Ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος που μαστίζει τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη Συρία και η ραγδαία εξάπλωση Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα με το γειτονικό Ιράκ είναι οι δύο κύριοι λόγοι που έχουν μετατρέψει τη Συρία στην πιο επικίνδυνη χώρα του κόσμου. Σύμφωνα με τη φετινή κατάταξη του Institute for Economics and Peace, που καταρτίζει κάθε χρόνο τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI), Η Συρία κατέχει την πρώτη θέση ως η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο. Την ίδια ώρα που η μικρή Ισλανδία θεωρείται η πιο ασφαλής.
Ο Παγκόσμιος Δείκτης καταρτίζεται βασιζόμενος σε 23 διαφορετικές μετρήσεις, συνυπολογίζοντας παράγοντες όπως το επίπεδο των ανθρωποκτονιών, οι αντιλήψεις για την εγκληματικότητα, η τρομοκρατία και οι δαπάνες για τον στρατιωτικό εξοπλισμό.Η φετινή είναι η ένατη κατά σειρά έκδοση του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης (GPI).Αν λάβει κανείς υπόψη τα στοιχεία των προηγουμένων ετών η Συρία σημειώνει σταθερή πτώση στην κατάταξη χάνοντας 87 θέσεις από το 2008 και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 και την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Σε μια άλλη πολύ πιο ειρηνική γωνιά του κόσμου, η μικρή Ισλανδία κατέχει την θέση της ασφαλέστερης χώρας. Η Ισλανδία που είναι μια από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο και το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που δεν διατηρεί μόνιμο στρατό συγκεντρώνει στην κατάταξη GPI 1.148 μονάδες κυρίως λόγω του χαμηλού επιπέδου στρατιωτικοποίησης, το μικρό ποσοστό ανθρωποκτονιών και εξαγωγών όπλων, των ανύπαρκτων εγχώριων ή διεθνών συγκρούσεων με γειτονικές χώρες, καθώς και του υψηλού, εν γένει, επιπέδου της ασφάλειας, αλλά και της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.
Την πρώτη δεκάδα του Παγκόσμιου Δείκτη Ειρήνης συμπληρώνουν με σειρά κατάταξης η Δανία, η Αυστρία,η Νέα Ζηλανδία, η Φινλανδία, η Ελβετία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Τσεχία. Αντίθετα, η δεκάδα με τις πιο επικίνδυνες χώρες απαρτίζεται από κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής: 2η Ιράκ, 3η Αφγανιστάν, 4η Νότιο Σουδάν, 5η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, 6η Σομαλία, 7η Σουδάν, 8η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, 9η Πακιστάν, 10η Βόρεια Κορέα (GPI 2.977).
H Eλλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας με τα κράτη κατέχοντας την 61η θέση.
σχόλια