LIVE!

Μαθητές του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασαν υδρορομπότ

Μαθητές του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασαν υδρορομπότ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου
1

Βυθίζεται στα νερά του Ληθαίου και καταμετρά τα όσα «βλέπει», τα όσα υπάρχουν, την άσχημη ή την καλή εικόνα των ποταμών, ερευνά την κοίτη του ποταμού και καταγράφει τη θερμοκρασία και τη φωτεινότητα του νερού. Πρόκειται για το υδρο-ρομπότ, το οποίο κατασκεύασαν μαθητές της ομάδας Υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων.


Μάλιστα η κατασκευή παρουσιάστηκε στην Βραδιά του Ερευνητή συγκεντρώνοντας την προσοχή των επισκεπτών. Η ομάδα χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλούνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων και ήδη έχει ελεγθεί πειραματικά,ενώ τοποθετήθηκε και η κάμερα .

Τα υλικά για την κατασκευή του χορηγήθηκαν από το «Ίδρυμα Ευγενίδου» στα πλαίσια του προγράμματος «Hydrobot».Το υποβρύχιο όχημα (Remoted Operated Vehicle -ROV) είναι φτιαγμένο από απλά υλικά, μπορεί να πάει όσο βαθιά επιθυμεί ο δημιουργός του, εξερευνά τον πυθμένα της θάλασσας, της λίμνης ή του ποταμού και με με τη βοήθεια αισθητήρων και άλλων συσκευών μπορεί να κάνει μετρήσεις βάθους, να λάβει δείγματα νερού για ανάλυση, αλλά και να τραβήξει μοναδικές υποβρύχιες φωτογραφίες ή video.

Οι μαθητές κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν Σύστημα Καταγραφής Δεδομένων (Data Logging) για την μέτρηση και καταγραφή της θερμοκρασίας και της φωτεινότητας, χρησιμοποιώντας έναν μικροελεγκτή Arduino. Ενώ τοποθέτησαν κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία μεταδίδει ζωντανή εικόνα από το "Argolith".

Η υλοποίηση έγινε στα πλαίσια Περιβαλλοντικού προγράμματος Σχολικού Έτους 2014-2015 με τίτλο "Βουτώντας με το hydrobot στα νερά του Ληθαίου ποταμού: Κατασκευή υποβρυχίου ρομπότ και χρήσης του σε έρευνα πεδίου για λήψη επιστημονικών μετρήσεων".

Επίσης,η ομάδα ρομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων κατασκεύασε τον WA.TE.x. (Water and Temperature Explorer), ένα αυτόνομο προγραμματιστικά ρομπότ, το οποίο αποτελείται από Lego EV3 και κύκλωμα Arduino, στο οποίο έχει ενσωματωθεί πεχάμετρο για την ανάλυση του ph του νερού, αισθητήρας θερμοκρασίας και αισθητήρας μεθανίου.

Μέσω σύνδεσης WiFi το συγκεκριμένο robot έχει την δυνατότητα να μεταδίδει τις μετρήσεις των παραπάνω αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες απεικονίζονται σε γράφημα μέσω κατάλληλου λογισμικού στην οθόνη του υπολογιστή.

1

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια