Ο απολογισμός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα

Ο απολογισμός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα Facebook Twitter
2

Το απόσπασμα του απολογισμού από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων,

 

"Θα ήθελα όμως με την ευκαιρία της αποψινής μου ομιλίας εδώ στη ΔΕΘ λοιπόν να μου επιτρέψετε ένα σύντομο απολογισμό για όσα προφτάσαμε να κάνουμε μέσα στο πυκνό και δύσκολο αυτό επτάμηνο.


(1) Ξεκινήσαμε την υλοποίηση του πρώτου πυλώνα του Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό με τον πρώτο νόμο μας έχουμε ήδη προχωρήσει
· στην παροχή δωρεάν ρεύματος σε 212.216 δικαιούχους
· στην δημιουργία της κάρτας σίτισης για 349.826 δικαιούχους
· στην υλοποίηση του προγράμματος εξασφάλισης στέγης με επιδότηση ενοικίου για 30.575 οικογένειες
· στην παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους ανέργους
· στην κατάργηση του πεντάευρου στα νοσοκομεία όλης της χώρας


(2) Σε ότι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του προγράμματος μας αν και δεν καταφέραμε εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και της μεθοδευμένης ασφυξίας να προχωρήσουμε στις αναγκαίες φοροελαφρύνσεις υπέρ των μισθωτών στρωμάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πήραμε μέτρα ανακούφισης και μάλιστα πολλές φορές σε σφοδρή σύγκρουση με τους θεσμούς
· Υλοποιήσαμε την μεγάλη μας δέσμευση για τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων δίνοντας ταυτόχρονα ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα σε όσους και όσες εντάχθηκαν.
Τη ρύθμιση αυτή, την έχουν αξιοποιήσει πάνω από 750.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.
· Επίσης αποποινικοποιήσαμε τις οφειλές προς το Δημόσιο μέχρι και του ποσού των 50.000 Ευρώ σταματώντας το αισχρό ανθρωποκυνηγητό που είχε εξαπολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση εναντίον οφειλετών που είχαν αντικειμενική αδυναμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
- Ήδη νομοθετήσαμε την Δεύτερη Ευκαιρία, πλήρης απαλλαγή χρεών για τα φυσικά πρόσωπα που εντίμως πτώχευσαν.
Αυτό που η Ευρώπη επέμενε να γίνει εδώ και χρόνια και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις δεν έκαναν.
Χιλιάδες Μικρομεσαίοι και Επαγγελματίες που πτώχευσαν έντιμα, θα έχουν την δυνατότητα να ξεκινήσουν νέα επιχείρηση απαλλαγμένοι από τον βρόγχο των χρεών, θα στηρίξουν και πάλι τις οικογένειές τους, θα εισφέρουν και πάλι στην Ελληνική Οικονομία, θα σηκώσουν και πάλι το κεφάλι ψηλά.


(3) Στον τομέα της ενίσχυσης της εργασίας και της προστασίας των μισθωτών στρωμάτων, έχουμε ήδη καταργήσει τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα Voucher ώστε να ωφελούνται πραγματικά οι συμμετέχοντες σε αυτά.
Βάλαμε φραγμό στην κατασπατάληση πόρων στα προγράμματα κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, ενώ ο επανασχεδιασμός μας αύξησε τον αριθμό των ανέργων που συμμετέχουν και τα ποσά που εισπράττουν οι άνεργοι, από 25 - 40% στο 60-75% των συνολικών πόρων.
100.000 άνεργοι είναι ήδη σήμερα σε επιδοτούμενα προγράμματα και τους επόμενους δύο μήνες ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 120.000 ανέργους. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 (δηλαδή σε λιγότερο απο ένα έτος) οι θέσεις αυτές θα ανέλθουν σε 212.000 περίπου χιλιάδες.
Ταυτόχρονα προγραμματίζουμε 150.000 νέες προσωρινές θέσεις εργασίας για το 2016, διάρκειας 8 μηνών.


