Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα που ανακάλυψε τρωτό σημείο στον ιό HIV

Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα που ανακάλυψε τρωτό σημείο στον ιό HIV Facebook Twitter
0
Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα που ανακάλυψε τρωτό σημείο στον ιό HIV Facebook Twitter
Ο διακεκριμένος επιστήμονας της Γενετικής, πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος, Στυλιανός Αντωναράκης που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα των γενετιστών

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες από τρία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων ο διακεκριμένος καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης, ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό μιας «αχίλλειας πτέρνας» στον ιό HIV του AIDS, την οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν οι γιατροί.


Οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν δύο ξεχωριστές μελέτες στο περιοδικό "Nature", ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1.


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC (SERINC5 και SERINC3), που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με το κατάλληλο φάρμακο- να κατασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.


Συνεπώς, οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιικά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρωτεΐνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

Έλληνας επιστήμονας στην ομάδα που ανακάλυψε τρωτό σημείο στον ιό HIV Facebook Twitter


Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεΐνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM