Οι σαγιονάρες του Φαραώ

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
3

Έκθεση που άνοιξε πρόσφατα στο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο παρουσιάζει τα υποδήματα που φορούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μέσα από τα ευρήματα των αρχαιολόγων αλλά και από αντίγραφα αυτών των υποδημάτων.

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter

Στα πόδια των αρχαίων Αιγυπτίων κυριαρχούσαν ο πάπυρος, το δέρμα, οι φυτικές είναι αλλά και ο χρυσός και φαίνεται ότι οι σαγιονάρες ήταν η καλύτερη επιλογή για το καυτό έδαφος της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter

Η έκθεση αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στα υποδήματα που επιβίωσαν χιλιετιών πολυτάραχης ιστορίας με κομμάτια που υπάρχουν ακόμη σε καλή κατάσταση ή σε λιγότερο καλή κατάσταση. Ο Ολλανδός αρχαιολόγος André Veldmeijer λέει στην ισπανική El Mundo πως παρότι τα οργανικά υλικά επιδεινώνουν την κατάσταση των υποδημάτων με ταχείς ρυθμούς, το ξηρό κλίμα της Αιγύπτου τα έχει διατηρήσει σε άριστη κατάσταση.

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 αντίγραφα, που είναι μια μικρή επιλογή από τα ευρήματά των αρχαιολόγων. Οι περισσότεροι Αιγύπτιοι φαίνεται να ήταν πιστοί σε ένα μοντέλο που συγκρατούσε το πόδι με ζώνες περασμένες πάνω από το κουτουπιέ και μεταξύ των πρώτων δύο δάχτυλων.

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter

Τα πιο εντυπωσιακά βέβαια υποδήματα βρέθηκαν στους φαραωνικούς τάφους.  "Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις το ίδιο μοντέλο σανδάλια σε πάπυρο και χρυσό, λέει  η αιγυπτιολόγος Salima Ikram, ενώ το στολίδι της έκθεσης θεωρείται ένα από τα πολλά ζευγάρια που βρέθηκαν στον τάφο του Τουταγχαμών. Μια δερμάτινη παντόφλα. Τα παπούτσια του φαραώ είχαν τοποθετηθεί με τελετουργικό τρόπο στον τάφο του, ώστε να μην περπατήσει ξυπόλητος μετά την ανάστασή του.

Οι σαγιονάρες του Φαραώ Facebook Twitter
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