Στις ΗΠΑ τροποποίησαν πατάτες γενετικά για να αντέχουν στον καύσωνα 

Στις ΗΠΑ τροποποίησαν πατάτες γενετικά για να αντέχουν στον καύσωνα  Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η υπερθέρμανση του πλανήτη φέρνει μαζί της και λιγότερη σοδειά σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν μέχρι και ζητήματα επισιτισμού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ πραγματοποίησε πειραματικές καλλιέργειες πατάτας στο Ιλινόις των ΗΠΑ, για να διαπιστώσει αν το εγχείρημά της να παρατείνουν την αντοχή του φυτού σε συνθήκες καύσωνα, πέτυχε.

Σύμφωνα με το BBC, οι προσαρμοσμένες πατάτες σημείωσαν μέχρι και 30% περισσότερη σοδειά υπό συνθήκες θερμικής πίεσης.

Στην πράξη, οι ερευνητές πρόσθεσαν δύο γονίδια, τα οποία τροποποίησαν τη διαδικασία της φωτοαναπνοής του φυτού, εξοικονομώντας με αυτό τον τρόπο, περισσότερη ενέργεια για την ανάπτυξή τους.

Η ερευνήτρια και επικεφαλής της ομάδας του έργου RIPE, Dr. Katherine Meacham-Hensold, εξήγησε, ότι ο στόχος της εργασίας είναι να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στην έκθεση με τα αποτελέσματα, οι μελετητές υπογραμμίζουν, ότι δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ή τη θρεπτική αξία των πατατών, λόγω της γενετικής τροποποίησης. Αυτή η στρατηγική αύξησης της θερμοαντοχής στις καλλιέργειες θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, διασφαλίζοντας τρόφιμα για τους ανθρώπους που βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένοι στις προεκτάσεις της κλιματικής αλλαγής, από άλλους πολιτισμούς.
 

Με πληροφορίες από BBC

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Τech & Science / Αυξήθηκαν οι πιθανότητες ο αστεροειδής 2024 YR4 να χτυπήσει τη Γη και είναι «μεγαλύτερες από ποτέ»

Η NASA δημοσίευσε νέα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο αστεροειδής 2024 YR4 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για μερικές από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Τα επίπεδα χλωρίωσης του νερού στην ΕΕ ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τech & Science / Μελέτη: Η χλωρίωση του νερού στην ΕΕ πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Η χλωρίωση του νερού αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της διαδικασίας δεκαετίες αργότερα
LIFO NEWSROOM