Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα μέσα έκαναν λόγο για ένα φαινόμενο που παίρνει διαστάσεις επιδημίας και που αποχρωματίζει τα κοράλλια οδηγώντας τα στο θάνατο.
Το φαινόμενο που πλέον παρατηρείται σε όλες τις θάλασσες, άρχισε το 2014 σε ορισμένα σημεία του Ειρηνικού Ωκεανού και σύμφωνα με το Natura, παρατηρείται στους κοραλλιογενείς υφάλους από τη Χαβάη έως την Παπούα Νέα Γουινέα και τις Μαλδίβες. Οι ύφαλοι χάνουν τα ζωηρά τους χρώματα, ξεθωριάζουν και γίνονται λευκοί. Οι οργανισμοί πεθαίνουν μέσα σε λίγες μέρες και οι άλλοτε πολύχρωμοι, εξωτικού ύφαλοι γίνονται έναν απέραντο λευκό νεκροταφείο.
Η Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) προειδοποιεί ότι το 1/3 των κοραλλιών του πλανήτη θα έχει αποχρωματιστεί ως το τέλος του 2015. Ο αποχρωματισμός κάνει τα κοράλλια λιγότερο ανθεκτικά στις περιβαλλοντικές συνθήκες με αποτέλεσμα το θάνατό τους.
«Νιώθουμε σοκ και δέος γι' αυτό που συμβαίνει», δήλωσε ο θαλάσσιος βιολόγος Όβε Χόε-Γκούλντμπεργκ του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ στο Μπρισμπέιν.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ως αιτίες την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών. Το 1998 υπήρξε μια ανάλογη ασθένεια που εξαφάνισε το 18% των κοραλλιών της γης. Αυτό που συμβαίνει τώρα, αναμένεται να πλήξει μέχρι τις αρχές του 2016, το 38% των αποικιών κοραλλιών σε όλο τον πλανήτη. Η εκτίμηση αυτή είναι τρομακτική αναφέρουν οι επιστήμονες που μελετούν το φαινόμενο και υπενθυμίζουν πως τα κοράλλια παίζουν ζωτικό ρόλο για το 25% της θαλάσσιας ζωής. Στη δημοσιότητα δίνονται και οι πρώτες φωτογραφίες που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες από διάφορα μέρη του κόσμου: