Αυτό που ξεκίνησε ως ελληνική κρίση έχει μετατραπεί απροκάλυπτα σε μια συνολική κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., σημειώνει το περιοδικό Spiegel, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις δεν είναι πλέον σε θέση να κάνουν μια συμφωνία.
Όπως τονίζει το περιοδικό η στρατηγική της Μέρκελ στο ευρώ απέτυχε και ανέδειξε μια νέα αναταραχή που αναδύεται και νέες πραγματικότητες-πολιτικές, οικονομικές, στρατηγικές-που θα ενταθούν.
Το περιοδικό αναφέρεται σε 5 μαθήματα από την ελληνική κρίση:
- Ο Mario Draghi από μόνος του δεν μπορεί να σώσει το ευρώ. Τώρα φαίνεται ότι η Fed δεν είναι σε θέση να σταθεροποιήσει μόνη της τη νομισματική ένωση μακροπρόθεσμα. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν πώς οι υπερχρεωμένες οικονομίες της ΕΚΤ, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή η Ιταλία μπορούν να βοηθηθούν.
- Οι πολίτες των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χάνουν την υπομονή τους. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ισπανία ή την Ιταλία, η απελπισία εξαπλώνεται, ειδικά ανάμεσα στα εκατομμύρια των ανέργων νέων ενηλίκων… Έτσι, θα μπορούσε στην Ισπανία, το φθινόπωρο ένας αριστερός συνασπισμός με συμπάθεια προς τον ΣΥΡΙΖΑ να προκύψει από τις εκλογές. Η προηγούμενη πορεία προς μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα βρίσκεται σε κίνδυνο.
- Οι πληθυσμοί στο βορρά είναι αναστατωμένοι. Η αντιπολίτευση αυξάνεται για την ευρωενίσχυση, στη Γερμανία, όπως και στην Ολλανδία και στη Φινλανδία με λαϊκίστικα δεξιά κόμματα. Το αποτέλεσμα είναι, λόγω της εσωτερικής πολιτκής, όλο και μεγαλύτερη δυσκολία των ισχυρών βόρειων να συμβιβαστούν με τους πολιορκημένους Νότιους.
- Νέα μέλη στην Ανατολή θέτουν το ζήτημα διάσωσης. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, παρότι σε σχετικά κακή οικονομική κατάσταση, συμμετέχουν στο ταμείο διάσωσης του ευρώ. Αλλά το ότι οι χώρες της Βαλτικής, η Σλοβενία και η Σλοβακία αναλαμβάνουν οικονομικό ρίσκο για πλουσιότερα παλιά μέλη, είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητο. Η διάσωση του ευρώ με βάση την αρχή της συναίνεσης όλων των κρατών του ευρώ - δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη.
- Η συμφωνία Γερμανίας -Γαλλίας σε καίρια ζητήματα, δεν είναι πλέον βέβαιη. Με αφορμή την Ελλάδα η Γερμανία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Μια βασική σταθερά της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα μπορούσε να υποστεί σοβαρή βλάβη.
Το περιοδικό τονίζει ότι τώρα χρειάζεται ένα ισχυρό μήνυμα των κυβερνήσεων που πρέπει να παραχωρήσουν βοήθεια προς την Ελλάδα, να της προσφέρουν τεχνική βοήθεια και να σταθούν μαζί, με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης προς την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης με μακροχρόνιες ιδέες. Όλες οι άλλες επιλογές θα οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή της ηπείρου, εναλλακτική δεν υπάρχει.
σχόλια