Γιατί το άγχος και οι σκοτεινές σκέψεις είναι πιο έντονα τη νύχτα

Γιατί το άγχος και οι αυτοκτονικές τάσεις είναι πιο έντονα τη νύχτα Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Είναι σύνηθες, το άγχος και οι ανησυχίες της καθημερινότητας να συσσωρεύονται και να μας ταλαιπωρούν κυρίως, όταν δύει ο ήλιος.

Μελέτη του 2022 ονόμασε αυτό το φαινόμενο «υπόθεση του μυαλού μετά τα μεσάνυχτα», σημειώνοντας, για κλιμακωμένες καταστάσεις, πως οι κίνδυνοι αυτοκτονικής συμπεριφοράς και κατάχρησης ουσιών αυξάνονται επίσης μετά το σκοτάδι. Η διάθεση των ανθρώπων «πέφτει» κατακόρυφα περίπου από τη 1 π.μ. έως τις 4 π.μ, σύμφωνα με την επιστήμη.

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2024 στο Psychiatry Research, διαπίστωσε ότι το άγχος κορυφώνεται σε διάφορες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας - γύρω στις 8 π.μ., 4 μ.μ. και 1 π.μ., αλλά οι αγωνιώδεις σκέψεις που ταλαιπωρούν πολλούς λόγω άγχους, είναι χειρότερες το βράδυ.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο βιολογικό ρολόι» που επηρεάζει τα πάντα, από την πείνα μέχρι την ανάγκη για ύπνο. Αυτοί οι εσωτερικοί ρυθμοί επηρεάζουν και τον εγκέφαλο, εξηγεί η Rebecca Cox στο περιοδικό Time, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και επιστημών που συνδέονται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Όσο περισσότερο μένουμε ξύπνιοι, τόσο περισσότερο το σώμα σας θέλει να κοιμηθεί. Ορισμένα βιολογικά σήματα μας κρατούν σε εγρήγορση και αποτρέπουν τον ύπνο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά τα σήματα αυτά πέφτουν τη νύχτα. Αν μένουμε ξύπνιοι όταν πέφτουν και δημιουργείται «πίεση ύπνου», η γνωστική λειτουργία υποφέρει, εξηγεί η Cox.

Μεταξύ άλλων, αυτά τα αποτελέσματα φαίνεται να δυσκολεύουν τον εγκέφαλό μας να ρυθμίσει τα συναισθήματα, λέει. Αυτές οι γνωστικές επιδράσεις βοηθούν επίσης να εξηγηθεί γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε αυτοτραυματισμούς και κατάχρηση ουσιών αργά τη νύχτα.

«Αν έχετε μια παρόρμηση για οποιοδήποτε είδος ανθυγιεινής ή μη ασφαλούς συμπεριφοράς, το πιθανότερο είναι ότι είναι πιο δύσκολο να το ελέγξετε αυτό στη μέση της νύχτας» προστίθεται στο άρθρο.

Με πληροφορίες από Time

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Τech & Science / Θα μπορούσε αυτή η δομή σε σχήμα αυγού να είναι το μελλοντικό μας σπίτι στο Διάστημα;

Η Ινδία ετοιμάζεται να στείλει τους πρώτους της αστροναύτες στο διάστημα μέσω της αποστολής Gaganyaan, η οποία θα τοποθετήσει τρεις αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά για τρεις ημέρες
LIFO NEWSROOM
Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Δημοσιογράφος αναγνωρίζει πρόσωπα στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Τech & Science / Το μέλλον είναι εδώ: Δημοσιογράφος ταυτοποιεί αγνώστους στον δρόμο με γυαλιά τεχνητής νοημοσύνης

Είμαστε έτοιμοι για αυτό; Σκανάρει πρόσωπα αγνώστων και τους αναγνωρίζει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα - Το βίντεο πυροδοτεί συζητήσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας που σχετίζονται με τις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου
LIFO NEWSROOM
Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Τech & Science / Επτά επιστημονικές συμβουλές για την ψυχική και γνωστική μας υγεία

Από το JOMO, τον σωστό ύπνο έως τον συνεπή εμβολιασμό και από την κηπουρική ως την αλληλεγγύη και τον αλτρουισμό, υπάρχουν επτά απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας και τη συναισθηματική μας ανθεκτικότητα
LIFO NEWSROOM
Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Tech & Science / Τα UFO δεν εμφανίζονται ένα τυχαίο βράδυ Τρίτης την ώρα που βγάζουμε τα σκουπίδια

Πανικό έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ τα μυστηριώδη drones πάνω από τον ουρανό του Νιου Τζέρσεϊ, αλλά στο αιώνιο κυνήγι για τον εντοπισμό αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων, η ανθρώπινη μαρτυρία είναι συνήθως ο πιο αδύναμος κρίκος.
THE LIFO TEAM
Πέγκυ Αντωνάκου: Στην Google θα ξεκλειδώσουμε ερωτήσεις και αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε

Good Business Directory Vol.5 / «Στην Google θα ξεκλειδώσουμε αναζητήσεις που δεν ξέραμε καν ότι μπορούσαμε να απαντήσουμε»

Η γενική διευθύντρια της Google για τη ΝΑ Ευρώπη, Πέγκυ Αντωνάκου, περιγράφει πώς η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