Reuters: Τα επιπλέον μέτρα και οι δεσμεύσεις που ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα

Reuters: Τα επιπλέον μέτρα και οι δεσμεύσεις που ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα Facebook Twitter
EPA/LAURENT DUBRULE
3

Μέρος ενός προσχεδίου για ανακοινωθέν, το οποίο συζητήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου στο Eurogroup, δημοσιεύει το Reuters. Πηγές του πρακτορείου στην ευρωζώνη ανέφεραν ότι είναι πιθανό να τροποποιηθεί αλλά αυτό είναι η βάση για περισσότερες διαπραγματεύσεις την Κυριακή.


Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι υπουργοί πίεσαν την Ελλάδα να λάβει και άλλα μέτρα, όπως η άμεση νομοθέτηση των μέτρων για το ΦΠΑ και για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.


Το προσχέδιο αναφέρει:


Το Eurogroup έλαβε υπόψη το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέα τριετή στήριξη από το ESM και τη συνοδευτική λίστα πολιτικών δεσμεύσεων, μεταξύ των οποίων και μια περιεκτική λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την ανάγκη να συνεχιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ.


To Eurogroup καλωσορίζει την αξιολόγηση των θεσμών ότι η λίστα των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών αποτελεί βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ενός νέου προγράμματος. Το Eurogroup επίσης συμφωνεί με τους θεσμούς ότι το πακέτο θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και να διευρυνθεί, προκειμένου να παρέχει τους απαραίτητους όρους για ένα νέο τριετές πρόγραμμα. Το Eurogroup καλωσορίζει ως εκ τούτου, τις ακόλουθες πρόσθετες δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών στη βάση ενός ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος:

  • Πλήρης συμμόρφωση με το μεσοπρόθεσμο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2018, σύμφωνα με ένα ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς.
  • Να διενεργηθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και συγκεκριμένες πολιτικές ώστε να αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό αντίκτυπο από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2012 και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
  • Να υιοθετηθούν πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις για την αγορά προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης (toolkit) του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή, την περίοδο εκπτώσεων, τη πώληση των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, την αγορά γάλακτος και τα αρτοποιεία. Όσον αφορά την εργαλειοθήκη II του ΟΟΣΑ, πρέπει να συμπεριληφθεί η μεταποίηση στις προαπαιτούμενες δράσεις.
  • Στην αγορά ενέργειας, πρέπει να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του διαχειριστική του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός και αν μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν αντίστοιχο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς
  • Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επαναξιολογηθεί αυστηρά το πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί. Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να βασίζονται στις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και δεν πρέπει να περιλαμβάνουν μια επιστροφή σε παλιές πολιτικές που δεν είναι συμβατές με τον στόχο της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές διατάξεις της Συνθήκης για την Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ειδικότερα να καταστεί πλήρως λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
  • Να υιοθετηθούν τα απαραίτητα βήματα για να ενισχυθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας, συμπεριλαμβανομένης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών.
  • Να αναπτυχθεί ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση. Μια ομάδα εργασίας με τους θεσμούς θα παρέχει προτάσεις για καλύτερη εφαρμογή των μηχανισμών.
  • Να τροποποιηθεί ή να αντισταθμιστεί η νομοθεσία που υιοθετήθηκε εντός του 2015 και δεν έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς και έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος.
  • Να εφαρμοστούν τα βασικά στοιχεία της πέμπτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.   

Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
6 μήνες παλινωδίες, καθυστερήσεις, ψευτομαγκιές, ψευτονταηλίκια και ανακολουθία λόγων και πράξεων με αποτέλεσμα την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης.Ήρθε η ώρα λοιπόν, τώρα, να πληρώσουμε το λογαριασμό. Με τη τραγική συμπεριφορά της κυβέρνησης το "Ναι σε όλα" πλέον δεν αρκεί. Εκεί φθάσαμε.Μιλήσαμε για το "αν συμφωνήσουμε στα μέτρα θα πέσει η κυβέρνηση" χωρίς να σκεφτούμε ότι το ίδιο μπορεί να συμβαίνει και με Φιλανδούς, Σλοβάκους, Μαλτέζους κλπ χώρες.Τώρα που το μαθαίνουμε αυτό, αυτοί γίνονται αντιπαθείς, βρομιάρηδες κλπ για μας, ενώ η δική μας κυβέρνηση που αρνείται τα μέτρα είναι φιλολαϊκή, δίκαιη κλπ. (έστω και αν πολλά από αυτά τα μέτρα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί δεκαετίες πριν για το καλό της Ελλάδος και όχι των δανειστών).Ελληνική παράνοια!