(4) Στον τομέα του εκδημοκρατισμού της Δημόσιας Διοίκησης, της στήριξης του κοινωνικού κράτους και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής έχουν γίνει εντός εξαμήνου σχεδόν όλα όσα δεν έγιναν σε μια πενταετία.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι
· Ψηφίσαμε το νόμο για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, την κατάργηση της εργασιακής εφεδρείας και την αναδιαμόρφωση του θεσμού της κινητικότητας
· Ανοίξαμε την ΕΡΤ η οποία μεταμορφώνεται μέρα με τη μέρα σε έναν ανταγωνιστικό και αντικειμενικό φορέα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που αγκαλιάζει το τηλεοπτικό κοινό χωρίς να χρειαστεί αύξηση του τέλους.
· Βγάλαμε από τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η συγκριτική ανάλυση των τραπεζικών καταθέσεων άνω των 300.000 Ευρώ σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα της τελευταίας δεκαετίας για τον εντοπισμό της πραγματικής αφορολόγητης ύλης.
· Επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους κάνοντας ένα βήμα αποκατάστασης της δικαιοσύνης στον ρημαγμένο και απαξιωμένο δημόσιο τομέα
· Δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3500 προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με στόχο την ενίσχυση του συστήματος υγείας
· Δώσαμε σε δημόσια διαβούλευση τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες αποδεικνύοντας έμπρακτα την βούληση μας να συγκρουστούμε με τις δυνάμεις της διαπλοκής.
· Καταλογίσαμε τις ανείσπρακτες μέχρι σήμερα, οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών..

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Συμφωνία και σημειώνει ποια θεωρεί τα τέσσερα σημεία  που αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά.

 

Όλα τα παραπάνω δεν έγιναν σε συνθήκες ομαλότητας και κανονικότητας.
Αντιθέτως υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε κυρίαρχα από την σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε ένα περιβάλλον εσκεμμένης χρηματοδοτικής ασφυξίας.


Της ασφυξίας που ενορχηστρώθηκε από τους φανατικούς υπερασπιστές της λιτότητας και του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου στην Ευρώπη και συντηρήθηκε με την αγαστή συνεργασία των εγχώριων δυνάμεων του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου.


Όλοι και όλες στη χώρα και στο εξωτερικό γνωρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτήκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου


Θέλω να σταθώ στα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης τόσο στο ευρωπαϊκό πεδίο όσο και στην Ελλάδα κάνοντας μια σύντομη αποτίμηση της Συμφωνίας που πετύχαμε με τους δανειστές.


Σε ότι αφορά το ευρωπαϊκό πεδίο είναι πανθομολογούμενη αλήθεια ότι η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά την εφτάμηνη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης μας και των δανειστών.


Η Ευρώπη ολόκληρη συγκλονίστηκε από τον σκληρό αγώνα ενός αποφασισμένου λαού.


Αυτό που έχουμε ήδη καταφέρει είναι να αναδείξουμε στο κέντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης όχι απλώς το ελληνικό ζήτημα, αλλά τον ίδιο τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2008 και συμπαρέσυρε ολόκληρο τον κόσμο.


Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης.


Μπορεί κάποιοι να επιμένουν αλλά ήδη καταγράφονται ισχυρές τάσεις αμφισβήτησης τους, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία μέχρι τους Πράσινους αναπροσαρμόζουν τη στάση τους.


Και τούτες οι τάσεις είναι εξαιρετικά πιθανόν να διευρυνθούν στο βαθμό που η Γερμανία ως ατμομηχανή της λιτότητας έχει εξαντλήσει αρκετό από το πολιτικό της κεφάλαιο στην αντιπαράθεση με τη μικρή Ελλάδα, κυρίως λόγω της πίεσης που άσκησε και του εκβιασμού της 12ης Ιουλίου στον οποίο πρωταγωνίστησε.


Παρόλη όμως την αφόρητη πίεση και παρά τις μικρές μας δυνάμεις δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πετύχαμε μια συμφωνία η οποία υπό συγκεκριμένους όρους μπορεί να δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία.
Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης.


Για πρώτη φορά όμως σε αυτό το συσχετισμό συμπεριλαμβάνονται και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από τα δύσκολα μέτρα πρέπει να εξετάσουμε αφενός τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία αλλά και τι προοπτικές διανοίγει, με δεδομένο ότι εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας στην ελληνική οικονομία ενώ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα τη συζήτηση περί Grexit.


