Mac σε McDonald 's.

Η πραγματικότητα στην αγορά αναδεικνύει το Καράκας στην ακριβότερη πόλη στον κόσμο, όμως ο Πρόεδρος Μαδούρο αρνείται να αλλάξει την επίσημη ιστοτιμία και να αποδεχτεί μια δραματική μείωση του νομίσματος, που έχει ήδη χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του κατά τη διάρκεια της θητείας του.  Στην πραγματική οικονομία πάντως  το δολάριο διαπραγματεύεται  περίπου στα 456 μπολίβαρ.

18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM