«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι σε δημοσκόπηση που διεξάγει αυτές τις ώρες το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ζητείται από τους ερωτώμενους να απαντήσουν σε ερώτημα δημοψηφίσματος που διατυπώνεται ως εξής: «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ».
Επειδή προκύπτουν μείζονα ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας που αφορούν άμεσα τον κλάδο παρακαλώ για τις ενέργειές σας και για την άμεση ενημέρωση της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων, καθώς και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)».
Η παραπάνω καταγγελία απεστάλη σήμερα από τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και γενικό γραμματέα συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Χριστόφορο Βερναρδάκη στον Σύλλογο Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) και το ΕΣΡ.
Οκ. Βερναρδάκης αναφέρει ότι υπάρχουν ζητήματα συνταγματικής, θεσμικής και νομικής δεοντολογίας αναφορικά με δημοσκόπηση που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θέτοντας το ερώτημα "ναι ή όχι στο Ευρώ".
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας απαντά δίνοντας στη δημοσιότητα το ερωτηματολόγιο το οποίο συνοδεύει με μια επιστολή:
Kαλούμε τον κ. Βερναδάκη να αναγνωρίσει το λάθος του και να ζητήσει δημόσια συγνώμη, ειδάλλως επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας, θα πράξουμε τα δέοντα», αναφέρει η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε ανακοίνωσή της για την καταγγελία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, πως το ερωτηματολόγιο της δημοσκόπησης που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Μακεδόνια για το δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος.
«Λυπούμαστε που ο κ. Βερναδάκης επιτίθεται στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ενώ εκ της θέσεώς του θα έπρεπε να το προστατεύσει. Ο κ. Βερναδάκης υποστηρίζει ότι το ερώτημα της δημοσκόπησης είναι «ναι ή όχι στην Ευρώπη» ή, ανάλογα με τον συνεντευκτή «ναι ή όχι στο Ευρώ»
Όπως διευκρινίζεται «η έρευνα θέτει το ερώτημα της αποδοχής ή της απόρριψης της συμφωνίας που προτείνουν οι δανειστές, όπως έχει τεθεί από την κυβέρνηση και έχει αποφασιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο».
Στη συνέχεια επισημαίνεται πως θέτει ξεχωριστά άλλη ερώτηση περί της «καλύτερης προοπτικής της χώρας» ανάμεσα στο ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, ερώτηση η οποία δεν αφορά το δημοψήφισμα και είθισται να γίνεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης τα τελευταία χρόνια».