Σε αυτό το σημείο θέλω να σταθώ κυρίως σε τέσσερα σημεία της Συμφωνίας που αποτελούν πραγματικά και αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά.


Το πρώτο αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.


Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και την στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δις Ευρώ σε βάθος τετραετίας.


Πρόκειται για δραστική μείωση των υποχρεώσεων μας αλλά και για μια σαφώς ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά κρίσιμη για την εύθραυστη ελληνική οικονομία.


Την γνωρίζετε την αγορά, μπορείτε να φανταστείτε τι θα σήμαινε η διατήρηση της υποχρέωσης 20 δις επιπλέον πλεονασμάτων για την ελληνική οικονομία.


Το δεύτερο σημείο αφορά την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από τον ESM.


Ενώ το αρχικό σχέδιο των θεσμών υπό προέβλεπε χρηματοδότηση ύψους 5 δις Ευρώ για ένα πεντάμηνο με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία.


Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ πιο σημαντική από όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά, καθώς κλείνει μια και καλή την υπόθεση του Grexit, ενώ την ίδια στιγμή αποδυναμώνει δραστικά το γερμανικό σχέδιο για παράταση της αβεβαιότητας και μειώνει τις δυνατότητες εκβιασμού από τη μεριά των ευρωπαϊκών ελίτ για ακόμη πιο σκληρή λιτότητα.


Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές που σκέφτονται έξω από τις συντεταγμένες της πολιτικής σύγκρουσης της Ελλάδας, δεν δίστασαν να μιλήσουν ακόμη και για ήττα της Γερμανικής στρατηγικής.


Τρίτο θετικό σημείο της Συμφωνίας αποτελεί φυσικά η ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση που πετύχαμε με την επιλογή μας να αφήσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει.


Η νέα δανειακή σύμβαση, λοιπόν, έχει συναφθεί με τον ESM που αποτελεί διεθνή οργανισμό και όχι ανώνυμη εταιρεία όπως ήταν ο EFSF, ο προηγούμενος αντισυμβαλλόμενος της ελληνικής δημοκρατίας.


Και αυτό έχει πολύ συγκεκριμένες συνέπειες τόσο σε ότι αφορά το εφαρμοστέο δίκαιο, καθώς πλέον η σχέση μας με τους δανειστές διέπεται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και όχι από το αγγλικό, όσο και σε ότι αφορά τις ασυλίες και τα προνόμια προστασίας της περιουσίας της ελληνικής δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος που επανέρχονται στο σύνηθες θεσμικό πλαίσιο ακυρώνοντας το αποικιοκρατικό αίσχος των προηγούμενων δανειακών συμβάσεων.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

Πολιτική / Μητσοτάκης από Κύπρο: «Αδιαπραγμάτευτη η δημοσιονομική σταθερότητα» - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

«Η συνεργασία και η σύμπλευση της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεών μας» τόνισε στο 2ο επιχειρηματικό φόρουμ στην Λευκωσία
LIFO NEWSROOM
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για Γκιουλέρ: Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο

Πολιτική / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για δηλώσεις Γκιουλέρ: Οι θέσεις του αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο και δεν συμβάλλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων

«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν εγγυητή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας»
LIFO NEWSROOM
Γκιουλέρ: Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες»

Πολιτική / «Πήραν την άδεια μας για τις έρευνες στην Κάσο» λέει ο Γκιουλέρ

Οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «μαξιμαλιστικές και παράνομες» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Γιατι η παρουσία στων ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη ενοχλεί την Άγκυρα
LIFO NEWSROOM
Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

Πολιτική / Όταν ο Παπανδρέου είπε στη Μέρκελ ότι «δεν ήθελε τίποτε»

«Γιατί κανείς δεν πιέζει την Ελλάδα να κάνει οικονομίες;», αναρωτιόταν η Γερμανίδα καγκελάριος, προτού δηλώσει πως δεν επρόκειτο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα εάν προηγουμένως δεν λάβει μέτρα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος
LIFO NEWSROOM
Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM