Ο τουρκικός στρατός υψώνει ένα τείχος προστασίας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία μετά τον πολαπλασιασμό των επιθέσεων στις νότιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Ένα τείχος από μπετόν ύψους τριών μέτρων και μήκους επτά χιλιομέτρων έχει υψωθεί στο Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι (νότια Τουρκία) και πρόκειται να επεκταθεί. Έχει στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε εισβολή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο τουρκικό έδαφος από τη συριακή πόλη του Χαλεπιού, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Εξάλλου έχουν ανοιχτεί τάφροι μήκους άνω των 360 χλμ., χώμα έχει στοιβαχτεί σε μήκος 70 χλμ. για να εμποδίσει την προέλαση των τζιχαντιστών και έχουν ανανεωθεί τα συρματοπλέγματα σε μήκος 145 χλμ., διευκρίνισε το Ανατολή.
Η επαρχία Χατάι είναι ένα από τα σημεία διέλευσης των περίπου 1,8 εκατ. Σύρων που διέφυγαν από τη βία στη χώρα τους και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από 4 χρόνια.
Εξάλλου η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές στη συριακή πόλη Ζαμπαντάνι και σε δύο χωριά παρατάθηκε έως την Κυριακή, έκαναν σήμερα γνωστό πηγές και στις δύο πλευρές.
Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους αντάρτες από τη μια και τον συριακό στρατό και τους λιβανέζους συμμάχους του της Χεζμπολάχ από την άλλη άρχισε την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι μάχες στη Ζαμπαντάνι, κοντά στα λιβανικά σύνορα, και στα χωριά Κεφράγια και αλ -Φούα στα βορειοδυτικά.
Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είπαν ότι έχουν επικεντρωθεί στη σύναψη μιας συμφωνίας για την αποχώρηση των ανταρτών από το Ζαμπαντάνι και την απομάκρυνση των αμάχων από τα δύο σιιτικά χωριά στα βορειοδυτικά.
"Δεν υπάρχει ακόμη τελική συμφωνία, αλλά οι συνομιλίες συνεχίζονται", δήλωσε μια πηγή από την πλευρά των ανταρτών.
Αξιωματούχος προσκείμενος στη συριακή κυβέρνηση είπε πως οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με βραδύ ρυθμό.
Για την επίτευξη της κατάπαυσης του πυρός μεσολάβησαν το Ιράν, που υποστηρίζει την Χεζμπολάχ και τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες που πολεμούν εναντίον της Δαμασκού.
Η εκεχειρία άρχισε στις 6 π.μ. της Τετάρτης και αρχικά είχε συμφωνηθεί να διαρκέσει δύο ημέρες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια