Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει μαζί της και λιγότερη σοδειά σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μέχρι και ζητήματα επισιτισμού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.
Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ πραγματοποίησε πειραματικές καλλιέργειες πατάτας στο Ιλινόις των ΗΠΑ, για να διαπιστώσει αν το εγχείρημά της να παρατείνουν την αντοχή του φυτού σε συνθήκες καύσωνα, πέτυχε.
Σύμφωνα με το BBC, οι προσαρμοσμένες πατάτες σημείωσαν μέχρι και 30% περισσότερη σοδειά υπό συνθήκες θερμικής πίεσης.
Στην πράξη, οι ερευνητές πρόσθεσαν δύο γονίδια, τα οποία τροποποίησαν τη διαδικασία της φωτοαναπνοής του φυτού, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο, περισσότερη ενέργεια για την ανάπτυξή τους.
Η ερευνήτρια και επικεφαλής της ομάδας του έργου RIPE, Dr. Katherine Meacham-Hensold, εξήγησε, ότι ο στόχος της εργασίας είναι να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Στην έκθεση με τα αποτελέσματα, οι μελετητές υπογραμμίζουν, ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ή τη θρεπτική αξία των πατατών, λόγω της γενετικής τροποποίησης. Αυτή η στρατηγική αύξησης της θερμοαντοχής στις καλλιέργειες θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, διασφαλίζοντας τρόφιμα για τους ανθρώπους που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στις προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής, από άλλους πολιτισμούς.
Με πληροφορίες από BBC